Món obrer

ACCIÓ ANTISINDICAL

Les clavegueres d’Amazon: va espiar a sindicalistes a Catalunya mitjançant la xarxa de Villarejo

La multinacional de comerç electrònic va contractar una empresa per a espiar a treballadors i sindicalistes durant una vaga en els seus magatzems del Prat. Aquesta empresa de detectius està relacionada amb la presumpta organització parapolicial i criminal del comissari José Manuel Villarejo i que investiga l'Audiència Nacional.

Jaime Castán

@JaimeCastanCRT

dissabte 5 de desembre de 2020| edició del dia

La vaga va ocórrer el 30 d’octubre de 2019 en els centres logístics i transportistes que té Amazon al Prat de Llobrega. La multinacional, servint-se de detectives i elements relacionats amb la policia, va espiar als vaguistes i sindicalistes segons va assenyalar aquest dilluns eldiario.es.

L’agència de detectives Pinkerton, que treballa a escala mundial per a Amazon, és la que hauria subcontractat per a l’espionatge a l’empresa local Castor & Polux, també de detectius privats i propietat de Julián Peribañez. Un document intern revelaria al seu torn que va haver-hi un "enllaç policial" entre aquesta empresa i els Mossos d’Esquadra per a comunicar "qualsevol incidència" durant la protesta laboral. Aquest “enllaç” hauria estat Antonio Giménez Raso, policia ja jubilat i desvinculat del servei actiu des de 2005, però que va participar en el dispositiu policial.

Giménez Raso està imputat en la causa de l’Audiència Nacional que investiga l’organització criminal que presumptament dirigia el comissari José Manuel Villarejo. Hauria exercit de detectiu i soci en tres empreses privades d’aquest i tots dos estan involucrats a l’ “Operació Catalunya”: una sèrie d’activitats parapolicials d’espionatge i escoltes a càrrecs polítics catalans en la qual s’involucra també a Peribañez, amo com dèiem de l’empresa subcontracta per Pinkerton.

Mentrestant, des d’Amazon han assenyalat en un comunicat que “no ha existit cap sol·licitud a Pinkerton ni a cap dels seus socis afiliats perquè fessin seguiment de la vaga de transport a Catalunya l’octubre de 2019".
No obstant això, la publicació Motherboard de la revista Vice als Estats Units, va revelar també desenes de documents que mostren que el gegant corporatiu dirigit per Jeff Bezos tracta de monitorar la presència de sindicats, vagues i protestes en els seus magatzems a Europa. Aquests documents donaven compte de la infiltració d’espies en els seus magatzems de Polònia el novembre de 2019.

Ara altres documents als quals ha accedit eldiario.es constatarien aquest mateix tipus d’espionatge també en els magatzems de l’Estat espanyol. Són 51 folis de l’informe que l’agència de Peribañez va realitzar per a Amazon durant aquesta jornada de vaga. Apareixen fotografies que els detectius van fer emboscats a les portes de la planta del Prat, així com informació detallada sobre els sindicalistes, els treballadors i fins i tot d’un equip de periodistes que va cobrir la vaga.

Aquests fets mostren a elements policials i agències de detectives al servei d’empreses privades per a dur a terme tasques antisindicals i repressives. Una relació escandalosa, però que no pot sorprendre a ningú, entre les clavegueres de l’Estat i els negocis empresarials. I no parlem de qualsevol empresa, sinó de la multinacional de beneficis milmilionaris Amazon, justament on les seves treballadores i treballadors destaquen en la seva organització i lluita contra l’explotació i atacs als drets laborals. Com ho mostra la vaga internacional que es va realitzar recentment per al Black Friday.
temes relacionats

Espionatge   /    Conflictivitat laboral   /    Món obrer   /    Vaga   /    Amazon

Comentaris

Comentar