×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Més restriccions i toc de queda de la Generalitat. I per quan reforçar Sanitat?

Si la justícia ho aprova, la Generalitat tornarà a limitar els drets fonamentals de la població catalana. Res diferent a les primeres onades, negant-se a a reforçar la sanitat ni prendre mesures per posar la privada i la indústria farmacèutica al servei de combatre la pandèmia.

EsquerraDiari.cat

dimarts 21 de desembre de 2021
Facebook Twitter

El govern de la Generalitat demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l’imposició del toc de queda de la una de la matinada a les sis del matí. Una resolució que entrarà en vigor la matinada del dijous al divendres i tindrà una vigència de 15 dies. i la prohibició de reunions de més de 10 persones. També tancaran discoteques i torna l’aforament en bars, restaurants, comerços, cinemes i teatres.

A més, el passat divendres la Generalitat ja va anunciar la seva decisió de tornar a imposar el confinament obligatori de tots els contactes estrets dels positius en coronavirus, fins i tot estant vaccinats.

Et pot interessar: Tornen les quarantenes als contactes estrets per Nadal

Aquesta decissió comptarà també amb les mesures de disminuir l’aforament en bars i restaurants (50% en interiors, es manté el 100% només a les terrasses) i comerços, gimnasos, cinemes i teatres (70%). mesures que no requereixen d’aval judicial però el govern vol que entrin en vigor també el mateix divendres.

Així ho anunciava aquest dilluns la portaveu del Govern, Patrícia Plaja; el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. "Ara estem pitjor que l’any passat a hores d’ara", indicava Plaja en unes posteriors declaracions.

No obstant, si estem pitjor que fa un any és fonamentalment perquè no s’han pres cap de les mesures necessàries per a preparar-se davant la que era més que previsible nova onada de la pandèmia.

De fet, el conseller de Salut Josep Maria Argimon, demanava ahir mateix respecte als professionals sanitaris ja que "tenim les mans i la gent que tenim". Els mateixos sanitaris però, que el propi govern exposa amb contractes precaris, salaris de misèria i falta de recursos.

Si els hospitals, llits i UCI, i per descomptat els centres d’atenció primaris que són els primers en patir-ho, tornen a estar saturats és degut a que el govern de la Generalitat no ha reforçat el sistema com calia per una prevenció eficaç davant un alt index de contagis.

Ans el contrari, el govern de la Generalitat no ha augmentat l’inversió, manté condicions precàries i temporals per a milers de treballadores sanitàries, alhora que continua amb el model privatitzador i les concesions. Així com s’ha negat també a prendre mesures com la intervenció de mutues i laboratoris, quelcom que és un alt percentatge de la capacitat instal·lada que s’està utilitzant per sota del necessari.

I el mateix passa amb el sistema educatiu. En comptes de reforçar la plantilla educativa, el minso augment que es va desplegar en les primeres onades a les escoles i instituts fa temps que va ser acomiadat. Tot precisament, en un sector on ha esdevingut en un dels principals punts de contagi i milers de treballadores i treballadors precaris de l’educació es veuen novament amb l’amenaça de quedar-se sense cap ajuda econòmica davant la gran quantitat de confinaments.

La variant Òmicron ha causat que l’epidèmia avanci sense control a Catalunya, amb una incidència acumulada en 14 dies de 493 casos per cada 100.000 habitants, gairebé 25.000 nous contagis a la setmana, i una mortalitat que creix amb una desena de morts diaris, mentre la pressió hospitalària continua augmentant.

Quelcom que era previsible davant la negativa dels estats capitalistes d’alliberar les patents dels vaccins. I és que, sens dubte, la cobdícia capitalista i la set de beneficis dels grans laboratoris i els governs dels països imperialistes que els emparen estan per sobre d’una estratègia de vaccinació massiva per limitar ràpidament l’accionar del virus.

Juntament amb això, les restriccions, amb mesures com l’infame “passaport Covid” o la vulneració de drets fonamentals com la imposició de nous tocs de queda, són la resposta reaccionària del govern del daltabaix de la sanitat pública del qual són responsables directes.

Davant això, es torna urgent l’augment de personal sanitari, i més i millor atenció primària. ixí com també la implantació d’un sistema gratuït i eficient de PCR, el reforç dels sistemes de rastreig i permisos retribuïts per a la cura de menors o dependents per a tots els qui ho necessitin.

I tot això hauria de ser finançat mitjançant dues mesures senzilles: redirecció immediata dels fons de la UE al reforç de la sanitat i impost progressiu sobre els beneficis de les grans empreses que es van folrar durant tota la pandèmia.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah