×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Milions per a la privada, compensació única per als sanitaris: i el 5% per quan?

Després de la “cessió” de 48 milions a la sanitat privada, la consellera de sanitat anuncia que faran una compensació única d’entre 350 i 1350€ per al personal sanitari a pagar a l’agost.

Guillermo Ferrari

dijous 11 de juny de 2020
Facebook Twitter

Foto: Norma Vidal (ACN)

El govern català anuncia que compensarà econòmicament als treballadors sanitaris per la seva heroica feina durant els moments de col•lapse de la sanitat. Aquesta compensació és incomparablement inferior respecte dels 48 milions d’euros que la Generalitat va transferir a les empreses privades i els 18 milions del contracte a Ferrovial. Un altra prova del caràcter de classe del govern català. Els treballadors sanitaris pensaran “i el 5% per quan”.

Els criteris per fer la compensació varien d’acord amb la categories i el grau de presència del personal durant aquest període.

Aquest dimecres, els sanitaris de Catalunya han protagonitzat la tercera jornada de protestes. Els treballadors reclamen que la sanitat catalana sigui 100% pública, revertir les retallades, augmentar les plantilles per reduir les llistes d’espera i recuperar el 5% del salari perdut; entre les més destacades. Cap d’aquests reclams estan recollits pel Govern de Torra-Aragonès. Aquesta compensació hauria de formar part del salaria base per a sempre.

Et pot interessar: Quina #Nacionalització defensem? L’eix de la setmana a Esquerra Diari

La consellera Alba Vergès pretén “premiar” aquests mesos estressants i amb una dedicació gairebé exclusiva amb un pagament únic i que no té en compte la situació laboral dels sanitaris, ni de la sanitat pública. Encara falten revertir les retallades fetes per Artur Mas que van fer inacabables les llistes d’espera i que van fer de la precarietat s’escampés per la sanitat amb contractes per dies i salaris baixíssims. Però d’això, la consellera no diu res.

Et pot interessar: Negoci rodó: Torra paga a la privada 43.000 euros per pacient en UCI

Però aquest reconeixement és clarament insuficient. El mes passat els metges residents havien denunciat que treballaven 12 hores i només havien cobrat 1000 euros. Al llarg de la pandèmia ha hagut més de 10 mil sanitaris contagiats del Covid 19 i no se sap quants més han mort. En lloc de l’augment de plantilla han hagut contractes “no renovats” entre les infermeres.

La petita part de la gestió de la pandèmia que va poder fer la Generalitat ha estat molt similar a la que fa el Govern central: beneficien a les grans empreses de l’Ibex 35 i perjudiquen greument als treballadors. Privatitzen la sanitat pública y saquegen el pressupost públic en favor de les empreses catalanes que xuclen de les arques públiques des de sempre.

La lluita per una sanitat pública 100%, s’ha de fer en contra del govern català. És necessari posar dempeus una lluita per a que la xarxa pública sanitàriadeixi d’estar sota control dels lobbies sanitàris i els grans capitalistes. Alhora que acabem amb els tractes de favor del Govern de la Generalitat cap a les mútues i les clíniques privades, privatitzant en la pràctica la sanitat pública. I això només serà possible nacionalitzant la sanitat privada i la posada sota control obrer de tots els seus recursos.

Et pot interessar: No és una fake news la privatització encoberta de la sanitat catalana


Facebook Twitter
La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l'escàndol Pegasus

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l’escàndol Pegasus

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!