×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Massives manifestacions feministes prenen els carrers aquest 8M

Enmig d'un fort debat polític sobre la Llei de violències sexuals, aquest 8M centenars de milers de dones es van mobilitzar en ciutats de tot l'Estat espanyol.

EsquerraDiari.cat

dijous 9 de març de 2023
Facebook Twitter

La manifestació a Madrid va ser multitudinària. Durant diverses hores, una marea feminista va recórrer el tram des d’Atocha a Plaza España, desbordant la Gran Via. 700.000 persones, segons les organitzadores, o 17.000 segons l’absurda xifra de Delegació de Govern. Més enllà de la disputa pels números, la veritat és que la mobilització va ser una de les més grans dels últims anys, recordant a aquelles prèvies a la pandèmia. A la resta de l’Estat també van ser massives: 100.000 a Barcelona, 40.000 a Bilbao, i desenes de milers en altres ciutats. Amb molta participació de joves, el moviment de dones va tornar a mostrar poder de mobilització. En diversos casos, les convocatòries estaven dividides, entre les del feminisme més afí al PSOE -abolicionista i transfòbic-, d’una banda, i les del moviment de dones trans-inclusiu, per un altre. Aquestes últimes van ser majoritàries.

Les divisions del moviment de dones, que ja existien en anys anteriors, es van veure aquest cop més accentuades que mai. Només un dia abans, el 7 de març, el PSOE avançava en votar en el Congrés l’admissió a tràmit de les modificacions de la Llei del “Només sí és sí”. I ho feia ni més ni menys que al costat de la dreta del PP, Ciutadans, el PNB i el PDeCAT, en contra del vot d’Unides Podem, ERC i EH Bildu, i amb l’abstenció de VOX, Junts, Más País-Equo i Compromís. Les ministres d’Unides Podem van marxar aquest dimecres a la manifestació de Madrid, buscant capitalitzar la mobilització per als seus propis objectius polítics, en el marc de l’inici de la campanya electoral.

En aquest context, el moviment de dones va tornar a sortir als carrers amb massivitat. A Catalunya, a més, va ser convocada una vaga general feminista pel 8M. CGT Catalunya, COS, IAC i SO reunits en la taula sindical van convocar una "vaga de caràcter laboral i reproductiu per secundar la vaga feminista del #8M2023” i van fer una crida “a les dones de Catalunya a unir-se als piquets dels matins en tot el territori". La jornada va arrencar amb piquets en alguns centres de treball, carrers cèntrics i carreteres. Al matí, el més destacat van ser les mobilitzacions de la “vaga estudiantil” del 8M, convocades pel Sindicat d’Estudiants, el SEPC i per Pa i Roses i Contracorrent en diverses ciutats. Aquestes també van ser més concorregudes que altres anys, amb la presència de milers de joves d’instituts.

Segurament, el debat sobre la Llei del Només sí és sí ha incentivat la massivitat d’enguany. Però les mobilitzacions també han estat una expressió d’altres malestars: el rebuig als discursos reaccionaris de l’extrema dreta, la crisi sanitària, l’encariment de la vida per la inflació, la precarietat laboral, el militarisme i molt més.

Des dels diferents partits del règim, intenten, una vegada més, instrumentalitzar les mobilitzacions del moviment de dones per portar aigua a la seva pròpia cleda i recrear la idea del “mal menor”. Des del PSOE, mostrant-se com a “govern responsable” que pren l’agenda de la dreta. Des d’Unides Podem, volent situar-se com les “veritables feministes”, encara que les seves ministres continuïn garantint la coalició de Govern amb el PSOE.

Contra les violències del capitalisme patriarcal: per una sortida independent i socialista

Pa i roses va tenir una intervenció destacada aquest 8M, convocant a mobilitzar-se en instituts, universitats i centres de treball. En les assemblees, xerrades i intervencions prèvies, es va reforçar la idea de lluitar per una sortida independent, un feminisme anticapitalista, combatiu i de classe, al costat de les treballadores. Perquè si les manifestacions són utilitzades com a base de maniobra per recrear noves sortides de “mal menor”, només poden esperar-se noves frustracions.

En aquest sentit, Lucía Nistal va assenyalar en declaracions a la premsa que des de Pa i Roses feien una crida a mobilitzar-se “contra les múltiples violències del capitalisme patriarcal, contra la violència masclista, la violència racista, la lgtbifòbia i la precarietat”. I va agregar que “contra la dreta i l’extrema dreta rància, però també contra el govern ‘progressista’ i el parany del punitivisme, plantegem que l’única sortida és reprendre la mobilització als carrers”.

Sobre la crisi entre PSOE i Podemos sobre la Llei del Només sí és sí, assenyalava:

“En els últims mesos hem vist un augment de les agressions sexuals i feminicidis, alguna cosa que la dreta nega amb els seus discursos reaccionaris. I aquesta mateixa dreta va imposar una agenda patriarcal, que obliga les dones a haver de demostrar, davant un jutge i la policia, que es van resistir físicament a les agressions perquè els creguin. Això ja ho repudiavem en el cas de ‘la manada’. Tanmateix, tampoc donem suport a la sortida punitivista que va proposar el Ministeri d’igualtat. Són tots paranys que no aborden les causes estructurals de la violència cap a les dones”.

“La clau és mobilitzar-nos de manera independent, exigir habitatge, treball i altres condicions de vida per a les dones que estan en situacions de violència. Mesures de fons que ni la dreta ni el Govern volen prendre. No secundem que en nom del feminisme s’enforteixin les presons i la policia. Que s’usen en contra de les dones, la classe treballadora o les que lluiten”, agregava Nistal.

En la manifestació a Barcelona, la Mariona, estudiant d’institut, assenyalava també: “No podem esperar res d’aquest feminisme ministerial. Volem acabar amb les raons estructurals de les violències que sofrim, que són físiques, i també en forma de precarietat o lleis d’estrangeria”. La Mariona encapçalava un nodrit bloc d’estudiants i joves de Pa i roses a Barcelona, que es van mobilitzar en la vaga estudiantil i a la tarda, en la manifestació central.

Angels, treballadora del tercer sector social, estava al seu costat i destacava la participació de treballadores en el bloc al costat de Las Kellys, les treballadores del SAD i del Lleure, per exigir “la fi de la precarietat i les externalitzacions”, no només en les empreses privades sinó també en el sector públic, com l’educació i la sanitat.

“Nosaltres lluitem per un feminisme de classe i antiimperialista”, afirmava Ana des de la manifestació de Saragossa. “Per això també ens mobilitzem aquest 8M amb el lema de feministes contra la guerra. I contra l’augment dels pressupostos militars, exigim l’augment de pressupostos per a sanitat i educació.” En el bloc també va haver-hi cantics contra la transfòbia i el racisme, contra els borbons i la policia.

“Estem per un feminisme socialista i revolucionari, explicava Bie. I tancava amb una invitació: “Us convidem a organitzar-nos amb nosaltres, no només avui, sinó tots els dies. Sumeu-vos a Pa i Roses, companyes!”


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris