Mundo Obrero Estado Español

(IN)JUSTÍCIA

María José Alarcón: a presó per no pagar una sanció de 60 euros

María José Alarcón va ser condemnada la setmana passada a 15 dies de presó per no pagar una multa per danys materials a l'infra habitatge on residia. La direcció de l'empresa en la qual treballava segueix en llibertat després d'estafar 35 milions. La doble vara de mesurar de la justícia espanyola.

Arsen Sabaté

Barcelona | @ArsenSabate

dijous 12 d’abril de 2018| edició del dia

El passat 7 d’abril, María José Alarcón era detinguda i posada a disposició judicial. El seu delicte: negar-se a pagar els danys ocasionats en una porta de l’infra habitatge on residia. Uns danys que segons la justícia estaven valorats en 60 euros.

24 hores després, María José era sentenciada a 15 dies de presó i enviada per ordre del jutge a la presó de Wad Ras (Barcelona).

Cal destacar que María José és una de les principals querellants contra l’empresa de serveis a les persones majors BB Serveis, acusada d’una estafa en la qual s’han lucrat amb més de 35 milions d’euros a través de les 90 concessions públiques que es va adjudicar i a costa de milers de persones amb necessitats bàsiques.

Roberto Martinez, un altre dels querellants, emetia un comunicat minuts després de l’arrest de María José cridant a la solidaritat i a participar de tots els actes de protesta que es convocaven pel 9 d’abril, un dia després de la seva entrada a la presó.

Aquest cas posa en evidència novament la doble vara de mesurar amb la qual la (in)justícia espanyola imparteix condemnes. I és que mentre el més granat de les elits polítiques, financeres i fins a membres de la reialesa espanyola surten impunes de la majoria dels casos de corrupció després de llarguisims processos judicials, persones com María José, les que tenen que bregar dia a dia amb la precarietat laboral, l’atur i la pobresa, afronten condemnes "express" a la presó.

Però aquest cas, que podria ser un més entre tanta injustícia, té un rerefons encara molt més inhumà i que posa en relleu l’autèntic negoci de les externalitzacions dels serveis públics més bàsics. Les empreses privades busquen obtenir milionaris beneficis a costa dels seus usuaris i dels propis treballadors i treballadores, com és el cas de María José.

I és que María José, així com desenes de treballadors i treballadores, van ser víctimes de l’empresa per la qual estaven contractats, BB Serveis, contribuint de forma substancial a la situació de profunda precarietat i pobresa en la qual encara avui es veuen immersos, lluitant per no veure’s desnonats al no poder pagar lloguer o hipoteca o subsistint en un infra habitatge de 20 metres quadrats.

BB Serveis va crear una vasta xarxa de franquícies a nivell estatal per presentar-se als concursos públics on aconseguir l’adjudicació dels serveis d’assistència a les persones majors en diferents Comunitats Autònomes i una vegada amb l’externalització del servei adjudicat, l’empresa es desentenia totalment dels residents i empleats.

Des de la Plataforma d’Afectats BB Serveis van destapar l’estafa de l’empresa. Denunciant, a més, que des del primer instant es va deixar de pagar les nòmines en totes les concessionàries, així com negligències higièniques cap als usuaris.

No obstant això, els responsables de BB Serveis segueixen encara a dia d’avui sense condemna alguna per part de la justícia tota vegada provada l’estafa amb la qual es va lucrar amb més de 35 milions d’euros. Una altra vegada amb la doble vara de mesurar, per tancar un cercle que sempre gira entorn dels més desprotegits.
temes relacionats

Remunicipalització   /    Precarietat laboral   /    Pobresa   /    Dret a l’habitatge   /    Justícia   /    Privatitzacions   /    En Català   /    Mundo Obrero Estado Español

Comentaris

Comentar