×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Marlaska no assumeix la seva responsabilitat i culpa als migrants assassinats de la massacre a Melilla

"Jo dono l'ordre de protegir les nostres fronteres de qualsevol atac violent. Va haver-hi un intent d'agressió violent i intolerable de la frontera espanyola". Aquesta és la postura de Marlaska des del Ministeri d'Interior davant l'assassinat de 37 migrants i centenars de ferits i deportats a la valla de Melilla. Al mateix temps, la postura oficial del govern del PSOE-UP és que no va tenir responsabilitat, malgrat les proves en contra seva.

Jorge Remacha

dimecres 30 de novembre de 2022
Facebook Twitter

La compareixença del Ministeri d’Interior en el Congrés dels Diputats sobre la massacre de Melilla, en la qual van ser assassinats a la frontera 37 migrants, amb mes de 150 ferits i 470 devolucions en calenta, va donar lloc al fet que fos qualificada de “proporcionada i rigorosa” l’actuació de la Guàrdia Civil per part de Marlaska. Aquesta justificació és la mateixa a l’oferta després dels fets al juny, juntament amb el suport del president Pedro Sánchez i el silenci còmplice d’Unides Podem.

No és una sorpresa que Marlaska i el PSOE estiguin negant i al mateix temps justificant la responsabilitat d’aquest govern en l’assassinat de 37 migrants a la frontera. És un partit creador de les presons per a migrants conegudes com CIEs, amb condemnats per terrorisme d’estat en els 80 i Marlaska amb sis condemnes per cas omís a denúncies de tortures sota la seva custòdia pel Tribunal Europeu de Drets Humans.

La responsabilitat del Govern en la massacre és una cosa provada, ja que és el mateix govern és el que ha signat els acords de contenció migrant amb el Marroc que es van inaugurar amb la massacre de Melilla en 2022, sent responsable de la mort de desenes de migrants morts i ferits. Pedro Sánchez va agrair "l’extraordinària cooperació" amb el Marroc davant aquest fet.

Un autèntic crim responsabilitat de l’imperialisme espanyol, que és producte del restabliment dels acords entre el govern de PSOE i Unides Podem i el règim de Mohamed VI perquè aquest actuï de guardià de la davantera sud de la UE al cost que sigui, mentre que l’Estat espanyol reconeix la seva ocupació il·legal del Sàhara Occidental.

D’una banda, Marlaska assegurava que no calia “lamentar cap pèrdua de vida humana en territori nacional”, i que qualsevol altra versió eren “conjectures i especulacions”, malgrat les proves de la BBC de la responsabilitat espanyola en els assassinats. Fins i tot fonts d’Interior ja reconeixen que la part del sòl fronterer filmada és territori espanyol. També, les recerques de la BBC i Lighthouse Watch conclouen que "diversos cadàvers van ser traslladats per les forces marroquines des de la zona espanyola al seu territori."

D’altra banda, alhora que nega el provat, ho justifica. A la postura d’un govern que veu "proporcionat i rigorós" un assassinat massiu s’afegiria un argument similar a la postura votada en la passada Cimera de l’OTAN a Madrid: qualificar la immigració de "amenaça hibrida". En aquesta lògica afirmaria que “no conec a cap país que accepti un atac a la seva frontera. Puc empatitzar amb les causes subjacents, però això no justifica un atac violent a les fronteres d’un país."

VOX ha estat un dels sectors que mes coincidien amb la versió dels fets del PSOE, però demanant mes devolucions en calenta i la dimissió del ministre: "Si anéssim nosaltres el Govern, dels 600 que van entrar no quedaria ni un. Felicitem per la seva professionalitat, valentia i lliurament a les Forces de Seguretat de Melilla. Però vostè ha de dimitir per tenir abandonats als nostres a la frontera d’Espanya". En una postura similar va intervenir el PP, dient que "els agents de la Guàrdia Civil estaven sols, desprotegits i sense recursos. Ja només per això hauria d’haver dimitit el primer dia."

El paper d’Unides Podem ha consistit a actuar demanant comissions de recerca com si no fossin també part d’aquest mateix govern imperialista i repressor. En la compareixença han qüestionat la versió oficial, afegint a través del Secretari General del PCE, Enrique Santiago, que “va haver-hi almenys ferits en sòl espanyol”, així com que "Es va produir la mort de persones desesperades. L’ocorregut mostra que ni la legislació espanyola té mecanismes per a garantir que això succeeixi".

Són igual aquestes posicions d’Enrique Santiago, qui en el moment en què es van conèixer els fets va intervenir per a plantejar la necessitat d’elaborar un protocol per a la sol·licitud d’asil a la frontera, i va criticar al Marroc per suggerir en la seva recerca que l’Estat espanyol va ser corresponsable de la matança. Avui dia PSOE i Unides Podem continuen cuidant amb puny de ferro els acords de l’Europa Fortalesa que són responsables de l’assassinat de desenes de migrants i les polítiques i interessos de l’imperialisme espanyol, que inclouen els pressupostos militars mes alts dels últims 40 anys.

També el portaveu de Bildu, Jon Iñarritu, qüestionava la versió de Marlaska, afirmant que "tenim recerques de mitjans que apunten en la mateixa línia i vostè ve avui aquí a dir-nos que són conjectures. Només vostè coneix la veritat dels fets? Tothom s’equivoca?" i ERC demanava la dimissió del ministre així mateix. Ni Unides Podem trencarà amb el PSOE (arribant a negar la responsabilitat de les forces repressives espanyola en els fets en conèixer-se) ni Bildu ni ERC retiraran el seu suport.

Això és el que ofereix la dreta i l’"esquerra" d’un Règim del 78 imperialista i racista, que causa migracions forçoses, ple de racisme institucional des de les deportacions, fins als CIEs, la violència policial racista o els filats. Ni de la dreta ni d’uns partits com a PSOE i UP que formen un govern que ha portat i duu a terme polítiques veritablement racistes i repressores contra els immigrants “sense papers" segons les reaccionàries lleis d’estrangeria, no vindrà la consecució de demandes com el tancament dels CIEs o la fi de les polítiques frontereres que deixen milers de morts a l’any en la mar. Tampoc serà qui freni a l’extrema dreta, sinó més aviat és un dels grans responsables del seu creixement.

Fa falta una alternativa contra aquest sistema capitalista que causa guerres i misèria fent migrar a milions de persones per a trobar-se amb davanteres assassines. Hem de continuar lluitant per la derogació de la Llei d’estrangeria, el tancament dels CIEs, la fi de les deportacions, papers per a todes i la fi d’un sistema profundament racista des del lloc de treball, fins al govern.

Davant la massacre de Melilla, exigim una comissió de recerca veritablement independent, sense partits de govern, integrada per organitzacions de drets humans i antiracistes. Exigim també la renúncia immediata de Gran Marlaska, el càstig a tots els agents responsables dels assassinats, la regularització de totes les persones migrants i la derogació de les lleis d’estrangeria.

En la compareixença, Marlaska justificava la massacre dient que "les fronteres no es poden derrocar per la força”. Clar que volem derrocar les fronteres i per la força de tota la classe treballadora, que és internacional, migrant, racializada i fuig per milions de l’espoli imperialista i les guerres, però també s’organitza i baralla.


Facebook Twitter
La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Eleccions Municipals: cap a uns comicis sense alternativa per als sectors populars

Eleccions Municipals: cap a uns comicis sense alternativa per als sectors populars

Cas Borràs: torna la JEC al servei del Règim i l'ofensiva judicial

Cas Borràs: torna la JEC al servei del Règim i l’ofensiva judicial

El govern "progressista" justifica l'espionatge emparant-se en la llei franquista de Secretos Oficiales

El govern "progressista" justifica l’espionatge emparant-se en la llei franquista de Secretos Oficiales

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Biden reconeix el compromís de Sánchez en l'escalada militarista de l'OTAN i la lluita contra la immigració

Biden reconeix el compromís de Sánchez en l’escalada militarista de l’OTAN i la lluita contra la immigració