×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Milers de treballadores de la llar i de les cures segueixen sense cobrar la prestació promesa pel Govern

Després de 4 mesos d’espera milers de treballadores de la llar i les cures segueixen sense cobrar el subsidi extraordinari que se’ls va prometre davant la crisis del Covid19. Una mesura insuficient que ja de per si deixa excloses a totes les que treballen sense contracte.

Àngels Vilaseca

dissabte 15 d’agost de 2020
Facebook Twitter

Després de 4 mesos encara són moltes les treballadores de la llar que segueixen sense cobrar el subsidi extraordinari que el Govern del PSOE i Unidas Podemos va aprovar a finals de març , poc després que es decretés l’ Estat d’Alarma. Però tot i la situació desesperant de les treballadores, el Govern de Sánchez s’ho va prendre amb molta calma, ja que la tramitació de la mateixa no va arribar fins un mes més tard, al 5 de maig.

Per si no fora poc, tal i com van denunciar les diferents associacions i sindicats de treballadores de la llar, encara durant el mes de juliol cap treballadora havia rebut l’ajuda. Des del grup d’Acció Política de treballadores de la llar van iniciar una campanya per exigir el pagament dels subsidis, i van realitzar diverses mobilitzacions.

El 3 de juliol des del SEPE es va fer públic que a partir d’aquell mateix dia s’abonaria la prestació a les treballadores que ho haguessin sol•licitat. No obstant, no ha estat fins un mes després que suposadament s’han reconegut les sol•licituds de tan sols 9.400 treballadores de la llar, de les més de 30.000 que havien demanat la prestació. A tot això, també cal esmentar que l’eina per sol•licitar les subvencions era un qüestionari complex pensat per efectuar-se online, sense tenir en compte la falta de mitjans i la bretxa digital de moltes de les treballadores. Aquesta podria ser una de les raons per les quals són poques les que han tramitat l’accés al subsidi.

Et pot interessar: Treballadores de llar i cures denuncien: “Cap de nosaltres ha rebut cap mena d’ajuda”

Davant la gravetat de la situació, la simple excusa que va donar la Ministra de Treball, Yolanda Diaz, va ser que el retard dels pagaments era causat per errors en el programa informàtic amb el que s’havien de tramitar les sol•licituds. Res d’estranyar si també tenim en compte el que va passar amb el pagament dels ERTOs. Tot plegat, sembla una “burla total”, tal i com expressava Rocío Echeverria, portaveu de Sindillar, a un programa de radio a la cadena SER.

Aquesta ajuda es va vendre des del Govern “progressista” del PSOE i Unidas Podemos com un gran avenç ja que per fi es reconeixia un tipus de subsidi de l’atur al col•lectiu de treballadores de la llar. No obstant, aquesta era una mesura plena de límits

Per una banda , a part de ser una ajuda que no està arribant a la gran majoria, aquesta segueix sent temporal i no soluciona el problema d’arrel i la situació d’extrema precarietat del sector. Les treballadores de la llar segueixen estant en un Règim especial a la seguretat social i sense poder accedir a un dret tant bàsic com és la prestació de l’atur. És més, l’actual crisi sanitària, ha deixat a moltes treballadores al carrer sense cap tipus de protecció. Segons els registres oficials a finals de juliol hi havia 374.000 treballadores de la llar cotitzant a la Seguretat Social, que són 27.000 menys que a l’any anterior.

Per l’altra, es tornen a deixar excloses a totes aquelles dones que treballen en l’economia submergida, realitat molt habitual en aquest sector. Són més de 200.000 empleades de la llar i de les cures que segueixen sense contracte. És a dir, que al final, una gran part de les treballadores de la llar, sobretot dones immigrants i les que estan en condicions més precàries o “sense papers” per la reaccionària Llei d’Estrangeria, directament ni han pogut accedir a aquest subsidi extraordinari, ni a cap altre tipus d’ajuda.

Et pot interessar: Treballadores de la llar internes, eternament confinades

És per això que és fonamental, per una banda acabar amb el Règim especial de les treballadores de la llar i la seva incorporació al Règim General de la Seguretat Social. Però també, cal exigir la Derogació immediata de la llei d’Estrangeria, que amb la situació actual encara deixa a les persones immigrants més desemparades. Però tal i com ens han demostrat, sabem que aquest no és pas l’objectiu d’aquest govern suposadament “progressista”, perquè mentre l’actual crisi sanitària està deixant a la classe treballadora, a les dones i a les immigrants a l’atur i a la misèria, es segueixen sense tocar els interessos dels grans capitalistes.


Facebook Twitter

Àngels Vilaseca

Treballadora de Serveis Socials, Pan y Rosas | @mangic_cv

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna