×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Les treballadores del SAD del Prat del Llobregat van a la vaga per l’incompliment del conveni

Cínicament, l'Ajuntament governat per El Prat en Comú i el PSC justifica a l'empresa subcontractada al·legant que no poden pujar a treballadores externalitzades més del 2% que està fixat per a les treballadores públiques.

EsquerraDiari.cat

dijous 2 de juny de 2022
Facebook Twitter

Les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària de El Prat de Llobregat han anat a la vaga aquest dijous 2 de juny. Exigeixen que se’ls apliqui el conveni col·lectiu del sector que l’empresa subcontractada, Fundació S21, es nega a complir. La convocatòria ha estat realitzada pel sindicat CGT que, des de fa quatre mesos, realitza diverses mobilitzacions.

Les cuidadores són en la seva gairebé totalitat dones i es venen organitzant en nombrosos municipis, denunciant les duríssimes condicions de precarietat en les que fan un treball que és essencial, l’acompanyament a persones dependents en els seus domicilis, i exigint la municipalització completa del servei.

Des de 2020 l’Ajuntament de El Prat, governat per El Prat en Comú en coalició amb el PSC, va licitar la concessió d’aquest servei a la Fundació S21, una empresa pública dependent del Consorci de Salut i Social de Catalunya, un organisme integrat per més d’un centenar d’administracions i empreses públiques, inclòs el propi ajuntament pratenc.

Segons Montserrat Garcia, sindicalista de la CGT, exigeixen l’aplicació de l’article 12 de l’acord signat pel mateix consistori i l’empresa subcontractada, on obliga a l’aplicació del conveni col·lectiu del sector que enguany hauria de ser del 8%. A més, denuncien que l’empresa porta augmentant la càrrega de treball des de l’adjudicació del servei.

Fins ara l’única pujada salarial aplicada es limita al 2%. Tant l’empresa com l’Ajuntament de El Prat i la Generalitat s’excusen en què els Pressupostos Generals de l’Estat limiten al 2% els salaris públics. Cínicament, se’ls diu a unes treballadores externalitzades per l’Estat que no se’ls pot pujar el salari perquè, just en aquest punt, han de ser tractades com la resta de treballadors públics internalitzats.

Lluny de ser treballadores d’una empresa pública, des de la CGT es denuncia que la gestió del SAD per part de l’Ajuntament de El Prat és una “gestió pública emmascarada que repeteix les lògiques mercantils de les empreses privades” i continuen exigint la municipalització completa del servei.

Denuncien que en els últims mesos, no s’estan signant contractes indefinits ni incorporant a noves treballadores, sinó simplement contractes de substitució. Arran d’una denúncia de la secció sindical, la Inspecció de Treball ha obert un expedient sancionador a la Fundació S21 per mantenir contractes en frau de llei i finalment aquesta ha acceptat obrir un procés de conversió efectiva dels contractes d’obra i servei en contractes indefinits.

El consistori es continua negant a portar endavant la municipalització del servei alhora que es posa del costat de l’empresa. Ho fa tot i que els plecs de licitació que van proposar - en els que es recollien algunes millores respecte al conveni - van ser tombats per la Justícia després d’una demanda interposada per la patronal del sector.

El "progressisme" en la seva versió municipal mostra una vegada més la seva impotència i el seu alineament als dictats d’empreses que continuen fent negoci amb els serveis essencials com aquest i la precarització de les seves treballadores.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El Pacte sobre migració i asil de la UE, un atac sense precedents al dret d'asil

El Pacte sobre migració i asil de la UE, un atac sense precedents al dret d’asil

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea