×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Madrid, Saragossa i Barcelona: ja són set les universitats que organitzen un referèndum sobre la monarquia

Seguint l'exemple de l'Autònoma de Madrid, la Universitat de Saragossa, les de Barcelona i la Pompeu Fabra, i també la Carlos III, la Complutense i la Politècnica de Madrid organitzen un referèndum sobre la monarquia. El moviment antimonàrquic entre les i els estudiants universitaris s'estén ràpidament i va camí a convertir-se en un moviment estatal al costat de la resta de les consultes en barris i municipis.

Diego Lotito

diumenge 11 de novembre de 2018
Facebook Twitter

“El que va arrencar com una idea que potser era una mica grandiloqüent d’una desena d’estudiants asseguts en cercle en una gespa de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) porta camí de convertir-se en un moviment estudiantil a nivell nacional”. Així comença una nota publicada aquest divendres en Eldiario.es, una de les desenes d’articles de premsa adonant de l’impacte que en poques setmanes ha adquirit la convocatòria de la Plataforma Referèndum UAM, que el proper 29-N farà el seu referèndum sobre la monarquia a la universitat madrilenya. I no és una exageració.

Et pot interessar (en castellà): De Vallecas a Vicálvaro y la UAM, se extienden las consultas sobre la monarquía

Des del referèndum per la independència de Catalunya l’1-O de 2017, que implicava la ruptura oberta amb el règim espanyol i la seva monarquia, seguit pels esbroncs a Felipe VAIG VEURE a l’agost de l’any passat a Barcelona, les mostres de rebot a la casa real es van tornar cada vegada majors i freqüents. I, sobretot, no han deixat de multiplicar-se en petites i grans manifestacions.

És un fet que cada vegada més sectors de la classe treballadora i la joventut es plantegen per què s’ha de seguir mantenint una institució reaccionària heretada del franquisme, totalment arcaica i antidemocràtica. Sense comprendre aquest fenomen profund de desafecció amb la monarquia, reflectit a més en múltiples enquestes, no és possible explicar la dinàmica actual, de la qual just ara estem veient les seves primeres expressions.

El passat 23 de juny al madrileny barri de Vallecas 6.490 persones (de 7.270) van dir ’sí’ a la República en la consulta organitzada per la plataforma Vallekas Decideix. L’aturada estiuenca va limitar inicialment la seva expansió. Però, encara que insospitat en aquest moment, aquesta iniciativa estava en la gènesi del que avui comença a mostrar-se com un moviment cada vegada més ampli.

Vicálvaro el 24 de novembre; Llatina, Arganzuela, Carabanchel, Centro, Tetuán, Vallecas, Usera, Leganés, Alcobendas, Sant Sebastián de los Reyes, Parla i Rivas el 2 de desembre; Laguna i Móstoles el 15 de desembre. Mes d’una dotzena de districtes i municipis faran consultes sobre la monarquia en poc menys d’un mes.

En aquest marc apareix la convocatòria estudiantil a realitzar un referèndum a la UAM, una iniciativa pionera a les altes cases d’estudi que en poc temps ha començat a guanyar simpatia i a estendre’s a altres universitats.

“Extensió universitària” contra la monarquia

Pocs dies després del llançament de la iniciativa de la UAM, estudiants de la Universitat de Saragossa van posar en peus la Plataforma Referèndum UNIZAR. En una assemblea el proper 13 de novembre decidiran la data en què realitzaran el referèndum.

De la mateixa manera que les seves companyes i companys madrilenys, també esperen que aquesta iniciativa “segueixi abonant el camí perquè es puguin obrir processos constituents lliures i sobirans en els quals puguem decidir-ho tot, des de la forma d’Estat, fins al dret d’autodeterminació dels pobles, com també qüestions que fan al nostre futur i sobre les quals no volen que ens pronunciem, com el pagament del deute, l’atur, la sanitat o l’educació, entre punts altres”, assegura Lorien Matute, impulsor de la plataforma i integrant de l’agrupació juvenil Contracorrent.

Poc després va arribar el torn de la Universitat Carlos III de Madrid, on estudiants i professors també s’han unit a la iniciativa de l’Autònoma. El 4 de desembre és la data triada per convocar un referèndum a la universitat el campus de la qual es troba a Getafe.

"El model d’estat és una qüestió sobre la qual la ciutadania ha de parlar, i la qual mai s’ha plantejat des de 1978 (...). Considerem que la Universitat és un lloc de formació de coneixement crític, per això, posant en pràctica la nostra voluntat de crear i fomentar un debat públic i una acció popular, promovem la realització d’una consulta sobre el model d’estat", argumenten des de la plataforma Referèndum UC3M.

Des d’aquest dimecres, també estudiants de la Universitat de Barcelona (UB) i la Pompeu Fabra (UPF) faran un referèndum. Constituïda inicialment per donar suport al referèndum convocat per estudiants de la Universitat Autònoma de Madrid i altres barris de la capital, la plataforma “Fora el Borbó” va decidir aquest dimecres en la seva primera assemblea sumar-se a la iniciativa i fer un referèndum en ambdues universitats, també el 4 de desembre.

En l’assemblea es va ressaltar la importància de parlar de processos constituents en plural, deixant clar que es tracta que també Catalunya pugui realitzar el seu propi com un lliure exercici d’autodeterminació i en el mateix sentit en què es va votar l’1 d’octubre, tal com argumentava Pablo, estudiant d’economia, política i filosofia en la UPF. Així, el moviment dels referèndums a les universitats permet pensar en una lluita conjunta en tot l’Estat contra la monarquia i el Règim del 78.

I al moment de finalitzar aquesta nota, també els estudiants de la Universitat Complutense i la Politècnica de Madrid informaven la creació de la plataforma Referèndum UCM-UPM, sumant-se al moviment per convocar un referèndum a les seves universitats durant el mes de desembre. En una propera assemblea decidiran la data definitiva.

Amb les dues catalanes, la de Saragossa i les quatre de Madrid, són ja set les universitats que faran una consulta. I aquest és només el començament. “Ens estan escrivint de moltes altres universitats, des de València a Galícia, perquè també volen organitzar el referèndum”, diu Lucía Nistal, portaveu de la plataforma Referèndum UAM i una de les precursores del moviment.

Et pot interessar: Docents, investigadors i personal d’universitats de tot l’Estat recolzen el referèndum sobre la monarquia en la UAM

El debat sobre la monarquia i sobre el caràcter antidemocràtic del règim de conjunt s’ha instal·lat de tal manera a les universitats que desenes de docents, investigadors i personal administratiu d’universitats de tot l’Estat han signat un comunicat de suport a les iniciatives animant “a participar en la mateixa a tota la comunitat universitària (estudiants, professorat i PAS)”.

“Enfront del silenci o suport explícit a la corona de les autoritats universitàries”, els i les signants del text de suport “expressen la voluntat que la universitat sigui un espai crític i democràtic”.

Un qüestionament radical al règim polític

“En xarxes socials ens criden analfabets, ninis, porretes, varis m’han manat a veremar, i el millor comentari és que som una banda de musical de Broadway de classe B… -riu-. Qui som realment? Som estudiants i investigadors de l’Autònoma i tenim un objectiu comú, que és enderrocar a aquesta monarquia heretada del règim franquista”, deia Marcos, estudiant d’història de primer any, l’assemblea de la UAM que va posar data al referèndum del proper 29-N.

Les i els estudiants se situen així a l’avantguarda del qüestionament del conjunt del règim polític. Un règim “blindat, que es nega al fet que es pugui qüestionar aquesta institució i totes les herències d’una Transició imposada a tots aquells que no vam poder votar la Constitució del 78”, expliquen.

Nistal reforça aquest argument: “Es tracta d’una monarquia imposada, que mai es va votar, com va reconèixer fins al propi expresident Suárez –poc sospitós d’esquerrà–, que van ficar per la finestra en el “pack” de la constitució que es votava sota el xantatge que era l’única via per a la democràcia. Una constitució en la redacció de la qual van participar militars del franquisme per imposar la indissoluble unitat d’Espanya i que avui està tancada amb cadenat, la clau del qual la té el rei i el seu dret a veto”.

Viure en aquest règim heretat del franquisme és un “absurd evident” per als estudiants, la majoria d’ells menors de 25 anys. “Per què les noves generacions hem de pagar el preu d’una institucionalitat immutable consagrada en un temps, un espai i una situació política que no vivim i sobre la qual no vam poder tenir opinió?”, es pregunten.

Per això en els referèndums que es van a celebrar a les cinc universitats hi haurà dues preguntes: “Estàs a favor d’abolir la Monarquia com a forma d’Estat i instaurar una República?” serà la primera pregunta. I la segona: “En cas afirmatiu, estàs a favor de l’obertura de processos constituents per decidir què tipus de República?”.

Et pot interessar: Estàs a favor d’abolir la Monarquia com a forma d’Estat i instaurar una República? La pregunta del referèndum de la UAM

Que els estudiants desenvolupin un qüestionament radical a aquesta institució reaccionària i medieval no només adona de la crisi profunda que travessa el règim del 78, sinó també de les enormes reserves revolucionàries que nien en la joventut.


Facebook Twitter

Diego Lotito

Nació en la provincia del Neuquén, Argentina, en 1978. Es periodista y editor de la sección política en Izquierda Diario. Coautor de Cien años de historia obrera en Argentina (1870-1969). Actualmente reside en Madrid y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Madrid | @diegolotito

Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya