×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Més ajudes per a les empreses: el Govern àmplia els ERTO fins al 30 de juny

El Ministeri de Treball ha acordat amb els representants de la patronal, Cepyme i CEOE, i amb els sindicats, UGT i CC OO, mantenir els ERTE fins al 30 de juny. Una mesura més per a ampliar el rescat a les empreses enmig d'aquesta crisi.

Clara Mallo

dissabte 9 de maig de 2020
Facebook Twitter

L’acord permet mantenir els ERTE i bona part dels seus avantatges per a les empreses el fins al 30 de juny amb alguns canvis. Encara que aquesta data és prorrogable, el text de l’acord deixa clar que el Govern pot ampliar el termini d’aplicació dels ERTE més enllà “en atenció a les restriccions de l’activitat vinculades a raons sanitàries”.

Et pot interessar: Milers de treballadors no cobren les prestacions del SEPE enmig d’una desinformació total

L’acord permet mantenir vigents la majoria dels avantatges per a les empreses. Només dos canvis respecte a la situació anterior: d’una banda la reducció de les quotes a la seguretat social dels seus empleats. Fins ara les empreses de menys de 50 empleats tenien una reducció de quotes del 100% i les de més de 50 empleats del 75% . Ara aquests llindars d’exempció baixen al 60% al maig i el 45% al juny per a les societats més petites i al 45% i el 30% per a la resta.
Fins ara, l’Estat ha deixat de percebre 2.200 milions d’euros en reduccions de quotes a la Seguretat Social dels ocupadors per als treballadors en ERTE.

Una altra novetat és que el nou acord permet que les empreses finalitzar els ERTE de manera progressiva, és a dir que reincorporin als treballadors segons els vagin necessitant. Una barra lliure per a les patronals que poden anar modelant les plantilles al seu antull. Respecte a aquestes incorporacions a més, les empreses quedaran exonerades de les cotitzacions a la seguretat social del 85% al maig i el 70% al juny les empreses més petites i el 60% i el 45%, la resta.

Ajuda per a qui?

Després de les primeres setmanes de crisis que van portar 1 milió d’acomiadaments, el Govern de coalició va donar curs a les empreses perquè apliquin milers de ERTE i que sigui l’Estat, d’una banda, i els treballadors i les treballadores, per un altre, els qui hagin de costejar aquesta enorme crisi sanitària, social i econòmica.

En el que portem d’any ja hi ha gairebé 4 milions de treballadors en ERTE. A aquests Expedients s’ha destinat la major de les partides de despesa aprovades per a combatre la crisi sanitària i econòmica. Dels 30.000 milions donin total, gairebé 18.000 han estat destinats als ERTE segons l’estimació anterior al nou acord que àmplia el termini d’aplicació.

El Govern va anunciar la flexibilització dels ERTE com una mesura de protecció als treballadors, no obstant això els ERTE són obertament un rescat per a les empreses. Els empresaris deixessin de pagar sous mentre els treballadors es veuen en situació de desocupació temporalment cobrant una prestació per desocupació que suposa una pèrdua del 30% respecte al seu salari.

A més als 18.000 milions destinats als ERTE que suposen una ajuda directa a les empreses, cal sumar altres 2.200 milions d’euros en reduccions de quotes a la Seguretat Social dels ocupadors per als seus treballadors inclosos en aquesta mena d’expedient. Una ganga per a les empreses a costa de buidar les arques públiques.

Un escenari complicat

Les previsions del Govern i dels principals organismes econòmics com el Banc d’Espanya o l’FMI no són gens esperançadores. S’estima que el PIB de l’Estat espanyol caurà un 8% en 2020, la pitjor dada des de la postguerra. En 2009, l’any de major caiguda de la crisi de 2008, el PIB va caure un 3,7%, menys de la meitat de la previsió actual. Les dades de l’atur també són esgarrifoses. La taxa de desocupació s’estima que pugui situar-se en un 21,7%. Alguna cosa que presenta un escenari gens esperançador.

Després de dos mesos de crisis el Govern ha deixat clar que tot els seus esforços estan destinats a salvar a les empreses a costa dels treballadors i la majoria social. En aquest context, a més, les burocràcies dels grans sindicats negocien amb el Govern les mesures per a salvar a patronal i juguen un veritable paper per a la pau social.

Els treballadors tenen la sortida

Davant l’escenari al qual ens acostem i la falta d’alternativa milers de treballadors han acceptat el ERTE com mal menor però també ha començat a haver-hi expressions inicials de reacció davant les diferents situacions que genera aquesta crisi. Així vam veure com en les primeres setmanes de la crisi fàbriques senceres paraven la producció davant la negativa dels treballadors a treballar sense mesures de protecció. O vagues com la dels treballadors de Telepizza que van parar davant les amenaces de la patronal a aquells que exigien treballar amb mesures de seguretat.

La crisi inèdita cap a la qual anem no pot caure una vegada més sobre els treballadors i sectors populars. Davant aquesta situació, hem de lluitar per la prohibició de tots els acomiadaments. S’ha d’exigir atur amb el pagament del 100% del salari prenent com a referència la mitjana cobrada en els mesos anteriors per als contractes que inclouen hores complementàries com ocorre de manera generalitzada en l’hosteleria. I que el finançament de les mesures socials sigui sostinguda amb impostos progressius a les grans fortunes i la banca.


Facebook Twitter

Clara Mallo

Nació en Zaragoza en 1989. Historiadora del Arte y Máster en Cultura Contemporánea: Literatura, Instituciones Artísticas y Comunicación Cultural por la Universidad Complutense de Madrid. Escribe sobre cultura y sociedad en Izquierda Diario.

Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria