×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Milers d’estudiants a França entren en la lluita contra la Reforma Provisional de Macron

A París, Bordeus, Tolouse i fins i tot a Lyon, els joves omplien les manifestacions d'aquest dimarts. Després de les assemblees generals organitzades la setmana passada, la joventut entra en la lluita contra la reforma de les pensions.

divendres 3 de febrer
Facebook Twitter

La manifestació del 19 de gener havia marcat el llançament d’una manifestació històrica contra la reforma previsional, aquest dimarts, la nova jornada de manifestació interprofessional convocada per la intersindical confirma la situació. De fet, amb la manifestació en augment en la majoria de les ciutats, la ràbia segueix creixent i arrelant-se a tot França.

Des d’aquest punt de vista, si bé la important manifestació del 19 de gener en molts sectors privat, especialment de les refinaries, i públic s’ha renovat en general, nous sectors han irromput en la lluita contra la reforma previsional. Això és especialment el cas dels joves estudiants que en moltes ciutats de França han format concentracions massives.

Milers d’estudiants en les columnes interfacultats d’aquest dimarts

A París, milers d’estudiants i treballadors de les universitats de París 1, París 3, París 4, París 8, la Universitat de París, les facultats de Nanterre, Créteil, Villetaneuse o fins i tot Ciències Polítiques, la ENS o la EHESS es van trobar en una mateixa concentració. Diverses assemblees generals havien demanat el dimarts la constitució d’una columna interfacultats dins de la manifestació parisina.

Des de la manifestació Ariane Serge, estudiant de París 1 i activista de l’agrupació Poing Levé saluda la manifestació estudiantil d’aquest dimarts. "Hi ha molts més estudiants que al 19 de gener. Això és el producte de totes les reunions generals que han tingut lloc durant les darreres dues setmanes. Avui, els joves entren en la lluita, això hauria d’animar-nos a continuar els nostres esforços per construir una manifestació estudiantil massiva".

Un parell de metres més endavant, una gran columna uneix els estudiants secundaris mobilitzats. A la matinada, les escoles secundàries Racine, Turgot, Hélène Boucher, Voltaire i Balzac van ser bloquejades. Per a la Bianca, estudiant de secundària a Racine, hem de lluitar contra una "reforma racista que empobrirà els més pobres. Lluitem pels nostres amics, les nostres famílies, per aquells que no poden permetre’s el luxe de lluitar. Serà necessari per això que siguem encara més nombrosos les properes vegades".

A Bordeus, molts centenars d’estudiants van desafiar la pluja per manifestar la seva oposició a la reforma de les pensions. Una setmana abans, una assemblea d’interfície va reunir més de 500 estudiants i va demanar la creació d’una columna comuna d’educació superior i investigació per a la manifestació del dimarts. També a Tolouse, molts estudiants han fet el viatge. Aquí també han florit diverses convocatòries d’ assemblees generals al llarg de la setmana.

La impressió va ser la mateixa a Rennes, on la columna d’estudiants semblava molt més gran que el dia 19. Això va ser suficient per animar els pocs centenars de joves mobilitzats. Molts d’ells cridaven: "Macron, estàs fotut, la joventut és al carrer". També a Chambéry fa molt de temps que no es veia una mobilització estudiantil semblant. A la columna de joves reunits darrere una pancarta "estudiants, treballadors, universitats en lluita, units contra la precarietat i la reforma de les pensions", l’ambient era especialment combatiu.

"Cal multiplicar les Assemblees Generals"

La mobilització d’aquest dimarts així demostra una dinàmica creixent en la joventut. El repte ara és seguir construint amplificacions i ampliacions per estructurar i consolidar la irrupció dels joves en la lluita contra la reforma de les pensions. "Hem de multiplicar les assemblees generals i els reflexos per a l’autoorganització, només amb aquesta condició és possible un moviment estudiantil de masses i a llarg termini", apunta Ariane per Le Poing Levé.

Mentre la intersindical segueix apostant per les jornades de mobilització de 24 hores i es nega a ampliar les demandes més enllà del simple retir de la reforma, l’estructuració d’un moviment estudiantil de masses podria canviar profundament la naturalesa de la mobilització. “Els joves han de prendre consciència del paper que poden desenvolupar juntament amb el moviment obrer per trencar la rutina imposada per la intersindical”, continua Ariane.

En aquest camí, una sèrie d’iniciatives van en la direcció correcta el dimarts. A primera hora del matí, diverses delegacions de joves van a la trobada dels treballadors en vaga, en particular en els piquets de la SNCF a la Gare du Nord i Austerlitz, o fins i tot en el dipòsit de la RATP a Pleyel. El que comença a plantejar l’escenari d’un creuament d’estudiants i treballadors en la lluita contra les pensions, un còctel explosiu que probablement provocarà alguns sudor freds del costat del govern.

Finalment, el dilluns a la nit, una primera reunió general d’interfacultats en la regió de París va convocar a unir-se a la data de mobilització del 7 de febrer, convocada en particular per les refinadores i els treballadors de l’energia. “La joventut ha d’imposar el seu propi pla de batalla i les seves pròpies iniciatives. Això no es pot fer fora del moviment obrer. Tot el desafiament avui és veure com s’utilitzen les seves iniciatives per suportar els sectors que estan pressionant per les energies renovables”, conclou Ariane.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"