×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Lluitem per un referèndum sobre la monarquia que obri processos constituents per decidir-ho tot

La monarquia pateix la seva major crisi des de la restauració de la Corona el 1975, qüestionada per amplis moviments a tot l'Estat. Des del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT) som part de l'exigència perquè es realitzi un referèndum sobre la monarquia i serem part dels processos d'organització i mobilitzacions encaminats a imposar aquesta demanda.

Facebook Twitter

La monarquia pateix la seva major crisi des de la restauració de la Corona el 1975. El qüestionament a aquesta institució medieval, que va ser imposada com a hereva pel mateix Franco, augmenta dia rere dia al costat de l’exigència que la seva permanència sigui sotmesa a un referèndum. La crisi del règim del 78 arriba per fi de ple a la seva cúspide i pilar fonamental.

L’última enquesta feta pública recentment, encarregada per Podem, mostra que un 54% de la població estaria a favor d’aquesta consulta. A més, la posició a favor de la república arriba al 46% enfront d’un 27,2% que voldrien mantenir la monarquia com a forma d’Estat. Dades molt semblants als de diverses enquestes publicades per diversos mitjans de comunicació en les últimes setmanes.

Et pot interessar: La valoración de la monarquía sigue bajo mínimos

Al País Basc i Catalunya aquest rebuig a la corona supera el 70%. En el cas català, Felip VI s’ha convertit en una autèntica persona non grata. Va ser massivament escridassat a la manifestació després dels atemptats d’agost de 2017 pels seus estrets lligams amb la dictadura saudita. Després del seu discurs del 3 d’octubre definitivament la corona va perdre Catalunya.

Aquest dia el rei va avalar la repressió del referèndum de l’1-O i va donar l’ordre perquè es posés en marxa el 155 i la persecució a l’independentisme. D’això també donen compte les enquestes i la majoria de la població creu que el rei va tenir un paper negatiu a Catalunya. En aquest marc, en les últimes setmanes la Casa Reial ha estat rebutjada per la Generalitat, el Parlament i recentment el ple de l’Ajuntament de Barcelona.

Et pot interessar: A 1 any del 155, l’Ajuntament de Barcelona també reprova al Rei

Justament l’alineament del rei amb les tesis més dures per a aixafar el moviment democràtic català són també part de les raons per les quals la corona està augmentant el seu desprestigi a la resta de l’Estat. La mateixa enquesta abans citada revela que la majoria de la població creu que el rei va tenir un paper negatiu a Catalunya i que el 39% de la població considera que no va ajudar a resoldre la crisi catalana. Altres enquestes recents, van donar com a resultat que un 43% dels espanyols avala un referèndum d’autodeterminació per a Catalunya. A això cal sumar els escàndols de corrupció que han esquitxat a la Casa Reial -per més que el PSOE, el PP i Cs hagin intervingut perquè no es poguessin investigar els del rei emèrit- i la manca de legitimitat d’una institució antidemocràtica i hereditària.

Les mostres de rebuig a la monarquia no deixen d’augmentar. Des del jove que donava una escombra a Felip VI a Mallorca en la seva visita a les localitats afectades per les riuades, fins als estudiants que van rebutjar ser rebuts per ell a Astúries per rebre un guardó acadèmic. Així com les iniciatives en favor d’un referèndum sobre la monarquia, com les consultes populars celebrades a Vallecas i que s’estan estenent a altres barris i localitats de Madrid, fins arribar a la Universitat Autònoma de Madrid on grups d’estudiants i investigadors criden a un referèndum el proper 29 de novembre.

Et pot interessar: De Vallecas a Vicálvaro y la UAM, se extienden las consultas sobre la monarquía

Un moviment que desperta una forta simpatia a Catalunya, on l’1-O el poble es va expressar majoritàriament en favor d’una república independent i avui molts veuen una oportunitat en l’exigència de referèndum a la resta de l’Estat per forjar una lluita comuna contra el règim el 78 que prohibeix a uns i altres exercir el dret a decidir. També aquí grups d’estudiants s’estan organitzant per donar suport a les consultes de la resta de l’Estat i exigir a les universitats catalanes que trenquin amb la monarquia.

Tot aquest clima ha portat al fet que IU i Podem es vegin obligats a moure fitxa. Si bé mai han renunciat a la seva preferència per que el Cap d’Estat es triï per votació, des Units Podem la qüestió de la república o l’exigència d’un referèndum sobre la monarquia es va treure explícitament d’agenda des de les últimes eleccions generals.

Et pot interessar: Izquierda Unida anuncia mocions en tots els ajuntaments per reprovar a la monarquia

Les dues formacions vénen elevant el to de denúncia contra aquesta institució i el seu caràcter no electiu. IU va anunciar que presentaria mocions als ajuntaments per reprobarla. Pablo Iglesias i Podemos estan ara a favor que es pugui obrir el debat sobre la corona, sobretot després que el govern de Pedro Sánchez, del qual són socis parlamentaris, anunciés que recorreria al Constitucional la moció contra Felpe VI aprovada pel Parlament.

Encara que han començat a plantejar la necessitat d’un referèndum, fins ara no han proposat una moció concreta per impulsar-los i que el poble sigui qui decideixi sobre el futur d’aquesta institució. Justament la demanda democràtica que reuneix cada vegada més suports i que pot esdevenir un clam en els propers mesos si el moviment de les consultes segueix estenent-se. Des dels "Ajuntaments del canvi" ja es podria fer efectiva la seva convocatòria.

Des del Corrent Revolucionària de Treballadors i Treballadores (CRT) som part de l’exigència perquè es realitzi un referèndum sobre la monarquia i serem part dels processos d’organització i mobilitzacions encaminats a imposar aquesta demanda. Especialment les consultes populars que s’estan preparant i que cal tractar que s’estenguin a pobles, barris, universitats i instituts, així com a aquelles accions que a Catalunya s’encaminen a defensar el mandat de l’1-O i per tant la ruptura amb la corona.

Et pot interessar: Per què no hi ha referèndum sobre la monarquia? Perquè perdrien

Els dirigents de Podem i IU tenen avui la responsabilitat de passar de les declaracions als fets, reprenent la demanda democràtica bàsica del referèndum i posant les seves posicions institucionals i organitzacions darrere de tirar endavant una lluita decidida per conquerir el referèndum.

No mantenim cap il·lusió en què el règim del 78 permeti que aquesta qüestió sigui sotmesa a una consulta democràtica, de la mateixa manera que es nega en rotund a acceptar el dret del poble català a exercir l’autodeterminació i disposa d’una brutal repressió per que aquesta demanda quedi aixafada. La corona no es pot ni tant sols qüestionar, i en això estan d’acord des del PSOE a Vox, passant per la Judicatura i les Forces Armades.

Et pot interessar: Els partits del Règim del 78 mai investigaran la corrupció de la monarquia

Per això per aconseguir que els diferents pobles de l’Estat puguin decidir sobre aquesta institució obsoleta i antidemocràtica caldrà imposar-ho, desenvolupant una potent mobilització contra el règim del "lligat i ben lligat", que permeti desenvolupar l’autoorganització obrera i popular i la consciència que és a les nostres mans el poder canviar-ho tot.

En aquest sentit des de la CRT considerem que la lluita per un referèndum ha d’estar lligada a la lluita per imposar l’obertura de processos constituents a tot l’Estat que siguin veritablement lliures i sobirans. Amb això volem dir que no estiguin subjectes en absolut als poders fàctics i les institucions del règim del 78 (Judicatura, Parlament, Forces Armades ...). Tot el contrari del que va ser el fals procés constituent del 77-78, dirigit i tutelat per la corona i l’Estat franquista.

Per això defensem que es triïn assemblees constituents en totes les nacions avui integrades a l’Estat espanyol compostes per un representant cada 20.000 habitants, que siguin revocables i tinguin un salari equivalent al d’un treballador qualificat o una mestra. Perquè en elles es pugui debatre sense restriccions i resoldre efectivament el dret d’autodeterminació, posar a discussió la forma d’Estat -o efectivizar el resultat d’un referèndum si s’aconsegueix abans-, la separació de l’Església i l’Estat o acabar amb la casta judicial reaccionària, així com un programa per resoldre els problemes d’atur, precarietat, habitatge o serveis públics en base a mesures sobre els privilegis dels grans capitalistes.

Et pot interessar: Crisis de règim i ofensiva de la dreta: per una sortida democràtica, obrera i anticapitalista

La batalla per aquest programa democràtic radical només pot plantejar-se des d’un gran procés de lluita i autoorganització obrera i popular, que haurà de ser tant més desenvolupat i fort com més gran serà la resistència del Règim i els capitalistes a que la voluntat popular pugui expressar-se tal qual sigui . Una lluita que deixarà al rei, els polítics de l’IBEX35 i les seves institucions més nus encara, i farà que cada vegada més sectors de la classe treballadora i el poble vegin la necessitat de lluitar per un veritable poder propi perquè la seva voluntat sigui respectada: governs de les i els treballadors i els sectors populars.


Facebook Twitter
Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya