×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Les dones s’organitzen en suport a la vaga de les refineries a França

A Grandpuits, les dones de treballadors de la refineria en vaga s'organitzen per a donar suport a la seva lluita per salvar les ocupacions i defensar el seu futur, el de les seves famílies i els seus fills.

Ana Adom

dissabte 16 de gener de 2021
Facebook Twitter

"Som aquí, més decidides que mai a cridar alt i clar que 700 famílies estan afectades per aquest genocidi laboral!" És el crit de guerra de les dones de treballadors en vaga de la refineria de Grandpuits (França), que s’organitzen per a secundar-los en la seva lluita per salvar les ocupacions i defensar el seu futur, el de les seves famílies i els seus fills.

A França, la vaga en la refineria de Grandpuits en Seine-*et-*Marne va començar el 4 de gener contra el gegant Total, que promet retallar 700 llocs de treball. És un dur cop contra el gegant petrolier, que amenaça el futur de centenars de famílies i de tots els habitants de la regió. Les desastroses conseqüències d’aquest pla social estan en l’arrel de la decisió dels vaguistes d’anar a la vaga i la seva determinació de mantenir la lluita.

En aquesta batalla, un grup llançat per dues dones, dones de vaguistes, va començar a formar-se per a secundar-los i acompanyar-los en la seva lluita. "No era concebible que em quedés allí i no fes res per tots els nostres nois del front", explica Amélie, una de les dones que va iniciar aquest grup, entrevistada pel col·lectiu Du Pain et donis Roses. Afegeix que la idea d’organitzar-se com les dones dels petroliers va sorgir fa unes setmanes, i que "l’objectiu és gestionar la logística dels aliments principalment, però també sortir i fer campanya entre els comerciants, els parents i qualsevol que pugui ajudar-nos a portar fusta per a mantenir la flama. Aquesta flama és l’esperança de tots. Ha de romandre encès per a mantenir la moral i el cor calent".

Cada dia, més dones dels treballadors s’uneixen a aquest grup, que, a penes una setmana després del començament de la vaga, ja inclou unes trenta dones. D’aquesta manera, permet dur a terme iniciatives a través de les quals les dones i les famílies també participen en la lluita pel manteniment de l’ocupació. Discuteixen diàriament, s’organitzen i es donen suport mútuament "perquè secundar-los també significa gestionar el treball i les preocupacions a casa", diu Amélie.

A Grandpuits, en pocs dies, la vida ha canviat radicalment: amb més del 90% de vaguistes de la producció, han establert un piquet a les portes de la refineria i es reuneixen regularment en una assemblea general per a decidir democràticament les accions, les consignes i les conseqüències de la vaga. Un marc que permet als vaguistes prendre gradualment el control total de la seva vaga. A més d’aquestes reunions generals sobiranes en les quals es vota la renovació de la vaga, s’han nomenat delegats de línia. Per primera vegada, aquests delegats van fer diverses propostes en l’Assemblea General del dilluns, incloent la presentació del grup dones dels refinadors.

"No són 700 ocupacions els que s’estan retallant, són 700 famílies en risc". Amb aquestes paraules, Adrien i Sébastien van presentar la iniciativa de les dones dels refinadors per a ajudar-les i secundar-les. Parlant amb tots els refinadors, Sébastien diu, "s’ha creat un grup en Facebook anomenat ’Dones dels refinadors’ per a secundar tot el que està passant aquí. Elles també són les primeres a les quals repercuteix tot el que està succeint".


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah