×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Mes de l’Orgull LGBTI: 10 sèries que no et pots perdre

Cada diumenge de juny fins al Dia de l'Orgull LGBTI pots trobar les recomanacions d'Esquerra Diari sobre cinema, literatura i sèries. Clàssics, novetats, història i lluita. En aquest tercer lliurament: sèries, més enllà de Modern Familiy, Transparent, Sense8 i OITNB.

Roberto Jara

dimarts 23 de juny de 2020
Facebook Twitter

Les sèries estan ordenades cronològicament per data d’estrena.

1. Steven Universe (2013)

Una part dels personatges, que porten les gemmes, no tenen gènere. A través de les fusions d’uns altres, apareixen personatges de gènere no binari. Steven a vegades usa vestit rosa i sabatilles amb pompons. Rubí i Safir protagonitzen les primeres noces lèsbiques de l’animació infantil mainstream. Apareixen famílies i relacions no normatives. Steven Universe va camí de convertir-se en una sèrie de culte que marca una fita en la història de l’animació.

2. Skam (2015)

Una de les sèries més llorejades de la nova onada de produccions adolescents que tracten la diversitat, com Euphoria o Merlí. No obstant, aquesta sèrie noruega s’ha convertit en un fenomen mundial pel seu format, que consisteix a presentar als personatges com a persones reals amb perfils en les xarxes socials relacionats amb els episodis. A través dels capítols es presenten temes com les orientacions i identitats sexuals, el bullying, l’antiracisme o el feminisme.

3. When we rise (2017)

Aquest docudrama (combina actuacions amb el gènere documental) recorre en 8 episodis la història dels sectors del moviment LGBTI als Estats Units que es configuraven com a activistes pels drets civils i la promoció a espais institucionals. Basada en les memòries de l’activista Cleve Jones, narra els esdeveniments de 45 anys, des de l’era post-Sontewall fins a l’actualitat, amb un elenc d’intèrprets amb trajectòria, com Rosie O’Donell, Guy Pearce o Whoopi Goldberg.

4.Vida (2018)

Dues germanes tornen a reunir-se en l’enterrament de la seva mare, on descobreixen que la seva companya de pis era en realitat la seva esposa. Personatges complexos. El retrat d’una família i un barri a Los Angeles, presentant la problemàtica de la gentrificació, el racisme institucional i la lesbofòbia interioritzada. Un elenc sense cares conegudes, però de gran qualitat i compost enterament per mexico-americanes. Tots aquests ingredients donen lloc a Vida.

5.Pose (2018)

La sèrie s’ambienta magistralment en la cultura dels balls de Nova York en els anys 80 i 90, filmada en el documental Paris is Burning. Les dues temporades de Pose transcorren en aquestes comunitats, on es reunia, desfilava, ballava, competia i es donava suport a la part més discriminada de la comunitat LGBTI: afro, llatins, trans, dragqueen i reines amb ploma. Amb l’elenc de persones trans més gran en una sèrie, la història retrata entre llums, escenaris, lluentons i maquillatge els profunds llaços de solidaritat teixits per persones que sofrien la part més dura de la pandèmia de l’VIH/SIDA, el rebuig familiar, social i la pobresa.

6.She-Ra (2018)

“Quan era noia, no coneixia cap persona gai i no tenia cap accés a cap representació en els mitjans de gais, molt menys una representació positiva”. Aquesta és una de les raons de la creadora de la nova She-Ra, Noelle Stevenson, per a explicar les picades d’ullet a la diversitat del rellançament de la sèrie She-Ra i les Princeses del Poder, una trama nova del personatge She-Ra del clàssic de l’animació dels 80 He-Man.

7.Històries de San Francisco (2019)

Anna Madrigal, participant en la rebel·lió trans contra la policia de la Cafeteria Compton en 1966, compleix 90 anys a San Francisco. És la matriarca trans d’una família constituïda per fills i filles fugits del rebuig que conflueixen a la seva casa. Aquest acolliment és el centre de les Històries de San Francisco que es van adaptar en una sèrie inacabada dels 90, basada en els Tals of the City de l’escriptor Armistead Maupin. Aquests relats escrits en els 70 es reprendran com a base per a continuar la sèrie de forma renovada i mostrant de forma molt més oberta la diversitat sexual.

8.Special (2019)

Aquesta sèrie posa el focus en un dels temes més invisibilitzats de la comunitat LGBTI: les persones amb diversitat funcional. A través d’un format lleuger pròxim a la webserie, ens endinsem en la vida de Ryan, un jove gai amb paràlisi cerebral i la seva supervivència en el món laboral i la vida afectiu-sexual. Una de les primeres produccions a tractar àmpliament la ignorada realitat de la vida sexual i la diversitat funcional, més enllà de Yes, we fuck.

9.Euphoria (2019)

Al principi de cadascun dels capítols, la veu de Rue narra la història d’algun dels personatges, des de la seva infància i la relació amb les seves famílies, per a buscar respostes a les seves accions i objectius en la vida. Tot canvia quan coneix a Jules, una noia trans nova al poble, qui es torna la seva amiga inseparable i el seu gran amor. Una de les sèries adolescents amb major seguiment dels últims anys.

10.Veneno (2020)

Encara que el muntatge de la sèrie va ser interromput pel confinament i els capítols surten amb comptagotes, l’aparició del primer episodi de Veneno va impactar per la seva qualitat i expectatives. La història de Cristina Ortiz, la Veneno, és la d’una dona trans en situació de prostitució, que va fugir del seu poble a Madrid pel rebuig, i va arribar a ser un personatge indispensable en la televisió espanyola dels anys 90, que va explotar el fenomen per a guanyar audiència.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah