×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Manifestació unitària a Catalunya contra la precarietat en un Primer de Maig anticapitalista

A més d'un any de pandèmia, la manifestació del Primer de Maig ha estat convocada per tots els sindicats alternatius, les organitzacions polítiques d'esquerra, col·lectius socials i de treballadors i treballadores.

Itziar Batet

diumenge 2 de maig de 2021
Facebook Twitter

A més d’un any de pandèmia, la manifestació del Primer de Maig ha estat convocada per tots els sindicats alternatius, les organitzacions polítiques d’esquerra, col·lectius socials i de treballadors i treballadores.

Des de fa anys, l’1 de maig era una data de convocatòries diferents, en llocs i horaris diferents mostrant una gran divisió en diferents blocs entre el sindicalisme alternatiu i les organitzacions d’esquerra. Enguany, a Barcelona el Passeig de Gràcia ha estat escenari de la més unitària de les manifestacions en anys, amb un manifest titulat: “Unim-nos i responguem als atacs del capital”. També s’han dut a terme concentracions a Lleida, Girona, Manresa, València, Reus, Alcant, la Seu d’Urgell, Ripoll o Cornellà del Llobregat.

El primer pas cap a aquesta important concentració unitària la va donar la conformació de la “Taula Sindical” conformada pels sindicats combatius: Confederació General del Treball, CGT Catalunya-; Confederació Nacional del Treball, -CNT Catalunya i Balears-; Co.Bas – Sindicato de Comisiones de Base; Coordinadora Obrera Sindical – COS sindicat de classe i feminista dels Països Catalans; Intersindical Alternativa de Catalunya -IAC; i Solidaritat Obrera –SO.

Un pas molt important en el marc que la classe treballadora comença a protagonitzar incipients processos d’organització i resistència enfront de la greu crisi social, econòmica i política, tal com assenyala el manifest unitari. A més d’un any de crisi pandèmica s’han desenvolupat processos de conflictivitat obrera que promet desenvolupar-se i estendre’s enfront de la magnitud dels atacs patronals i sota un govern que no ha complert cap de les seves promeses i al que se l’hi ha caigut la seva disfressa “progressista”.

Et pot interessar: Manifest Unitari: sindicats combatius criden a la coordinació i a les seves afiliacions a participar dels colectius anticapitalistes

“La lluita sindical i social són part de la mateixa lluita”

En el seu manifest la Taula Sindical també feia una crida molt potent i necessaria a les seves afiliacions, "a participar en aquells col·lectius anticapitalistes i socials que considerin. A unir les nostres mans, perquè la lluita sindical i social són part de la mateixa lluita”. I a les organitzacions i moviments socials: "A centrar-nos en les nostres coincidències i participar conjuntament tant en les manifestacions de l’1 de maig com en tot combat coordinat contra la xacra que atempta contra les nostres vides: el capitalisme".

Això va portar a que les assemblees preparatòries de l’1 de maig fossin protagonitzades també per importants col·lectius, com els que s’organitzen pel dret a l’habitatge, per les persones migrants, col·lectius de dones treballadores com Sindillar. Si bé la concentració, que es va convertir en una manifestació fins a Plaça Catalunya, no va ser massiva, va encoratjar a múltiples col·lectius a marxar com Las Kellys o Riders x Derechos. Tots units sota una sèrie de reivindicacions i un programa de denúncia al sistema capitalista i les conseqüències nefastes contra la classe treballadora i sectors populars que l’actual crisi està evidenciant.

Et pot interessar: Manifest 1 de Maig: unim-nos i responguem als atacs del capital

“Dècades de capitalisme neoliberal i especialment les últimes reformes laborals han deixat a la classe treballadora en una situació límit. La taxa de temporalitat d’Espanya és la més elevada de la UE (26%), en 2019 una de cada tres persones assalariades va tenir, almenys, tres contractes temporals. 5,5 milions de persones estan treballant a temps parcial menys hores de les que volguessin. L’atur en persones de menys de 25 anys és del 40%, el més alt de la UE. I com no podria ser d’una altra forma, aquest escenari s’enceba en les dones, que representen el 74% dels contractes a temps parcial”, denunciava el manifest unitari.

La manifestació a Barcelona va comptar amb la participació de molta joventut. Sobre aquest tema Pablo Castilla de l’agrupació juvenil Contracorrent denunciava que: “Els governs de les polítiques neoliberals a la universitat són els mateixos que ens precaritzen al conjunt de la classe treballadora”.

Alhora que vinculava les reivindicacions laborals i sindicals, amb les reivindicacions enfront de la deterioració de la situació sanitària, econòmica i social, abordant els problemes més candents que sofreix avui el conjunt de la classe treballadora: des del racisme institucional, els desnonaments i el greu problema de l’habitatge, la repressió política a l’activisme social i cap a la joventut que va evidenciar el cas Hasel, el robatori de les pensions, entre molts altres.

Entre les reivindicacions el manifest va acordar la derogació total i completa de les Reformes Laborals del PSOE i PP. Contra el Pacte de Toledo. Renda bàsica universal d’emergència social per a garantir que accedeix tothom qui ho necessiti, Increment de l’SMI a 1300 euros. Reducció de la jornada laboral a 30 hores, repartiment de tots els treballs. Ús social de la totalitat dels immobles de la SAREB. Sanitat, dependència i educació pública 100% i prou de finançar la concertada i prioritzar l’atenció primària. També per la derogació de la llei d’estrangeria i tancament dels CIE. Una sinergia entre les reivindicacions socials i sindicals que mostren un camí a seguir cap a la coordinació.


Facebook Twitter

Itziar Batet

Educadora | Barcelona

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"