×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Milers es van manifestar a Escòcia per un nou referèndum d’independència

Aquest dissabte, 90.000 persones segons els organitzadors i 35.000 persones de diferents parts d'Escòcia segons la policia, es van manifestar pels carrers de Glasgow exigint un segon referèndum d'independència del Regne Unit.

EsquerraDiari.cat

dilluns 7 de maig de 2018
Facebook Twitter

Foto: EFE/Remei Calabuig

La plataforma All Under One Banner, organitzadora de l’esdeveniment, havia anticipat que esperava doblegar la participació de l’any passat, quan va aconseguir reunir a 20.000 manifestants, després dels 8.000 concentrats en 2016.

Des de primeres hores del matí, pels carrers de la capital financera d’Escòcia es podia veure gent carregant banderes escoceses (una creu blanca sobre fons blau) fins als diferents punts del recorregut i homes vestits amb les tradicionals faldilles escoceses.

Sota el lema "Independence now" (Independència ara) i amb gaites i tambors, van obrir la marxa milers de manifestants i van partir des dels jardins de Kelvingrove fins al parc de Glasgow Green, on segons els organitzadors, es van arribar a concentrar fins a 90.000 persones.

Entre la multitud es van escoltar crits de "Tories out" ("els conservadors fora") i "Freedom for Scotland" (Llibertat per a Escòcia) que van estar acompanyats de pancartes en les què s’hi podia llegir lemes com "Still yes" (Sí, encara), en al·lusió a l’eslògan de l’última campanya del referèndum -2014- que animava a recolzar la independència.

Hi va haver també un gran nombre de banderes estelades, que representen al moviment independentista de Catalunya.

Al setembre de 2014, Escòcia va celebrar un referèndum en el qual el 55% dels votants es va decantar per mantenir-se en el Regne Unit, enfront del 45% que va recolzar la separació.

"Defensem la independència en el lloc que sigui, pensem que és un dret universal que tenen tots els pobles. Els poders han d’entendre que el món està canviant i que la gent vol poder tenir la llibertat de decidir", va dir Manny Singh, del moviment All Under One Banner.

Destacant també que l’índex de participació en l’esdeveniment d’aquest dissabte donarà una imatge clara sobre el suport que rep la independència. "No podem deixar que el moviment mori, els moviments com aquest no els lideren els polítics, sinó la gent", va afirmar.

La victòria del "brexit" en el referèndum de juny de 2016, en el que Escòcia va votar majoritàriament (62%) a favor de romandre en la Unió Europea (UE) ha reobert el debat sobre la possible celebració d’una nova consulta.

La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha declarat que es pronunciarà sobre si és el moment d’un nou referèndum a finals d’aquest any.

Després del "brexit", Sturgeon va parlar de convocar-lo entre la tardor de 2018 i la primavera de 2019, però el desastre de la formació que lidera en les eleccions generals de juny de 2017 -en les quals el Partit Nacionalista Escocès va perdre 21 escons al Parlament de Westminster respecte als 56 que va guanyar en 2015-, va deixar en suspens aquests plans.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones