×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Massacre de Melilla: “Les víctimes s’han produït en territori sota l’autoritat espanyola”

La visita a Melilla d'una comissió del Congrés confirma la responsabilitat del govern espanyol en la massacre dels migrants a Melilla, tal com va exposar el documental de la BBC fa uns dies.

Roberto Bordón

dimarts 8 de novembre de 2022
Facebook Twitter

Ahir es va produir la visita dels portaveus de la Comissió d’Interior del Congrés a Melilla, en concret a la zona fronterera del Barri Xinès, per estudiar el succeït el passat 24 de juny, data en la qual van morir entre més de 30 immigrants a causa de la repressió de les forces de seguretat espanyoles i marroquines en la zona fronterera. Representants del PSOE, Unidas Podemos, PP, ERC, PNB i EH Bildu han acudit al lloc dels fets. Per part seva, Ciutadans, PDCat i Vox han rebutjat acudir, aquest últim qualificant les morts com una “farsa”.

La visita dels diputats ha recorregut aquells llocs on el documental de la BBC “Death on the Border” va localitzar els cossos d’alguns morts el passat 24 de juny. Llocs que s’ha confirmat que pertanyien a la jurisdicció espanyola, a pesar que el ministre d’Interior, Fernando Marlaska ho negui i defensi el paper jugat per la Guàrdia Civil aquella jornada. Aquesta força ha confirmat a la delegació parlamentària el material utilitzat en l’operatiu d’aquell dia: 28 pots de fum, 86 gasos lacrimògens, 65 bales de goma, 41 aerosols de pebre i 12 d’un altre tipus. A més d’això, els diputats han pogut accedir a breus enregistraments dels fets realitzades per l’helicòpter i drons de les forces de seguretat espanyoles.

Després d’examinar-ho tot, tant el representant d’EH Bildu com d’Unides Podem, així com la representant d’ERC han coincidit a assenyalar la responsabilitat de les forces de seguretat espanyola en la tragèdia. "No hi ha dubte, part dels fets més importants van ocórrer en zona sota control operatiu de cossos i forces de seguretat espanyola" afirmava Jon Iñarritu, diputat d’EH Bildu.

Per part seva, Enrique Santiago, diputat d’Unides Podem i secretari general del PCE, ha assenyalat: "Les víctimes s’han produït en territori sota l’autoritat espanyola. No entro a valorar si és territori marroquí o espanyol o terra de ningú. La terra de ningú no existeix en Dret. Les morts van ocórrer claríssimament en territori controlat normalment per les autoritats espanyoles". No obstant això, tant el PSOE, però també Unides Podem i el mateix Santiago, van tancar files sobre la "proporcionalitat" i falta de "responsabilitat" del seu Govern durant la compareixença al setembre de Marlaska en el Congrés.

Una part d’aquestes imatges s’ha filtrat a mitjans de comunicació i mostren que la policia marroquina va poder accedir a territori controlat per les autoritats espanyoles i realitzar devolucions en calenta, en concret 470, sense procediment legal segons el Defensor del Poble. A més, els enregistraments mostren la violència repressiva amb què els agents tant espanyols com marroquins van respondre a l’intent dels immigrants d’accedir a Melilla, en una evident col·laboració entre tots dos cossos de seguretat.

El conjunt dels enregistraments serà visualitzat en el Congrés quan el decideixi la Mesa de portaveus. Queda en l’aire la possibilitat que es formi una comissió de recerca parlamentària, impulsada per EH Bildu i secundada per Unides Podem, CUP, PDeCat, Junts, Més País i Compromís, però que necessita dels vots del PP per a tirar endavant. Un suport incert ja que, si bé la dreta nega la responsabilitat de la Guàrdia Civil en les morts succeïdes en la massacre de Melilla, té un interès polític a desgastar al govern del PSOE-UP i la figura de Marlaska.

Segons els impulsors de la comissió aquesta no sols serviria per a investigar les morts sinó per a saber per què els serveis d’emergència sanitària espanyols no van atendre els immigrants ferits, el per què les persones subsaharianes no van poder accedir a l’oficina d’asil de Melilla i per què es van produir les 470 devolucions en calenta de potencials refugiats. A més de per què aquestes últimes les van fer agents marroquins en territori espanyol.

Per part seva, el PSOE afirma que la visita únicament ha servit per a reforçar opinions preconcebudes i afirma que la recerca proposada forma part d’una estratègia política per part de la resta de partits i no busca obtenir la veritat.

El PSOE reafirma d’aquesta manera el seu total aval a l’acció repressiva de les forces de seguretat espanyoles i marroquines que van cometre una veritable massacre a Melilla. Reafirma una política de fronteres racista i criminal, que respon brutalment contra les persones migrants que intenten accedir a territori europeu.

És també insòlit que, havent-se demostrat la responsabilitat del govern en aquests fets, des de forces com Unides Podem es limitin a exigir una comissió de recerca i a fer declaracions en la premsa, com si no fossin ells també part d’aquest mateix govern imperialista i repressor.

Davant la massacre de Melilla, exigim una comissió de recerca veritablement independent, sense partits de govern, integrada per organitzacions de drets humans i antiracistes. Exigim també la renúncia immediata de Gran Marlaska, el càstig a tots els agents responsables dels assassinats, la regularització de totes les persones migrants i la derogació de la llei d’estrangeria.


Facebook Twitter
Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

23S: quatre anys de l'operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

23S: quatre anys de l’operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l'amnistia total de totes les lluitadores

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l’amnistia total de totes les lluitadores

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim