Internacional

REPRESSIÓ A LA JOVENTUT

Més criminalització: el Senat de Xile vota la llei anti-encaputxats

El Senat xilè va votar dijous el projecte de llei anti-caputxes, criminalitzant encara més als qui s'han vingut manifestant des que va començar l'esclat social, en particular a la joventut. Què implica aquesta llei?

dissabte 30 de novembre de 2019| edici� del dia

A principis de setembre el grup de parlamentaris xilens Felipe Kast (Evopoli), Andrés Allamand (RN), Felipe Harboe (PPD), José Miguel Insulza (PS) i Víctor Pérez (UDI), va presentar un projecte de llei, denominat Llei Anti-caputxa, que estableix l’ocultació de la identitat com a tipus penal, és a dir que s’eleva les penes per als qui ocultin el seu rostre mitjançant caputxes o qualsevol altre element, en el context d’una mobilització.

En aquest sentit, la iniciativa cerca agregar a l’article 269 del Codi Penal, el qual tipifica el delicte de desordre públic: “Els qui cobreixin el seu rostre intencionalment amb el propòsit d’ocultar la seva identitat, mitjançant l’ús de caputxes, mocadors o altres elements anàlegs, seran sancionats amb la pena establerta en l’esmentat incís, augmentada en un grau”.

És a dir que, els qui cobreixin la seva cara en un context de marxa, seran arrestats i s’arrisquen a ser sancionats amb reclusió menor en el seu grau mitjà, això va des de 541 dies a 3 anys de presó.

Però per què els manifestants oculten la seva cara? Existeixen múltiples raons, des de la protecció davant els gasos lacrimògens que tiren els carabiners per a reprimir, que cada dia van pujant en nivell de toxicitat, fins a la protecció d’identitat davant la persecució política de l’Estat i les brutalitats comeses per les forces repressives, com també de part de les empreses cap als treballadors que participen de les protestes.

Aquesta llei, que ara ha de passar a la Cambra de Diputats, és un altre cop a la mobilització que criminalitza a les i els manifestants, perseguint-los pel simple fet de cobrir el seu rostre com a defensa contra aquest mateix Govern que els persegueix. Però, mentre que als manifestants se’ls vol prohibir el simple fet de cobrir la seva la cara, Carabiners es mofa de tot el poble xilè, aprofitant-se de la seva impunitat, per a utilitzar noms falsos o simplement no portar la seva identificació.

A més de 40 dies de mobilització, Piñera ha intentat de moltes formes criminalitzar la protesta perquè tot torni a la “normalitat”, tant afanyant el projecte de Llei Anti-caputxa com impulsant el projecte de llei que permet a les FF. AA. “resguardar infraestructura crítica” sense necessitat d’imposar un estat d’emergència.

Aquests fets demostren que aquest règim respon summament ràpid a l’hora de criminalitzar i reprimir als manifestants i a la joventut, mentre la Policia assassina, tortura, mutila, viola i deté il·legalment quedant completament impunes i recolzats pel Govern de Piñera.

És necessari rebutjar rotundament aquesta Llei anti-caputxes, i tota l’agenda repressiva de Piñera com la Llei de Seguretat de l’Estat que aposta per desarticular i criminalitzar la protesta social i l’atac cap als drets i llibertats mes mínimes.
temes relacionats

#FueraPiñera   /    Rebel·lió popular a Xile   /    Xile   /    Sebastian Piñera   /    Repressió   /    Internacional

Comentaris

Comentar