Repressió

CATALUNYA

Més de dos anys de presó per a l’inspector dels Mossos que va manar carregar contra les manifestacions del 15M

La brutalitat de les càrregues que es van viure a Barcelona en 2011 contra manifestants pacífics va ocupar tots els mitjans. L'inspector dels Mossos d'Esquadra, Jordi Arasa, com un dels responsables de la violenta repressió, ha estat condemnat a dos anys i quatre mesos de presó i a suspensió de càrrec públic.

dimarts 9 de juny de 2020| edició del dia

Jordi Arasa, a l’esquerra i sense casc, durant l’operatiu de desallotjament del 15M en 2011.

Els successos van ocórrer el 27 de maig de 2011, en ple moment d’efervescència del 15M, quan en la plaça de Catalunya de Barcelona es trobava l’acampada del moviment “indignat”. Les càrregues policials van ser d’enorme brutalitat amb 121 persones ferides i que el director llavors dels Mossos d’Esquadra, Manel Prat, va justificar dient que s’havia de “netejar” la plaça d’objectes perillosos de cara a una eventual celebració de la Lliga de Campions que disputava el Barça.

Ara l’Audiència de Barcelona ha considerat que aquests fets no estaven "justificats en cap cas", aquells cops de porra contra manifestants que, asseguts pacíficament, intentaven impedir el desallotjament de l’acampada. El tribunal ha condemnat a l’inspector dels Mossos d’Esquadra Jordi Arasa, per la seva responsabilitat en l’ocorregut, a dos anys i quatre mesos de presó, així com a la seva suspensió com a càrrec públic. Se sumen dos delictes de lesions a dos manifestants, a cadascun dels quals haurà d’indemnitzar amb 1.500 euros. Arasa ja va ser condemnat en 2014 per colpejar en aquest mateix desallotjament al qual després seria diputat de les CUP David Fernández.

Et pot interessar: Els Mossos reprimeixen les concentracions de #RecuperemElsCarrerrs

Nou anys ni més ni menys s’ha hagut d’esperar per a una condemna sobre uns fets que van ser tan intolerables que havien d’haver estat reprovats immediatament. No obstant això, com ocorre sempre i de fet el moviment contra la violència policial està denunciant a tot el món, la justícia burgesa si arriba, arriba tard i és del tot insuficient.

La condemna després de gairebé una dècada a un inspector no resoldrà el problema de tota una institució que durant anys ha estat reprimint a manifestants, activistes o persones migrants i racialitzades. On està la responsabilitat de les cúpules policials i dels càrrecs polítics?

Et pot interessar: La "nova normalitat", com la vella

Et pot interessar: La repressió s’estén per les ciutats catalanes mentre creix la resistència a la sentència
temes relacionats

15M   /    Repressió    /    Repressió Catalunya   /    Repressió policial   /    Llibertats democràtiques   /    Mossos d’Esquadra

Comentaris

Comentar