Política Estat espanyol

ESTAT ESPANYOL 27S

“Si el planeta fos un banc, ja l’haurien rescatat”

La vaga pel clima desborda els carrers de Madrid, Barcelona, Vigo, Saragossa, Bilbao i les principals ciutats de l'Estat espanyol.

dissabte 28 de setembre de 2019| edici� del dia

Milers de persones en la manifestació a Madrid aquest viernes. EFE/ Ballesteros

El 27 de setembre va ser la data triada per les organitzacions espanyoles de Fridays for Future per a portar endavant la principal jornada de la vaga pel clima, com a part de la setmana mundial d’accions juvenils. I aquest divendres la vaga es va fer sentir amb força: aules buides en els instituts amb el suport dels professors, docents i pares, accions als campus universitaris i massives mobilitzacions.

Al matí, les accions van començar als campus universitaris. En la UAM, els estudiants de Fridays for Future UAM es van concentrar enfront de l’entrada de la RENFE amb una acció de protesta. Després van iniciar un pasacampus que va culminar en la Plaça Major, on van denunciar a les empreses que estan integrades als òrgans de govern de la universitat.

“Són empreses contaminants o que financen empreses mineres contaminants en països d’Amèrica Llatina, com en el cas del Banc Santander”, explicava Ana. “Les volem fos de la universitat, perquè vénen a lucrar amb els nostres coneixements per al seu benefici, mentre destrueixen el planeta”, agregava Andrea.

La vaga en els instituts es va fer sentir amb aules buides i mobilitzacions en les places de diverses ciutats de l’Estat al matí. Els joves de la generació Z són importants protagonistes de les accions de la vaga climàtica, seguint l’exemple de la jove sueca Greta Thumberg.

També la plaça de Bilbao, que sol ser ocupada en les manifestacions del moviment de dones o dels pensionistes, en aquesta ocasió va ser escenari de la concentració de milers de joves.

A la tarda estaven convocades les manifestacions més importants. A Madrid, els voltants d’Atocha i el Paseo del Prado estaven desbordades des d’abans que comencés la marxa. Poc després, una marea humana recorria els carrers fins a la Puerta del Sol.

“El capitalisme destrueix el planeta, destruïm el capitalisme”, cantaven alguns joves amb entusiasme. “Trump, capoll, el món no és teu”, també deixaven anar.

També a Barcelona han estat massives les manifestacions al matí i a la tarda:

A Saragossa, la gran manifestació partia des del Paranimf de la Universitat per a arribar a la Plaça del Pilar, que s’ha omplert amb milers de persones:

En arribar la manifestació madrilenya a la Puerta del Sol, els joves de Fridays for Future van prendre la paraula i van assenyalar que s’ha produït un punt d’inflexió amb les mobilitzacions històriques contra el canvi climàtic.

És una nova generació, molt jove, que està començant a mobilitzar-se a tot el món, a identificar, àdhuc de manera intuïtiva, que els responsables de la crisi climàtica i la catàstrofe que ens amenaça són les corporacions capitalistes, i a teixir una resposta col·lectiva.
temes relacionats

Greta Thunberg   /    #VagaPelClima   /    Crisi climàtica   /    #JusticiaClimàtica   /    Política Estat espanyol   /    Societat

Comentaris

Comentar