×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Marta Ortega serà la nova presidenta de l’imperi multimilionari d’Inditex

L'imperi d' Amancio Ortega, construït a base de sobreexplotació laboral, seguirà ara en mans de la filla del magnat. Marta Ortega substituirà a Pablo Isla en la presidència d'Inditex, a petició d'aquest últim i del propi fundador de la companyia.

EsquerraDiari.cat

dimecres 1 de desembre de 2021
Facebook Twitter

Marta Ortega serà a partir de l’1 d’abril la nova presidenta d’Inditex, després de la sortida del seu actual dirigent, Pablo Isla. La decisió ha estat presa per aquest últim i per Amancio Ortega, fundador d’Inditex i pare de la nova presidenta. Amb això es culminaria el procés de relleu generacional que l’empresa portaria buscant des del 2011 quan el propi Amancio va fer un pas al costat i va deixar la presidència.

La decisió ha estat justificada per l’experiència laboral de la candidata després de “quinze anys de treball” a l’empresa on hauria dirigit múltiples campanyes i ha estat de les peces clau dins de Zara, una de les marques insígnies de l’empori. Com de manera regular, la notícia ha estat acompanyada de mèrits i guardons que acreditarien aquest ascens, en un típic exercici de meritocràcia.

Seguint aquesta màxima ideològica de vendre que tot empresari ha començat des de baix i que ha estat fruit de l’esforç personal, és previsible que alguns mitjans de comunicació tractin de plantejar la mateixa escenografia per a algú que per ser filla de qui és, es col·locava automàticament com una de les persones més riques de l’Estat Espanyol. Tot un mèrit ascendir en els cercles burgesos des d’aquesta “humil” posició!

Però poc ens importa si Marta Ortega compleix el perfil o no per a ser la burgesa que exploti eficientment als seus treballadors en empreses que es deslocalitzen a països de la perifèria capitalista per a aprofitar els majors graus de sobrexplotació que es permeten. Al cap i a la fi, com exposava el filòsof Michael Sandel, la burgesia sol assegurar-se que els seus fills acumulin les credencials necessàries que el seu propi sistema i relat sol·liciten per als llocs que ja els tenen assegurats per endavant.

Et pot interessar:D’explotar costureres gallegues a nens a Bangladesh, el secret d’Inditex i Amancio Ortega

L’important és assenyalar el model d’explotació que sens dubte es mantindrà amb la nova presidència en la qual 4 milions d’obrers a Bangladesh sofreixen un greu risc en les seves vides i en el laboral, amb una gran presència de nens de 14 i 15 anys com a mà d’obra barata en benefici d’una minoria privilegiada d’explotadors. O sense anar tan lluny, amb la pròpia plantilla d’Inditex a Saragossa, en guerra contra l’imperi d’ Amancio Ortega… i ara el de la seva filla. Mentre l’empresa obté milers de milions, es nega a un acord de pujada salarial i la reducció de les hores anuals de jornada.

Et pot interessar:La lluita de les treballadores d’Inditex i la fortuna de Amancio Ortega

Tant li fa si l’hereva igual que el seu pare es decideixi a donar diners (al mateix temps que fa enginyeria fiscal) per a rentar la seva imatge, quan allò rellevant no canvia d’essència, sinó que només canvien les mans dels qui dirigeixen l’explotació.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah