×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Referents sindicals, polítics, feministes, intel·lectuals i d’altres es pronuncien per les vides precàries i migrants

El secretari general del Sindicato Andalúz de Trabajadores (SAT), portaveus de Las Kellys, Territori Domèstic i Sedoac, Daouda Dieye del Sindicat Popular de Venedors Ambulants (Barcelona) i Asier Guerrero de CGT Telepizza, així com reconegudes activistes feministes com l'andalusa Pastora Filigrana i la basca Jule Goicoetxea, encapçalen les adhesions d'una declaració que denuncia la preocupant situació de les treballadores i treballadors precaris, en la seva majoria migrants, que està donant lloc als rebrots de Covid-19.

divendres 10 de juliol de 2020
Facebook Twitter

Segons la declaració, que es titula Les Vides Precàries i Migrants Importen , "les condicions d’explotació, amuntegament i insalubritat d’aquests centres de treball i residencials estan darrere d’aquesta situació. La legislació d’estrangeria i el racisme institucional són el seu teló de fons".

Intel·lectuals i periodistes també són part dels adherents al pronunciament, com Núria Alabao, Nicolás González Varela, Dolores Morondo Taramundi de la Universidad de Deusto, Fabio Frosini, investigador Universidad de Urbino (resident País Basc), Josefina L. Martínez, editora de la revista Contrapunto i Cynthia Lub, doctora en Història de la UB.

També han sumat la seva adhesió organitzacions polítiques com a Anticapitalistas, Endavant OSAN i el Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT), i referents com l’ex diputada d’IU i militant de Red Roja Ángeles Maestro, Jordi Magrinyà d’Endavant (Barcelona) i els portaveus del CRT, Santiago Lupe i Lucía Nistal.

Després de denunciar la “campanya mediàtica i la complicitat dels diferents governs amb les patronals super-explotadores” als qui assenyalen com a “responsables dels rebrots i possibles nous episodis d’expansió comunitària de contagis que puguin generar-se a partir d’aquesta situació”, les i els adherents al pronunciament exigeixen “La paralització de les activitats en totes les empreses que incompleixin les mesures de prevenció elementals i el manteniment de tots els llocs de treball i jornals fins que aquestes siguin resoltes” i la fi de “les condicions de treball precàries i la derogació de les reformes laborals” així com que “es garanteixin habitatges dignes, per a totes aquelles persones migrants o sense recursos que ho necessitin, i que els centres residencials per a persones refugiades o menors migrants siguin atesos per personal contractat directament per l’Estat i en condicions dignes”.

També demanen la “regularització immediata i permanent de totes les persones migrants, la derogació de la Llei d’Estrangeria i el tancament definitiu dels CIEs”.

Al costat d’altres portaveus sindicals, treballadores i treballadors de diferents sectors, com també periodistes i referents de diferents moviments socials i activistes conviden a sumar-se al pronunciament que denuncia l’estigmatització i culpabilització que es fa de les treballadores i treballadors, ocultant la responsabilitat empresària sobre les condicions precàries i de super-explotació.

Reproduïm la declaració i el correu en el que conviden a sumar adhesions.

LES VIDES PRECÀRIES I MIGRANTS IMPORTEN

La major part dels rebrots de Covid-19, i els més extensos i preocupants, estan produint-se en explotacions agràries, en la indústria agroalimentària i càrnia i en centres d’allotjament per a migrants. Les condicions d’explotació, amuntegament i insalubritat d’aquests centres de treball i residencials estan darrere d’aquesta situació. La legislació d’estrangeria i el racisme institucional són el seu teló de fons.

Novament la pandèmia demostra entendre de classes socials. Les baules més explotades i oprimits de la classe treballadora són els més exposats al contagi.

Ho són perquè, tant el govern com l’oposició coincideixen en posar per davant la reactivació dels negocis i beneficis d’aquestes patronals super-explotadores sense que garanteixin les més essencials condicions higienico-sanitàries de prevenció. Ni EPIs, ni distàncies de seguretat, ni habitatges dignes per als temporers. Aquesta és la realitat de centenars de centres de treball en tot l’Estat espanyol.

Ho són, també, fruit de l’estat paupèrrim dels centres d’assistència per a refugiats i de les condicions d’habitatge de les i els treballadors estrangers. Centres amuntegats, sense personal suficient i en condicions de precarietat, gestionats per empreses privades o fundacions que es lucren amb aquesta situació. Aquesta és una altra de les arestes del racisme institucional dels diferents governs central, autonòmics i municipals.

Per a ocultar la seva responsabilitat i la de la patronal despleguen el discurs de la responsabilitat individual, arribant al súmmum, com fan diversos mitjans de comunicació, de culpabilitzar als i les temporeres i migrants dels contagis.

Els i les signants:

Denunciem aquesta campanya mediàtica i la complicitat dels diferents governs amb les patronals super-explotadores.

Els assenyalem com a responsables dels rebrots i possibles nous episodis d’expansió comunitària de contagis que puguin generar-se a partir d’aquesta situació.

Exigim:

 •  la paralització de les activitats en totes les empreses que incompleixin les mesures de prevenció elementals i el manteniment de tots els llocs de treball i jornals fins que aquestes siguin resoltes.
 •  el final de les condicions de treball precàries i la derogació de les reformes laborals.
 •  que es garanteixin habitatges dignes, per a totes aquelles persones migrants o sense recursos que ho necessitin, i que els centres residencales per a persones refugiades o menors migrants siguin atesos per personal contractat directament per l’Estat i en condicions dignes.
 •  la regularització immediata i permanent de totes les persones migrants, la derogació de la Llei d’Estrangeria i el tancament definitiu dels CIEs.

  SIGNEN

  · SINDICATS, REFERENTS MOVIMENT OBRER I TREBALLADORES

  Sindicato Andaluz de Trabajadores - SAT (Sevilla)

  Sindicato Oficios Varios CGT (Madrid)

  Oscar Reina, Secretari General del SAT (Sevilla)

  Daouda Dieye, Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes (Barcelona)

  Vania Arana, portaveu de Las Kellys (Barcelona)

  Miram Suárez, portaveu de Las Kellys (Barcelona)

  Asier Guerrero, president del Comitè d’Empresa de Telepizza per CGT (Saragossa)

  Esteban Díaz, delegat CGT-Telepizza (Barcelona)

  Juan Carlos Arias Sanz, delegat UGT de la Conselleria de Polítiques Socials i Família (Madrid)

  Eliana i Esteban, treballadors immigrants del Grup Alsea; Nerys Medina, treballadora immigrant de l’hostaleria; Coema Muñoz Ramírez, treballadora precària de comerç, integrants Red de jóvenxs y trabajadorxs precarixs.

  Marisol Ceballos, treballadora de telemarketing i afiliada a CGT.

  Joe Molina, ex treballador acomiadat de Panrico.

  · ORGANITZACIONS I REFERENTS SOCIALS

  Territorios Domésticos

  Sedoac (Servico Doméstico Activo)

  Asociación Cultural Brasileña Maloka (Madrid)

  Red de Hondureñas Migradas

  Coletivo pelos Direitos no Brasil (Madrid)

  Rafaela Pimentel (Territorio Doméstico)

  Edith Espínola (Sedoac)

  · ORGANITZACIONS I REFERENTS POLÍTICS

  Anticapitalistas

  Endavant OSAN

  Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT)

  Red Roja

  Ángeles Maestro, ex diputada IU, integrant de la Coordinadora Antiprivatización de la Sanidad i referent de Red Roja

  Jordi Magrinyà, militant d’Endavant (Barcelona)

  Santiago Lupe, historiador, portaveu del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores - CRT

  Llucía Nistal, doctoranda de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM), integrant de la plataforma Referèndum UAM i portaveu de CRT

  · ORGANITZACIONS I REFERENTS FEMINISTES

  Pastora Filigrana, advocada feminista, sindicalista del SAT i activista gitana (Sevilla)

  Jule Goikoetxea, escriptora i activista feminista basca (Bilbao)

  Núria Alabao, periodista Ctxt (Madrid)

  Andrea D’Atri, fundadora de Pan y Rosas (Argentina)

  Josefina L. Martínez, periodista, historiadora, escriptora, editora revista Contrapunto (Madrid)

  Cynthia Lub, doctora en Història, escriptora, editora d’EsquerraDiari.cat (Catalunya)

  Clara Mallo, treballadora precària i portaveu de Pan y Rosas - Madrid

  Verónica Landa, periodista, portaveu de Pan y Rosas - Barcelona

  Colectiva feminista Impacientes (Madrid)

  Mujeres Supervivientes (Sevilla)

  Agrupación de Mujeres Pan y Rosas (Estat espanyol)

  · INTEL·LECTUALS, PERIODISTES I MITJANS DE COMUNICACIÓ

  Nicolas Gonzalez Varela, assagista (Sevilla)

  Dolores Morondo Taramundi, Inst. DDHH Universidad de Deusto, Bilbao

  Fabio Frosini, investigador Universidad de Urbino (resident País Basc)

  Diego Lotito, periodista, editor d’Izquierdadiario.es

  Arsen Sabaté, periodista, editor d’Esquerradiari.cat

  Antonio Litov, fotògraf de Fotomovimiento

  Esquerra Diari

  Izquierda Diario

  Colectivo Kaos en la Red

  Insurgente

  · AGRUPACIONS I REFERENTS ESTUDIANTILS

  Ana Aparicio Domínguez, Elías Roiz Ceballos, Alejandra Mariño Zuleta, Marcos Traba Baragüitía, Raúl Bodas Gómez, Javier Hernández Tenorio, claustrals de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i representants estudiantils en Junta de Filosofia i Letras - UAM per "Revoluciona Tu Universidad"

  Alejandro Arias, portaveu agrupación juvenil Contracorriente - Madrid

  Pablo Castilla, portaveu agrupació juvenil Contracorrent - Barcelona

  Lorien Matute, portaveu Sindicato de Estudiantes de Izquierdas-Contracorriente - Zaragoza

  segueixen les signatures

  Envia la teva adhesió a [email protected]


 • Facebook Twitter
  Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

  Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

  La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

  La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

  Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

  Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

  La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

  La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

  Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

  Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

  El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

  El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

  Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

  Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

  Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

  Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"