×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Les dones poloneses segueixen alertes i en peu de lluita pel dret a l’avortament

El govern ha retardat la publicació en Butlletí Oficial la decisió del Tribunal Constitucional, però pretén presentar una Llei restrictiva davant el Parlament. El moviment de dones es manté actiu i alerta.

Josefina L. Martínez

dimarts 10 de novembre de 2020
Facebook Twitter

Aquesta setmana, diversos mitjans internacionals informaven sobre una reculada del govern polonès respecte a les noves restriccions al dret a l’avortament. És un fet que el govern ha optat per no publicar en el Butlletí Oficial la sentència del Tribunal Constitucional, que restringeix fins a la prohibició gairebé total aquest dret. No obstant això, des del moviment de dones romanen en estat d’alerta, i mantenen les convocatòries a mobilitzar-se cada setmana.

"El Partit Llei i Justícia volia prohibir el dret a l’avortament a través de la seva presumpta cort. Han fracassat perquè els carrers van respondre! Ara aquest partit vol prohibir l’avortament a través d’un projecte presidencial enviat al Parlament. Podeu veure aquesta descaradura? No tindran èxit! Ho intentaran novament el 18 de novembre, estiguem llestes enfront d’ells!" Missatges com aquest poden llegir-se en les xarxes socials de les activistes poloneses. "Que les protestes cremin els dilluns de cada setmana. En qualsevol cas, nosaltres anem, vosaltres aneu... fem-ho els dilluns. I sí, fem-ho junts!", convoquen des del compte de Facebook de la plataforma que va organitzar la Vaga de Dones.

Emília Debska, feminista polonesa resident a Madrid, sosté que cal prendre amb pinces els nous anuncis del Govern i mantenir les mobilitzacions.

"Esperarem a veure què passa. És veritat que no s’ha implantat la Llei, però cal ser molt prudent, perquè el Govern pot sortir d’altra banda. El president està ara en un joc polític, ara vol guanyar uns certs vots presentant una Llei una miqueta menys restrictiva, però que ho continua sent. I no és el que volen les dones: elles volen llibertat i poder decidir sobre el seu propi cos. És un temps de prudència, en el qual no ens podem deixar encegar, perquè no s’acaba la lluita ni s’han posat en marxa mesures que ens puguin convèncer com a dones", assegura.

La situació es complica, perquè Polònia està augmentant molt les restriccions a la mobilitat per la Covid. Per això "veurem com es posen les forces de seguretat envers les manifestants. De moment continuen sortint als carrers, però pot posar-se més difícil", explica.

El Govern conservador de Polònia ha declarat aquest divendres que és necessari més "temps" per a decidir les "accions legislatives i legals" entorn de la decisió del Tribunal Constitucional, contra el qual s’han mobilitzat centenars de milers de dones en tot el país des del passat 22 d’octubre.

Consultat sobre quan es publicarà aquesta decisió, el portaveu de l’Executiu, Michał Dworczyk, va dir que va ser hi ha una "discussió" oberta després de la sentència. L’estratègia del Govern polonès, fortament qüestionat per un moviment massiu als carrers, passa ara per presentar el pròxim 18 de novembre una nova Llei davant el Parlament, que intenta mostrar com una mesura menys dura, però que continua sent terriblement restrictiva per al dret a l’avortament.

El projecte presidencial defineix que l’avortament serà legal solo si les proves prenatals o els informes mèdics adverteixen d’una gran possibilitat que el nen neixi mort o que mori de manera immediata després del part. Però estarà prohibit en tota la resta dels supòsits, limitant encara més el que ja és la legislació més restrictiva d’Europa.

El moviment de dones ha pres els carrers des del passat 22 d’octubre, amb bloquejos d’autopistes, mobilitzacions massives i una vaga de dones. Ara s’enfronten a un nou desafiament. La lluita no ha acabat.


Facebook Twitter

Josefina L. Martínez

Nació en Buenos Aires en 1974. Es historiadora (UNR). Autora del libro Revolucionarias (Lengua de Trapo, 2018), coautora de Cien años de historia obrera en Argentina (Ediciones IPS). Vive en Madrid. Escribe en Izquierda Diario.es y en otros medios.

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah