×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Marxa antiracista a Washington a 57 anys de l’històric discurs de Luther King

La important marxa té lloc pocs dies abans del brutal atac contra l'afroamericà Jacob Blake i a l'inici de la campanya electoral en la qual el candidat demòcrata, Joe Biden, cerca canalitzar el moviment antiracista cap a un vot contra Trump.

Juan Andrés Gallardo

dimecres 2 de setembre de 2020
Facebook Twitter

Després d’una setmana de protestes pel brutal atac de la Policia racista a un afroamericà en un Wisconsin al qual li van disparar set tirs per l’esquena, es realitza aquest divendres una megamarcha antiracista en commemorar-se l’aniversari de la marxa cap a Washington organitzada per Martin Luther King Jr. en 1963.

Milers de manifestants van participar de l’acció convocada sota el lema "Get Your Knee Off Our Necks" (Treguin els seus genolls dels nostres colls), en el Lincoln Memorial de Washington DC per a demanar una reforma de la justícia penal i la igualtat racial, mentre honraven el 57 aniversari del discurs "Tinc un somni" (I Have a Dream) del reverend Martin Luther King Jr. des del mateix lloc.

La commemoració arriba dies després d’un nou fet de brutalitat policial racista per part d’un policia blanc contra un afroamericà. Es tracta de Jacob Blake, de 29 anys, qui va ser crivellat a trets i ferit de gravetat per un agent que li va donar set tirs per a l’esquena el diumenge a la ciutat de Kenosha, la qual cosa el va deixar paralític de la cintura per a baix i va deslligar diverses jornades de protestes.

En la tercera nit de protesta, el dimarts, un jove civil blanc de 17 anys i admirador de la policia i fanàtic de Donald Trump va obrir foc contra els manifestants amb un rifle en ple carrer i va matar a dues persones i va ferir a una altra en completa connivència amb la Policia, que ho va saludar i després ho va deixar escapar a pesar que els manifestants ho assenyalaven com el responsable dels trets.

L’agressor, que va ser detingut recentment un dia després, havia anat a Kenosha en resposta a convocatòries per xarxes socials de "milícies" de joves blancs que pretenien protegir la propietat privada dels manifestants.

Marxa sobre Washington

La marxa sobre Washington es dóna tant en el marc d’aquest recent atac que va provocar ira i marxes en tot el país com així també a l’inici de la campanya electoral. El candidat demòcrata, Joe Biden, cerca baixar el nivell de tensió i presentar-se com el mal menor contra Trump, mentre que l’actual president manté el seu discurs de "llei i ordre" contra les protestes buscant polaritzar la situació social per a enfortir una base electoral conservadora, de dreta, supremacista i religiosa, i a sectors en els quals pugui calar el seu discurs contra el "caos" en un moment de greu crisi econòmica.

La convocatòria a aquesta marxa està inscrita en l’estratègia demòcrata de baixar la tensió i anar cap a una carrera electoral sense molts sobresalts on tot l’objectiu estigui centrat a treure a Trump de la Casa Blanca. A aquest objectiu es presten moltes de les figures històriques i reconegudes del moviment negre als Estats Units, que mantenen llaços directes amb el Partit Demòcrata.

Martin Luther King III, un dels fills de l’històric pastor baptista que, al costat d’altres activistes, va encapçalar el moviment pels drets civils per als afro descendents en la dècada de 1960, va dir "Hem de crear una consciència diferent i un clima diferent en la nostra nació".

"Això que volem aconseguir no succeirà, tanmateix, tret que estiguem mobilitzats i organitzats", va dir King el dijous, en la prèvia de la marxa.

King i el reverend Al Sharpton, l’organització del qual National Action Network està darrere de l’esdeveniment, van dir que l’objectiu de la marxa és mostrar quan urgeix que el Govern federal reformi les normes que regulen les pràctiques policials, condemnar la violència racial i exigir la protecció del dret al vot abans de les eleccions de novembre. És a dir molt allunyat de les reivindicacions que van sorgir del carrer des de l’esclat posterior al brutal assassinat de George Floyd i ara de l’atac contra Blake, en els quals els manifestants demanaven des del desfinançament fins a l’abolició de la Policia i, sobretot, qüestionaven les bases racistes estructurals del capitalisme estatunidenc.

Sharpton va convocar per a aquest objectiu a familiars del cada vegada major nombre de víctimes de la violència racista: George Floyd, Breonna Taylor, Rayshard Brooks, Ahmaud Arbery, Trayvon Martin, Eric Garner, Blake, entre altres, va informar CNN.

Després de la marxa commemorativa, que va incloure un discurs de l’advocat Ben Crump, qui representa a les famílies de diverses víctimes, els participants es dirigiran al Monument Commemoratiu Nacional de Martin Luther King, situat en un parc de Washington.

Els organitzadors esperaven que la concurrència a Washington sigui menor a la desitjada a causa de les restriccions adoptades per les autoritats de la ciutat que limiten les visites a la capital de no residents per a evitar contagis de coronavirus.

Per això, també es van organitzar marxes satèl·lit en ciutats d’altres estats, com Carolina del Sud, Florida o Nevada.


Facebook Twitter

Juan Andrés Gallardo

Segueix-lo a Twitter

@juanagallardo1

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah