×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Macron militaritza França contra la protesta dels armilles grogues

Davant les protestes d'aquest dissabte el Govern francès va desplegar un total de 89.000 membres de les forces repressives, i blindarà Paris amb Gendarmeria i vehicles artillats contra les barricades.

dissabte 8 de desembre de 2018
Facebook Twitter

El Govern francès busca blindar-se contra les protestes després del fracàs rotund de Macron en l’intent de desactivar les protestes anul·lant l’impost als combustibles, el que per als manifestants ja és insuficient.

El temor del govern davant del que serà la quarta jornada setmanal de protestes és tal, que portarà a davant una mobilització de les forces repressives sense precedents. L’objectiu és buscar acovardir als manifestants, i evitar les escenes de les últimes setmanes al centre de Paris, davant la nova mobilització que promet fer confluir als armilles grogues amb els estudiants secundaris i universitaris, i treballadors ferroviaris, de la salut i l’educació, entre d’altres.

Davant d’aquest panorama, un Macron debilitat i impopular redobla l’aposta repressiva assenyalant als manifestants com una minoria de violents i extremistes i declara que només sortirà a parlar el dilluns, una vegada que les protestes hagin finalitzat. No obstant això tot li pot sortir molt malament, com passa en les últimes setmanes.

El país militaritzat i Paris blindada

Per enfrontar als manifestants el Govern preveu "una mobilització excepcional" de 89.000 agents de les forces de l’ordre, 25.000 més que dissabte passat, dels quals 8.000 seran a Paris, on a més es recorrerà a una dotzena de vehicles blindats de la Gendarmeria especialitzats en desmuntar barricades.

La novetat és la utilització de la Gendarmeria i les seves tanquetes blindades en els carrers de Paris. Aquests vehicles, equipats amb aspes capaços de netejar barricades i transportar artilleria lleugera amb un abast de cent metres, ja s’havien desplegat en conflictes anteriors que van acabar en repressions brutals.

El dispositiu repressiu previ ja havia causat la mort d’una persona de vuitanta anys en rebre l’impacte d’una granada de gas lacrimogen, sense comptar els centenars de ferits i manifestants arrestats al centre de la ciutat.

El Govern va llançar un operatiu per evitar que nous sectors es sumin a la protesta, no només mitjançant la militarització brutal del país, sinó amb "fake news" com que les armilles grocs estarien armats aquest cap de setmana, i disposats a trencar tot. El temor del ministre de Seguretat és que es tornin a repetir les escenes de la setmana passada amb membres de la policia antiavalots corrent en retirada enmig d’un Arc del Triomf ple de barricades.

Després d’aquest episodi, el cap de les forces antiavalots es va ajuntar amb Macron per demanar-li que intervingui directament l’Exèrcit i que imposin l’estat d’emergència a la ciutat. Si bé no van aconseguir exactament el que demanaven, els antiavalots van marxar de la reunió amb el president amb la promesa del pagament d’un bo per als policies que van participar de la repressió de dissabte passat i amb l’armat del nou esquema de militarització per a aquest dissabte i la intervenció de Gendarmeria.

A més el govern local tancarà els principals monuments i museus de la capital, començant per la torre Eiffel, l’Arc de Triomf, el Louvre o l’Òpera.

L’alcaldessa, Anne Hidalgo, va dir que han retirat més de 2.000 elements de mobiliari urbà i centenars de barreres d’obres per evitar que es facin servir com a projectils.

En tota França s’han anul·lat desenes de partits de futbol, ​​esdeveniments festius i fins i tot altres manifestacions que estaven programades des de fa temps.

Per donar la idea d’una capital blindada, aquest dissabte s’aplicaran restriccions a la circulació i l’estacionament en les principals zones sensibles, com la plaça de l’Arc del Triomf o les de República i la Bastilla, i es tancaran també alguns mercats, gimnasos, jardins i edificis municipals d’atenció al públic.

Si bé el govern va aconseguir que una part dels manifestants denominats "armilles grogues lliures" truqui a no participar de la mobilització a Paris ia realitzar protestes pacífiques, no té cap ascendència sobre aquest sector moderat que també es queixen que no els hagi rebut i estigui "tancat en el seu palau".

No obstant això encara dividits internament, les armilles grocs segueixen mantenint un nivell de suport superior al 70% de la població, i la marxa en les principals ciutats va camí a unificar-costat d’altres sectors, començant pels estudiants secundaris i universitaris que van sortir amb força aquesta setmana als carrers, amb les seves pròpies demandes.

Dijous a la nit un comitè multisectorial que agrupa treballadors ferroviaris, joves estudiants i organitzacions antirepressives i d’esquerra, es van ajuntar a París i van votar marxar al costat de les armilles grocs.