×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Les netejadores contra el coronavirus

Reproduïm aquesta denúncia d'una treballadora de la neteja de l'Hospital Universitari Lozano Blesa de Saragossa. Falta de reforços, de mitjans protectors i pautes clares, que les posen en risc a elles i els pacients.

Ana Cuevas Pascual

dijous 12 de març de 2020
Facebook Twitter

Saben que tenim en comú les netejadores sanitàries i el coronavirus? la invisibilitat. Ningú ens veu però tots dos desenvolupem la nostra tasca en silenci. La del virus, que ens porta a tots de cap, consisteix a infectar i expandir la malaltia amb l’eficiència que caracteritza als microorganismes. La de les netejadores, atallar i plantar cara a la pandèmia amb poc més que una baieta i un producte hiperclorado.

En els protocols que es dicten des de Sanitat se’ns considera personal de baix risc. És ben sabut que som una super-raça, la de la neteja, que resulta immune als riscos als quals es veuen exposats la resta dels treballadors sanitaris. O així ha de ser-ho, ja que des de les empreses subcontractades que paguen els nostres sous amb diners públics, no s’està mostrant el menor interès a formar adequadament als seus treballadors.

"Deneguen reforços humans i no es plantegen proporcionar materials tan necessaris com màscares, ulleres, guants o bates"

Obviant que se’ns consideri personal sacrificable, a nosaltres i les nostres famílies, potser algun dels cranis privilegiats que coordinen aquesta crisi no ha reparat que amb el desconcert i falta de pautes concretes estiguem contribuint a ser col·laboracionistes amb el famós Covid19.

Davant una emergència d’aquest calibre, lluny d’agrair, tranquil·litzar i protegir a les plantilles de neteja sanitària, les empreses i els comandaments intermedis es renten les mans (més exhaustivament que Pilat), deneguen reforços humans i no es plantegen proporcionar materials tan necessaris com màscares, ulleres, guants o bates, sabent que el servei públic sanitari està desbordat i manca d’aquestes mesures bàsiques per als seus propis empleats.

"En els últims plecs de condicions advertim al Servei Aragonès de Salut que les retallades en neteja poden matar. Ningú ens va escoltar"

Fins i tot alguns d’aquests "encarregats/as", responen a la preocupació mostrada per la falta de personal, informació i mitjans amb amenaces més o menys vetllades sobre la possibilitat de rescindir-los el contracte.

En els últims plecs de condicions advertim al Servei Aragonès de Salut que les retallades en neteja poden matar. Ningú ens va escoltar. Les empreses van licitar a la baixa i els responsables de la nostra salut van donar per bo que un estalvi en neteja era una nonada que no implicaria conseqüències per a la prestació del servei.

Així es van retallar plantilles amb la benedicció de la Conselleria malgrat que el que estava en joc, com ara es demostra, era la vida dels pacients.

No tenim por. No més que a altres malalties amb les quals ens toca bregar diàriament. Però no podem fer-nos responsables del desistiment i incompetència de les empreses que s’omplen les buchacas amb el nostre treball, i de l’absoluta falta d’empatia amb la qual la majoria de les encarregades i encarregats de neteja estan gestionant aquest assumpte.

Tampoc ens sentim recolzades pels nostres comitès d’empresa, més interessats a continuar mantenint el cul caragolat als seus privilegis i hores sindicals que a defensar els drets dels qui els han votat.

"Pot ser que les netejadores siguem invisibles. Menys que res per a alguns gerifaltes. No obstant això, som la primera barrera de contenció que pot evitar contagis a la ciutadania"

Les netejadores acudim cada dia als nostres llocs de treball com a soldats desarmats que van a les trinxeres. L’excés de treball i l’estrès estan minant les nostres files. I des de la rereguarda, les nostres caps, lluny de proporcionar-nos armilles anti-virus i paraules d’ànim, ens apunten perquè avancem al descobert a col·locar-nos en primera línia de foc.

Diuen que en les situacions excepcionals es coneix la veritable naturalesa de les persones. Pot ser que les netejadores siguem invisibles. Menys que res per a alguns gerifaltes. No obstant això, som la primera barrera de contenció que pot evitar contagis a la ciutadania.

No som heroïnes. Som filles, mares, àvies i, sobretot, éssers humans conscients que, el nostre humil treball, pot salvar vides.

També tenim memòria. I quan tot això passi arribarà el moment de purgar als que han demostrat la seva incompetència i falta d’humanitat.

La neteja no es ven ni achanta! Però ara ens toca ser valents i defensar-la dels mercaders de la salut i els estómacs agraïts. Molta força! [email protected] [email protected] compañ[email protected]!

No oblidarem als qui avui ens traeixen. Però aquesta serà una altra guerra. I els que tindrem davant són més covards que les rates. Ells si que són menys que res.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria