×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Les treballadores del Servei d’Intervenció Especialitzada en violència masclista denuncien la saturació que pateixen

Les treballadores dels Serveis d'Intervenció Especialitzada en violència masclista (SIE) denuncien que estan “desbordades” davant l'augment de casos. El govern de la Generalitat és responsable de la falta de recursos, en un servei que a dia d’avui està externalitzat.

Àngels Vilaseca

dijous 9 de març
Facebook Twitter

Entre d’altres reivindicacions, les treballadores del SIE reclamen al govern de la Generalitat, millors condicions laborals, augments de salari i la reducció de ràtios. Cal tenir en compte que en alguns SIEs treballen amb una ràtio de 100 casos per professional, quelcom que està sobrecarregant enormement a les treballadores. Per això també exigeixen mesures per garantir la seva cura emocional, ja que aquesta sobrecarrega està causant una greu desmotivació a la plantilla i provoca moltes rotacions de personal.

Per altra banda, amb aquestes ràtios es fa impossible oferir una atenció i seguiment adequat a aquelles dones i infants que necessiten atenció davant un procés de violència masclista, tenint en compte, no només la situació de vulnerabilitat en la que es troben i la complexitat de cada cas, si no també que la majoria de dones que han passat per aquests processos els costa molt de temps arribar a demanar ajuda. I és lamentable que un cop fan aquest pas, hagin d’estar en llista d’espera perquè les puguin atendre o no es pugui realitzar un acompanyament òptim.

I és que les xifres parlen per si soles, durant el primer trimestre de l’any 2022 des dels SIE es van atendre 8.367 dones i 1.513 infants, això és quasi bé el doble de casos que durant l’any 2021. No obstant, això no s’ha traduït en l’augment de recursos necessaris per fer-hi front.

Des del Departament de feminismes i Igualtat del Govern de la Generalitat al·leguen que a l’any 2022 es va augmentar un 10% el pressupost dirigit a aquests serveis, i que en els propers dos anys hi ha el projecte d’obrir 7 SIE nous. No obstant, tal i com denuncien des de l’Assemblea de treballadores del SIE, aquestes millores són insuficients tenint en compte la magnitud de casos que hi ha actualment. I a part, l’obertura de nous SIE és una millora escassa si les condicions segueixen sent igual de precàries.

La Generalitat fa campanyes de “feminisme” mentre manté els serveis d’atenció a la violència masclista externalitzats i en condicions precàries

Actualment hi ha 17 SIEs a tot Catalunya, on s’ofereix una atenció especialitzada, un acompanyament i un suport social, jurídic i psicològic per les dones i als seus fills i filles afectades per processos de violència masclista, per tal de facilitar el seu procés de recuperació.

És a dir, es realitza una tasca essencial per fer front a les violències masclistes, no obstant, per les qui treballem en aquest àmbit, som conscients que des de les institucions és una tasca poc, o gens reconeguda. La manca de recursos n’és una mostra evident.

Una de les principals causes d’aquesta precarietat, és que els SIEs a l’igual que les cases d’acollida i la majoria de serveis d’atenció a la violència masclista, tot i tractar-se de serveis públics, estan externalitzats a empreses, fundacions i altres organitzacions del tercer sector social. De fet, una de les reclamacions que fa temps que tenen les treballadores dels SIE és l’equiparació salarial a les treballadores publiques.

Per altra banda, tal i com també denunciaven les treballadores del SARA de l’Ajuntament de Barcelona un altre problema greu és la falta de places a les cases i serveis d’acolliment residencial per a les victimes de violencia masclista.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de EsquerraDiari.cat (@esquerradiari)

Aquests dies hem vist com en l’acte institucional del govern d’ERC, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge declarava que “les violències masclistes segueixen sent el principal problema de seguretat del país”, a la vegada que als mitjans han fet publica la seva campanya anomenada “en els feminismes tot és començar”. Una mostra més del cinisme i la hipocresia d’aquest govern, que mentre s’omple la boca parlant de feminisme, manté els serveis d’atenció contra la violència masclista externalitzats, desbordats i en situacions precàries.


Facebook Twitter

Àngels Vilaseca

Treballadora de Serveis Socials, Pan y Rosas | @mangic_cv

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”