×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Marta Ortega serà la nova presidenta de l’imperi multimilionari d’Inditex

L'imperi d' Amancio Ortega, construït a base de sobreexplotació laboral, seguirà ara en mans de la filla del magnat. Marta Ortega substituirà a Pablo Isla en la presidència d'Inditex, a petició d'aquest últim i del propi fundador de la companyia.

EsquerraDiari.cat

dimecres 1 de desembre de 2021
Facebook Twitter

Marta Ortega serà a partir de l’1 d’abril la nova presidenta d’Inditex, després de la sortida del seu actual dirigent, Pablo Isla. La decisió ha estat presa per aquest últim i per Amancio Ortega, fundador d’Inditex i pare de la nova presidenta. Amb això es culminaria el procés de relleu generacional que l’empresa portaria buscant des del 2011 quan el propi Amancio va fer un pas al costat i va deixar la presidència.

La decisió ha estat justificada per l’experiència laboral de la candidata després de “quinze anys de treball” a l’empresa on hauria dirigit múltiples campanyes i ha estat de les peces clau dins de Zara, una de les marques insígnies de l’empori. Com de manera regular, la notícia ha estat acompanyada de mèrits i guardons que acreditarien aquest ascens, en un típic exercici de meritocràcia.

Seguint aquesta màxima ideològica de vendre que tot empresari ha començat des de baix i que ha estat fruit de l’esforç personal, és previsible que alguns mitjans de comunicació tractin de plantejar la mateixa escenografia per a algú que per ser filla de qui és, es col·locava automàticament com una de les persones més riques de l’Estat Espanyol. Tot un mèrit ascendir en els cercles burgesos des d’aquesta “humil” posició!

Però poc ens importa si Marta Ortega compleix el perfil o no per a ser la burgesa que exploti eficientment als seus treballadors en empreses que es deslocalitzen a països de la perifèria capitalista per a aprofitar els majors graus de sobrexplotació que es permeten. Al cap i a la fi, com exposava el filòsof Michael Sandel, la burgesia sol assegurar-se que els seus fills acumulin les credencials necessàries que el seu propi sistema i relat sol·liciten per als llocs que ja els tenen assegurats per endavant.

Et pot interessar:D’explotar costureres gallegues a nens a Bangladesh, el secret d’Inditex i Amancio Ortega

L’important és assenyalar el model d’explotació que sens dubte es mantindrà amb la nova presidència en la qual 4 milions d’obrers a Bangladesh sofreixen un greu risc en les seves vides i en el laboral, amb una gran presència de nens de 14 i 15 anys com a mà d’obra barata en benefici d’una minoria privilegiada d’explotadors. O sense anar tan lluny, amb la pròpia plantilla d’Inditex a Saragossa, en guerra contra l’imperi d’ Amancio Ortega… i ara el de la seva filla. Mentre l’empresa obté milers de milions, es nega a un acord de pujada salarial i la reducció de les hores anuals de jornada.

Et pot interessar:La lluita de les treballadores d’Inditex i la fortuna de Amancio Ortega

Tant li fa si l’hereva igual que el seu pare es decideixi a donar diners (al mateix temps que fa enginyeria fiscal) per a rentar la seva imatge, quan allò rellevant no canvia d’essència, sinó que només canvien les mans dels qui dirigeixen l’explotació.


Facebook Twitter
"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques