×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Manifest Unitari: sindicats combatius criden a la coordinació i a les seves afiliacions a participar dels colectius anticapitalistes

En un Manifest Unitari pel 1 de Maig, els sindicats combatius de Catalunya que conformen la Taula Sindical, fan una crida a "incrementar els espais de coordinació". I a les afiliacions, "a participar en aquells col·lectius anticapitalistes i socials que considerin. Perquè la lluita sindical i social són part de la mateixa lluita".

Cynthia Lub

dimecres 21 d’abril de 2021
Facebook Twitter

Els sindicats combatius de Catalunya que conformen la Taula Sindical són: Confederació General del Treball, CGT Catalunya-; Confederació Nacional del Treball, -CNT Catalunya i Balears-; CoBas – Sindicato de Comisiones de Base; Coordinadora Obrera Sindical – COS sindicat de classe i feminista dels Països Catalans; Intersindical Alternativa de Catalunya -IAC; i Solidaritat Obrera –SO.

Aquest 1 de Maig, Dia Internacional de la Classe treballadora, han acordat un manifest unitari a Catalunya. A més, aquest dia se celebrarà de manera conjunta als carrers una manifestació amb col·lectius socials i polítics.

Aquesta iniciativa és molt important en un marc en el que la classe treballadora comença a donar respostes enfront de la greu crisi social, económica i política, com diu el Manifest unitari: "En aquest context de lluites hem d’incrementar tant els espais de coordinació com d’enfortiment mutu per poder colpejar amb més força".

També fan una crida molt potent i necessaria a les afiliacions, "a participar en aquells col·lectius anticapitalistes i socials que considerin. A unir les nostres mans, perquè la lluita sindical i social són part de la mateixa lluita".

El manifest comença parlant de com la crisi capitalista actual es descarrega sobre la classe treballadora, denunciant que, "Dècades de capitalisme neoliberal han deixat a la classe treballadora en una situació límit. La taxa de temporalitat de l’Estat espanyol és la més elevada de la UE (26%), el 2019 una de cada tres persones assalariades va tenir, almenys, 3 contractes temporals. 5,5 milions de persones estan treballant a temps parcial menys hores de les que voldrien. L’atur en persones de menys de 25 anys és del 40%, el més alt de la UE. I, no cal dir-ho, aquest escenari se centra en les dones, que representen el 74% dels contractes a temps parcial."

Per altre banda, denuncien la situació de precarietat, ja que "Les darreres reformes laborals han permès la destrucció de drets i condicions laborals, pèrdues de convenis col·lectius, acomiadaments i precarització general de la població."

El manifest parla del grans problemes socials que, en plena pandèmia es van aguditzar més que mai, com la crisi sanitaria, o "el preu del lloguer ha crescut exponencialment els darrers anys a Catalunya i molt més a les principals ciutats, fent que el nombre de persones que treballen en situació de pobresa no pari de créixer, com també creixen els beneficis empresarials i financers". I com, enfront d’aquesta situació la repressió ha sigut la resposta dels Governs, "L’estat envia els seus cossos repressius (Policia, guàrdia civil, Mossos d’Esquadra, Ertzaintza, Guàrdia Urbana) a fer fora milers de famílies amb violència per garantir el dret dels grans tenidors a especular amb les nostres vides".

Amb la frase, "Però responem", criden a l’unitat amb les protestes per la repressió contra Pablo Hasel, contra la repressió, amb la lluita feminista contra el patriarcat, amb la resistència del moviment per l’habitatge, amb l’antifeixisme i solidaritat antirepressiva. Mentrestant, els sindicats combatius "segueixen creixent i generant més conflicte a empreses i sectors productius, no només frenant a la patronal sinó fent-la retrocedir més sovint".

Les reivindicacions de la Taula Sindical de Catalunya "governi qui governi" per aquest primer de maig de 2021

Entre les reivindicacions del sindicalisme combatiu, el manifest acorda, la Derogació total i completa de les Reformes Laborals del PSOE y PP. Contra el Pacte de Toledo. Renda bàsica universal d’emergència social per garantir que hi accedeix tothom qui ho necessiti, Increment del SMI a 1300 euros. Reducció de la jornada laboral a 30 hores, repartiment de tots els treballs. Ús social de la totalitat dels immobles de la SAREB. Sanitat, dependència i educació pública 100%, prou finançar la concertada, prioritzar l’atenció primària. O també per la Derogació de la llei d’estrangeria i tancament dels CIE.

El manifest finalitza cridant a la classe treballadora catalana: "A organitzar-se cadascú/una en el sindicat combatiu que consideri. Aquesta és la clau que permetrà que les lluites obreres segueixin creixent i fent retrocedir la precarietat que ens ofega". I a les organitzacions i moviments socials: "A centrar-nos en les nostres coincidències i participar conjuntament tant en les manifestacions de l’1 de maig com en tot combat coordinat contra la xacra que atempta contra les nostres vides: el capitalisme".


Facebook Twitter

Cynthia Lub

Doctora en Historia en Universidad de Barcelona (UB), especializada en clase trabajadora durante el franquismo y la Transición y en el estudio sobre género.

Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria