×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Llibertat als presos polítics! Per una Vaga General a Catalunya i mobilitzacions contra el Règim del 78 en tot l’Estat

Davant els últims episodis de l'escalada repressiva contra el moviment català. Per una vaga general a Catalunya. Que la “Primavera Catalana” conflueixi amb totes les lluites contra el Règim del 78 en tot l'Estat.

Facebook Twitter

Foto: EFE/Marta Perez

En les últimes 48 hores estem vivint un reforçament brutal del cop institucional contra Catalunya i en la bonapartització del Règim de 78. L’enviament a presó dels consellers cessats pel 155, Turull, Romeva, Rull i Bassa, la ex presidenta del Parlament Forcadell aquest divendres i la detenció i enviament a presó provisional a Alemanya de Carles Puigdemont, confirma que el bloc monàrquic encapçalat per Felipe VI, el govern del PP, Cs, el PSOE i el Poder Judicial, pretenen aixafar el moviment democràtic català. La col·laboració alemanya confirma que la reaccionària UE i els seus governs donen suport al cop de tardor com ja fes la Comissió Europea i el Consell d’Europa.

Empresonar o mantenir en l’exili a la direcció del procés, evitar que la majoria independentista que va guanyar les eleccions del 21D formi govern, el manteniment sine die del 155 i els més de 900 processos judicials oberts contra activistes catalans: aquests són els ingredients per imposar una derrota a Catalunya que obri les portes a una restauració reaccionària del Règim del 78, signada per més centralisme, més persecució als drets i llibertats democràtiques fonamentals i una forma de governar i de fer passar l’agenda d’ajustos pendents, basada en jutges, fiscals i policies.

A Catalunya aquest salt està significant una tornada de la mobilització als carrers. El divendres milers van sortir a les places i carrers, van envoltar les delegacions del govern i van tallar carreteres. Per a aquest diumenge s’han convocat noves protestes i talls, i el clam de “vaga general” torna a escoltar-se amb força. Per a molts es tracta de l’inici de la “Primavera Catalana”, és a dir del ressorgir de la mobilització social que prendria el testimoni de l’1-O, el 3-O i el 8-N, que el cop del 155 i la claudicació de la direcció procesista va deixar en suspens.

L’onada d’espanyolisme que es va impulsar des del bloc monàrquic i els seus mitjans de comunicació a la tardor es vol avivar novamentr per guanyar suport social en aquest reforçament colpista en la resta de l’Estat. Aquesta vegada no ho tindrà tan fàcil. Fins i tot alguns membres del bloc monàrquic se separen tímidament de les últimes mesures, com el PSC, si bé això no els lliura de la seva responsabilitat.

Però sobretot perquè aquest 2018 ha començat amb un reavivament de la mobilització social contra el PP, Cs i el Règim del 78. Centenars de milers de pensionistes vénen sortint al carrer en defensa d’unes pensions dignes i en denúncia dels rescats milionaris de la banca o les autopistes. Milions de dones van fer vaga i es van manifestar aquest 8M. La Corona torna a estar desprestigiada per la indignació generada després de les condemnes contra la llibertat d’expressió amb els quals es vol enviar a rapers, periodistes i tuiters a presó. Sectors precaris com els treballadors de Amazon o de la restauració de l’Aeroport del Prat estan organitzant-se i lluitant.

Des del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT), estem sent part d’aquestes mobilitzacions, en favor que emergeixi la Primavera Catalana i que aquesta conflueixi amb la resta de lluites socials i democràtiques contra el govern i el Règim del 78 en la resta de l’Estat.

És urgent preparar una nova jornada de vaga general a Catalunya, com ja es canta en les manifestacions. Els CDR, l’esquerra independentista i l’esquerra sindical haurien de plantejar-la com van fer abans de l’1-O i exigir-la fins a imposar-la a les direccions dels sindicats majoritaris. Cal parar-ho tot en exigència de la llibertat i desprocessament de tots els presos polítics, per la retirada del 155 i la defensa del mandat de l’1-O.

Aquest hauria de ser el primer acte d’un pla de lluita que reprengui el moviment de tardor partint de les lliçons que aquest plantejava. És imprescindible ampliar la base social del moviment democràtic català, guanyant als sectors de la classe obrera que ho veuen com alguna cosa alièna. Per a això cal vincular aquesta batalla democràtica amb la lluita per un programa per resoldre els grans problemes socials d’atur, precarietat, pensions i serveis públics. Un programa que es proposi avançar sobre els interessos dels capitalistes, que a més són la pota econòmica del cop i el projecte de restauració reaccionària.

Per a això no es pot seguir confiant en els “fulls de ruta” dels que es van negar a defensar la república. Els partits de la burgesia i petita burgesia catalana han demostrat la seva fallida històrica. La decisió de la CUP de no recolzar el nou full de ruta autonomista de Turull va ser correcta. Però és necessari fer un balanç profund de la política de “mà estesa” i trencar amb ella, per apostar per una via basada en el desenvolupament de la mobilització i l’autoorganització, amb la classe treballadora al capdavant i l’aliança amb la resta de l’Estat. Solament així es podrà conquistar una república catalana, que no sigui dels capitalistes sinó dels treballadors i socialista.

La “Primavera Catalana” ha d’impactar en la resta de l’Estat. L’escalada repressiva contra el moviment català és part de la persecució de la llibertat d’expressió i contra activistes socials. Si finalment els presos polítics catalans són condemnats per rebel·lió i sedició, què ens pot esperar als treballadors quan fem un piquet o ocupem una fàbrica? Què els espera als activistes de la PAH que bloquegen comitives judicials per evitar desnonaments? Als estudiants que tallen carrers i vies de comunicació per la universitat gratuïta?

Per això les organitzacions sindicals i l’esquerra de la resta de l’Estat haurien de cridar immediatament a manifestacions en solidaritat amb Catalunya i per la llibertat dels presos polítics. Podemos i Esquerra Unida han sortit a rebutjar les últimes actuacions, a què esperen per convocar mobilitzacions?

El moviment de dones ha protagonitzat massives manifestacions i vaga el 8M, els pensionistes s’han mobilitzat en tot l’Estat i són cada vegada més els sectors de la classe treballadora i la joventut que s’organitzen contra la precarietat i la repressió de les lleis mordasses. Totes aquestes lluites contra el govern i el Règim del 78 han de solidaritzar-se i confluir amb el moviment català, en la perspectiva d’una vaga geneal per copejar com un sol puny, al govern del PP, als partits del Règim, a la Corona i els jutges que volen empresonar activistes i idees. La primavera catalana ha d’estendre’s a tot l’Estat, en una lluita per imposar processos constituents realment lliures i sobirans, posar fi a la Corona i obrir les portes a aconseguir governs de treballadors en una lliure federació de repúbliques obreres i socialistes de la península ibèrica.

A baix el 155 i el cop institucional monàrquic!
Per una vaga general a Catalunya!
Per un gran moviment en tot l’Estat contra el Règim del 78 i pel dret a decidir!
Per una república catalana obrera i socialista!
Per una lliure federació de repúbliques obreres en tot l’Estat!


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah