Internacional

LÍBAN

Al menys 100 morts i 4000 ferits després de l’explosió al port de Beirut

Una gegant explosió a la capital libanesa va provocar una enorme ona expansiva, deixant importants danys materials. Hi ha més de 100 persones mortes i de 4000 ferits.

dimecres 5 d’agost de 2020| edició del dia

Ph: Reuters

Les imatges registrades mostren un enorme núvol de pols i enderrocs que s’eleva i l’ona expansiva que sacseja tot el que troba al seu voltant. Segons les últimes informacions proporcionades pel govern libanès, l’explosió va ser causada per l’emmagatzematge en "condicions insegures" de nitrat d’amoni, una substància que s’utilitza tant per a explosius com per a produir fertilitzants. A més d’aquesta substància, en la zona es trobaven diversos productes inflamables, com a pirotècnia.

L’explosió va ser en el port de Beirut, capital de Líban. Es va poder escoltar a 250 quilòmetres a la rodona i va ser detectada per registres sísmics del Pakistan i altres països.

Una font del Ministeri de Salut va informar l’agència Efe que més de 100 persones han mort i almenys 4000 van resultar ferides després de l’explosió. I també hi ha més cent persones desaparegudes.

El Consell Suprem de Defensa libanès va decretar ahir a Beirut com "zona catastròfica"

El secretari general del partit polític Kataeb, Nizar Najarian, va morir en l’explosió, i entre els ferits es trobava Kamal Hayek, el president de la companyia estatal d’electricitat, que està en estat crític.

Encara que no són clares les causes de la gegant explosió que sorprèn el món, tant les autoritats libaneses, com a mitjans de la Creu Roja, diuen que es tractaria d’un accident.

Des del Govern libanès van dir a l’Agència Nacional de Notícies Libanesa (ANN) que les explosions es van donar en l’àrea del port de Beirut, en un "magatzem d’explosius", pròxima a un dipòsit de blat.

Per part seva, el periòdic israelià Haaretz assegura que fonts de Hezbollah van declarar que no es va tractar d’un bombardeig d’Israel. El mateix diari israelià també s’encarrega d’aclarir que les autoritats d’aquest Estat s’inclinen per pensar que es va tractar d’un accident.

Wafy Ibrahim, periodista des de Beirut, va assenyalar al mitjà argentí C5N que l’explosió va succeir al "Moll 12 del port de Beirut, on es dipositava en quantitats industrials material de pirotècnia que, producte de la pandèmia i la impossibilitat de comercialitzar-se, era allí des de feia mesos"

El port de Beirut és una zona en la qual es troba material inflamable, contenidors amb combustibles, la qual cosa agreuja encara més la situació.

El ministre de Salut, Hamid Hassan, va informar que centenars de persones van resultar ferides per l’explosió.

Diverses imatges van mostrar com bombers intentaven apagar el foc i detenir les destrosses materials. Entre els edificis danyats estan les oficines de l’ex primer ministre Saad Hariri i les oficines locals de CNN, segons va informar l’agència de notícies estatal libanesa ANN.

Testimonis de l’explosió van assenyalar que les llars que es trobaven a una distància de fins a 10 quilòmetres van resultar danyades, amb balcons esfondrats i vidres destruïts.

Una altra persona present en el lloc, va assegurar a Reuters que va veure un dens fum gris elevant-se des de la zona del port i després va escoltar una explosió i va veure flames i fum negre: “Les finestres de tota la zona del centre estan destrossades i hi ha ferits vagant. És un caos total”.

Els hospitals es troben ja a la seva màxima capacitat de recepció de ferits.

“Vaig veure una bola de foc i fum sobre Beirut. La gent cridava i corria, sagnant. Els balcons van ser arrencats dels edificis. Els cristalls dels gratacels es van trencar i van caure al carrer”, va dir un testimoni de Reuters.

Aquesta explosió i els seus innombrables danys arriba en un moment en què el Líban ja travessa una profunda crisi econòmica, arrossega un deute públic de 90.000 milions de dòlars, el 170% del seu PIB, i en els passats mesos la lliura libanesa ha perdut entorn del 80% del seu valor enfront del dòlar, la qual cosa va provocar desenes de mobilitzacions i protestes al país.
temes relacionats

Beirut   /    Explosió   /    Mig Orient   /    Internacional

Comentaris

Comentar