×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Mes de l’Orgull LGBTI: 10 pel•lícules que no et pots perdre

Aquest mes de juny fins al Dia de l'Orgull LGBTI pots trobar les recomanacions d'Esquerra Diari sobre cinema, literatura i sèries. Clàssics, novetats, història i lluita. No t'ho perdis.

Roberto Jara

dimarts 9 de juny de 2020
Facebook Twitter

1) El diputat (1978, Eloy de la Iglesia)

Aquesta pel•lícula de Eloy de la Iglesia pot ser un dels films més emblemàtics de la Transició Espanyola, a pesar que gran part de l’obra del seu director fos marginada en col•locar en el centre de la lent a personatges marginats per la societat. Al seu pas per la presó com a pres polític, el futur diputat veu renéixer la seva homosexualitat en contacte amb els presos "socials". A la sortida, es veurà atrapat entre una relació secreta amb un prostitut i les amenaces de l’extrema dreta, mentre l’homosexualitat continua penalitzada.

2) El color porpra (1985, Steven Spielberg)

L’adaptació cinematogràfica de la novel•la de l’activista pels drets civils i escriptora Alice Walker, El color porpra, va ser un èxit de taquilla, amb 11 nominacions als Oscar. A la història de Celie, estancada en la misèria i un matrimoni ple d’abusos, es creua l’amor amb una dona i l’admiració cap a unes altres que lluiten contra la pobresa i la segregació racial. Una de les més cèlebres novel•les de la narrativa afrofeministe portada a la pantalla gran.

3) Stonewall (1995, Nigel Finch)

Els anys 60 estan a punt d’esclatar. Aquesta pel•lícula és un dels retrats més coneguts de la Revolta de Stonewall, el tret de sortida per a una nova època del moviment per l’alliberament sexual a Nova York en 1969. Podem conèixer la calma abans de la tempesta que es va deslligar aquell 28 de juny a través de les històries de diversos personatges -un activista nouvingut a la ciutat, una drag queen que es rebel•la davant la policia, etc.- que aquesta nit van anar a parar al Stonewall Inn.

4) L’Einstein del Sexe (1999, Rosa von Prauheim)

La filmografia de von Prauheim -així com la influència de Fassbinder en la seva obra- és una icona del New Queer Cinema alemany. Aquesta pel•lícula és una de les seves obres més històriques, en centrar-se en la vida de l’Einstein del Sexe, com anomenaven a Magnus Hirschfeld. D’aquesta manera, una producció de baix pressupost abordaria una de les figures més rellevants del primer moviment per l’alliberament homosexual, al començament del segle XX.

5) Pride (2014, Matthew Warchus)

Aquesta cinta es va fer lloc entre obres de referència res més estrenar-se. 1984. Anglaterra. Govern de Margaret Thatcher. Un grup d’activistes LGBTI decideixen donar el recaptat en la marxa de l’Orgull d’aquest any per a la lluita dels miners contra el tancament de les mines, i construeixen un grup denominat LGSM (sigles en anglès de Lesbianes i Gais Fan costat als Miners). Una de les millors produccions recents del cinema social britànic.

6) La noia danesa (2015, Tom Hooper)

Nominada a 4 Oscar, La noia danesa està basada en els diaris de l’artista Lili Elbe, la primera persona a sotmetre’s a una cirurgia de reassignació de sexe en 1930. La pel•lícula destaca per la seva profunditat psicològica, una cuidada fotografia amb gran domini de la llum, un autoconeixement presentat en una atmosfera introvertida i poètica, plena d’imatges simbòliques i escenes de gran emotivitat.

7) 120 pulsacions per minut (2017, Robert Campillo)

Aquesta pel•lícula francesa retrata des d’una posició privilegiada el sorgiment i el combat antisida de l’organització internacional Act-Up a França als anys 90. Es tracta d’una de les cintes que recrea de forma més fidel la realitat de resistència davant el rebuig i l’abandó sofert, a manera de testimoniatge de lluita entre la desinformació i la mort.

8) Moonlight (2017, Barry Jenkins)

Moonlight està basada en l’obra teatral In Moonlight Black Boys Look Blue. Es va convertir en la primera pel•lícula amb temàtica LGBTI a guanyar un Oscar a millor pel•lícula. Una cinta magistral que aborda tema com les drogues i l’assetjament, però també el descobriment sexual i la cerca d’un futur.

9) Rafiki (2018, Wanuri Kahiu)

Aquesta pel•lícula sobre la història de l’amistat i l’amor de dos joves, Kena i Ziki, va acabar per convertir-se en la pel•lícula keniana més famosa mentre era prohibida a Kenya. L’oposició de les famílies de les joves a la relació se suma a l’oposició política de totes dues famílies en les eleccions locals, sent el fil conductor d’una història sobre les relacions entre persones del mateix sexe en països on estan penalitzades.

10) Riot (2018, Jeffrey Walker)

Riot és una pel•lícula amb pressupost australià que conta la història després de la primera manifestació de l’Orgull LGBTI a Austràlia, lligada a la lluita d’un grup d’activistes per despenalitzar l’homosexualitat a l’Austràlia dels anys 70. Hauran de teixir aliances amb treballadors i derrocar barreres per a sumar forces contra l’enemic comú de tots dos sectors, un ambient ben retratat en la cinta.

Et pot interessar: A 50 anys de Stonewall, el nostre Orgull és anticapitalista


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah