×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Milers de jubilats exigeixen la fi del saqueig a les pensions

Els jubilats es van concentrar davant del congrés denunciant els plans del Govern pel sistema de pensions.

Aníbal Maza

diumenge 21 de gener de 2018
Facebook Twitter

Milers de pensionistes es van concentrar aquest dijous a les portes del Congrés contra les insultants mesures del PP per a les pensions, un 0,25% de pujada. El colofó de la campanya per unes pensions dignes que porten impulsant diferents associacions de jubilats de des dels passats mesos de setembre i octubre.

Els manifestants exigien a la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Bañez, el final de la congelació de pensions i les retallades socials i salarials que està duent a terme l’actual govern. Especialment la recent proposta de la ministra per computar de forma voluntària tota la vida laboral en fer el càlcul de la pensió.

Aquesta proposta, que probablement esdevingui en obligatòria, permetria al Govern baixar encara més les pensions de tots els treballadors que s’han vist afectats per la precarietat en aquests temps de crisis. Continuaria així amb les polítiques dels anteriors governs de PP i PSOE contra els treballadors jubilats.

Diversos pensionistes portaven una bandera amb les anotacions de la comptabilitat B del PP de Luis Barcenas, on apareixien les quantitats dels famosos “sobres del PP”: 2.280.000 euros a Mariano Rajoy i Rodrigo Rato, o els 2.100.000 euros a Jaime Mayor Oreja.

L’afluència va ser tal que la Policia Nacional va haver de tallar el tràfic, veient-se tan desbordada pel gran nombre de manifestants i va sol·licitar reforços per contenir als pensionistes que reclamaven el final del saqueig de les pensions del Partit Popular, al crit de “menys lladres i més pensions”.

Adela Carrión, secretària confederal d’UGT ha declarat: "la pujada de merda del 0,25 % que ha fet el Govern", al que ha acusat d’encebar-se amb els jubilats, "que en la seva majoria no arriba a una pensió de 700 euros".

Així mateix, ha recalcat que el Govern no està donant cap solució als aturats majors de 55 anys perquè puguin cobrar la pensió. Recordem que aquest és un dels sectors de treballadors més afectats per la crisi, juntament amb la joventut.

Celia Villalobos, l’enemic públic dels jubilats

Els jubilats clamaven contra les insultants declaracions de Celia Villalobos que afirmava que hi ha pensionistes cobrant més temps pensió que treballant. Curiós comentari venint d’una exministra, diputada, europarlamentària (i una llarga llista de càrrecs governamentals que el lector pot consultar) acostumada a dormir o jugar a la tablet durant la seva “jornada laboral” a l’hemicicle.

També podem recordar les repetides i poc brillants declaracions de Villalobos com recomanar "anar al metge de capçalera o cridar al 061" en casos de contaminació per àntrax o guerra bacteriològica mentre era ministra de sanitat. També està al seu “currículum” d’atacs als treballadors l’haver proposat el copagament de les prescripcions mèdiques l’any 2000, mesura que va ser rebutjada pel PP per impopular.

El frau de la Seguretat Social i qui se’n beneficia

Des de 2011 la propaganda dels mitjans i el govern ens repeteix estadístiques, estudis i anàlisis sobre el suposadament catastròfic envelliment de la població de l’Estat español, i els pocs ingressos que rep la Seguretat Social.

Amb aquestes informacions busquen sembrar la por perquè l’opinió pública accepti de bon grat que el sistema de pensions públic no és sostenible i enganyar als jubilats perquè es conformin amb pujades miserables (un o dos euros potser) mentre la carestia dels productes bàsics creix any rere any. Òbviament, després de sembrar la por ens donen la solució de la mà dels plans de pensions privats gestionats per la banca i patronal.

La realitat és que segons el Pacte de Toledo de 1995, el Sistema de Seguretat Social solament havia de mantenir les pensions contributives. D’aquesta manera, les pensions assistencials o no contributives i els complements a mínims serien a càrrec dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE).

Òbviament PP i PSOE van començar des del principi a soscavar els fons de la Seguretat social com demostren els Informes de la Intervenció General de la Seguretat Social, que van quantificar que des de 1990 a 2012 els fons de la Seguretat Social van finançar amb 72.371,5 milions d’euros els complements a mínims. Òbviament mai es va compensar a la Seguretat Social per aquestes despeses que havien de ser a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat.

L’any 2011, el Govern Zapatero va desviar 14.000 milions d’euros de cotitzacions socials cap a altres despeses del seu interès. Aquests diners mai es va retornar als fons de reserva. Des de 2012 el Govern Rajoy va aprendre de les polítiques del PSOE i va continuar amb el saqueig dels fons de reserva que van passar de 63.008 milions d’euros als 8.095 milions actuals.

A més, es neguen a incloure les pensions als pressupostos generals de l’Estat com altres despeses, per exemple, les cases de luxe amb què recompensen els serveis d’exministres com Wert i un llarg etc, a més dels cotxes oficials.

Si contemplem el fet que a les últimes jornades de la CEOE sobre plans de pensions privats s’enviï a càrrecs del PP presents al Pacte de Toledo ja ens dóna una idea de qui són els principals beneficiaris de la destrucció del sistema públic de pensions.

A més dels ingents beneficis que obtindria la CEOE i la banca amb els plans de pensions privats, la veritat és que necessiten que l’Estat obligui als treballadors espanyols a contractar els seus fons. Demanaven que l’Estat ho fes mitjançant la llei perquè són un servei nefast als estalviadors si els comparem amb la seguretat social.

Segons l’últim informe del IESE (professors liberals, amb la qual cosa la realitat probablement sigui encara més nefasta): de 257 fons amb menys de 15 anys, únicament 3 van aconseguir una rendibilitat mitjana superior a les bonificacions de l’Estat en 15 anys (4,4%). I 25 d’aquests fons, porten a pèrdues als estalviadors, amb el que el treballador que usi un d’aquests plans es veu amb què parteix dels diners que ha guanyat amb la seva suor durant 15 s’ha volatilitzat en mans del banc.

No queda altre que recolzar totes les demandes dels pensionistes i deixar-li ben clar al govern i la patronal, mitjançant el cop de força d’una vaga general, que als nostres avis no se’ls roba. Els sindicats CCOO i UGT, que van participar de la manifestació dels pensionistes, no han mogut ni un dit per avançar en aquestes mesures de lluita i vaga general tan necessària.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics

Espionatge a l'independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Espionatge a l’independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles