×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

MIR i metges dels CAP contra la precarietat davant un nou col·lapse

Després de 8 dies de vaga els MIR preveuen noves mobilitzacions i convocatòries de vaga en les properes setmanes davant la falta d'acord amb l'Institut Català de Salut i el govern. Per altra banda, els metges de l'atenció primària també han convocat una vaga de 4 dies davant el greu col·lapse que pateixen.

Àngels Vilaseca

dimarts 6 d’octubre de 2020
Facebook Twitter

Foto: @xaviarizafoto

Els MIR ja porten més de dues setmanes mobilitzats, en les quals han realitzat 8 dies de vaga que finalitzaren el passat divendres. Tot amb jornades que han tingut un seguiment massiu, del 90% cada dia. I tot i que aquesta setmana els MIR no faran vaga, això no vol dir que aturin les protestes. De fet planegen tornar a convocar vaga pròximament.

Consideren que estan lluny d’arribar a un acord, ja que l’ICS i les patronals de la xarxa sanitària concertada només ofereixen concessions insultants com és el ridícul augment d’un 7% del salari, tenint en compte que actualment els MIR només cobren entre uns 900 i 1000 euros al mes.

Et pot interessar: Les concessions ridícules del Govern i la patronal no fan callar els MIR que han reprès la vaga

Per altra banda, no els ofereixen cap proposta concreta sobre quelcom tan bàsic com el compliment dels descansos reglamentaris de 12 hores entre un torn i l’altre, i de les 36 hores continuades de descans setmanal. Actualment poden arribar a fer guàrdies de 24 hores seguides i després empalmar amb una altre torn de treball, jornades maratonianes que fan impossible oferir una atenció adequada als pacients. Convertint en habitual que arribin a treballar entre 60 i 70 hores setmanals.

Les condicions dels MIR han empitjorat enormement després de les retallades a la Sanitat, mentre que, contradictòriament, també s’han tornat una figura professional cada cop més indispensable degut a la falta de personal. Una situació que ha arribat als seus extrems amb la pandèmia. Durant el confinament, tot i fer més hores, han vist com se’ls reduïa el sou degut a una reestructuració dels horaris que els obligava a treballar unes 12 hores diàries.

Mentrestant la Consellera de Salut, Alba Vergés, segueix mirant a una altra banda i, tot i les reclamacions dels MIR, encara no s’ha reunit amb ells.

També pots veure: [Fotogaleria] Els MIR omplen els carrers en lluita pels seus drets

Els metges de l’atenció primària també convoquen vaga

Per altra banda, el passat dissabte el sindicat de Metges de Catalunya també va anunciar la convocatòria de vaga pels dies 13,14,15 i 16 d’octubre a tots els dispositius d’atenció primària que gestiona l’Institut Català de la Salut, que inclou els centres d’atenció primària, els d’atenció continuada, i les urgències (CUAP i PAC). La vaga fa una crida als 5.900 facultatius (metges de família, pediatres, odontòlegs, ginecòlegs, radiòlegs, etc. ) de l’atenció primària de l’ICS. Tal i com van declarar a la roda de premsa la convoquen per “salvar i evitar el desmantellament del primer nivell assistencial”. Per ara, la resta de sindicats encara no s’han pronunciat sobre l’anunci de la vaga.

Des dels inicis de la pandèmia l’Atenció primària ha estat completament desbordada tant per les baixes professionals per coronavirus, com per l’augment de funcions de l’atenció primària que se sumen a les que ja tenien habitualment. Els CAP tenen una tasca essencial per fer front als rebrots de la Covid-19, són qui s’encarreguen de detectar, seguir i controlar els diferents casos de coronavirus, així com també de donar suport a les residències geriàtriques, i de supervisar els casos que estan sorgint a les escoles.

El col·lapse de l’atenció primària també és una conseqüència directe de les retallades de les últimes dècades amb les que es van perdre prop d’un miler de facultatius. És per això, que una de les principals reivindicacions d’aquesta vaga és un augment de la plantilla i la recuperació d’aquests professionals. I per altra banda, també comparteixen algunes reivindicacions dels MIR, com el compliment dels descansos després d’una guàrdia, així com l’increment de la retribució per tal de recuperar la rebaixa salarial que hi va haver des del 2010.

Cínicament, en un comunicat l’ICS els ha respost que les seves demandes són “inassumibles” i que “en plena pandèmia no és un bon moment per fer vaga”. Però inassumible és seguir treballant en aquestes condicions i mantenint el col·lapse actual davant el fort rebrot que es preveu per aquesta tardor. I també cal recalcar que és un col·lapse del que la sanitat privada n’està traient rèdit, tenint en compte que molts pacients de l’atenció pública s’estan passant a les mútues.

A les mobilitzacions dels MIR i a la convocatòria de vaga a l’atenció primària, se li sumen les jornades de vaga en educació previstes pels propers 9 i 15 d’octubre. Són lluites vitals i que es clau unificar-les per tal de fer front a un govern que és hereu de les duríssimes retallades de CIU, i precedides pel Tripartit fins a l’actual Govern, que mai s’han revertit, i que han deixat la sanitat, l’educació i altres serveis públics totalment desmantellats i sense recursos per fer front als moments actuals.

Llegeix l’entrevista: “Hem estat donant-ho tot durant el confinament per 800 euros”


Facebook Twitter

Àngels Vilaseca

Treballadora de Serveis Socials, Pan y Rosas

3 d'octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

3 d’octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

El procés s'enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

El procés s’enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s'empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s’empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona