×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Les cases d’apostes guanyen la partida a Garzón

Si algú va apostar per Alberto Garzón en la seva croada contra les cases d'apostes, va perdre. El que es prometia com una regulació àmplia del sector de les apostes en l'Estat espanyol es queda en lleus mesures que han despertat les crítiques irades de diferents col·lectius.

Ivan Vela

divendres 21 de febrer de 2020
Facebook Twitter

Alberto Garzón va donar a conèixer les mesures que des del seu ministeri es posaran en marxa per a aconseguir l’objectiu que s’havia marcat Unides Podem en precampanya electoral, acabar amb les cases d’apostes.

Però la veritat és que les accions que el líder d’Esquerra Unida ha posat sobre la taula com a ministre de Consum són tan tèbies que ha rebut ràpidament crítiques tant en les xarxes socials com des de col·lectius que barallen contra la ludopatia en l’Estat espanyol.

Se sabia des de feia setmanes on volia posar l’accent Garzón en relació amb les cases d’apostes. Essencialment els avisos anaven centrant-se en primer lloc en una limitació de la publicitat sense control que realitzen aquestes empreses i en segon lloc a regularitzar l’oferta de vals gratuïts que ofereixen les cases d’apostes. El ganxo que actualment utilitzen aquestes per a aconseguir nous jugadors.

Després de l’avís de les mesures específiques és cert que el ministre d’Esquerra Unida ha incidit en aquests dos aspectes però amb accions de molt poc calat.

Pel que fa a la limitació de la publicitat de les cases d’apostes en qualsevol plataforma, la idea inicial era permetre aquesta publicitat tan sols entre la 01.00h i les 5.00h de la nit. Ara bé, la mesura comptarà amb una excepció, i és que en les jornades de màxima audiència es permetrà la publicitat a partir de les 20:00h.

Si atenem la realitat de les apostes esportives, essencialment futbol, els partits de Barcelona i Reial Madrid per qüestions de repartiment d’ingressos televisius ja juguen la majoria de partits en aquest horari nocturn. Tenint en compte que són els dos equips que més audiència atreuen, l’impacte d’aquesta "excepció" per als objectius inicials és pràcticament nul.

El segon apartat, el relacionat amb acabar amb els vals d’apostes, la mesura limita a prohibir els vals per sobre dels 100 euros. Elsvals, aquests diners "gratuïts" que t’ofereix la casa d’apostes per a començar a apostar seguirà per la tant sent el ganxo perfecte.

Aquests vals, recordem, són uns diners que ofereix la casa d’apostes amb la finalitat que sigui reinvertit en la mateixa casa d’apostes. A més la seva retirada s’ha de fer una vegada s’ha apostat una certa quantitat de vegades i una certa quantitat de diners. Concretament el que estadísticament tenen calculat les cases que aquests diners inicials del vals es perd.

Per a deixar constància de l’impacte en ingressos que aquest ganxo deixa a les cases d’apostes, tan sols una dada. Des del 2013 la inversió en vals per part d’aquestes empreses s’ha multiplicat per 5, arribant el 2018 a una inversió total de gairebé 100 milions d’euros anuals. Aquestes dades segons la Direcció General d’Ordenació del Joc.

Davant aquesta situació queda clar que les mesures de Garzón són mínimes i de poc calat. L’única cosa que es manté intacte en el discurs de l’actual ministre de Consum és la denúncia a l’impacte que aquestes cases d’apostes tenen especialment en la joventut de la classe treballadora i sectors populars.

Segons un informe recent de la Federació Espanyola de Jugadors Rehabilitats (FEJAR), en l’Estat espanyol 1 de cada 5 adolescents entre 14 i 21 anys és addicte a les apostes. La taxa més alta de tota Europa. A més, aquestes cases d’apostes en el seu format físic, els locals, proliferen en barris obrers com en el barri madrileny de Vallecas, on els seus veïns s’han manifestat en nombroses ocasions contra el descontrol en l’obertura d’aquests locals.

La veritat és que no cal ser un expert en màrqueting per a veure que el que s’amaga darrere de les estratègies de captació per part de les cases d’apostes és oferir la idea de diners fàcils i ràpids. I tampoc cal ser un erudit per a entendre que aquest missatge cala més en barris on la pobresa i la precarietat estan més presents.

De la mateixa manera que tampoc és casual que l’augment d’inversió en publicitat per part de les cases d’apostes, que apuntàvem línies més amunt, s’hagi executat en els anys més durs de la crisi econòmica.

Els estrategs del màrqueting es beneficien d’una realitat material i d’una xacra estructural de l’Estat espanyol aguditzada amb el pas de la crisi econòmica; la precarietat laboral i la desocupació.

Segons dades de setembre del 2019 l’Estat espanyol ocupava la segona plaça en taxa d’atur juvenil de la Unió Europea amb un 32,2%, només superada per Grècia (34,6%) i seguida d’Itàlia (28,9%), segons dades aportades en el portal Statista.

I si les mesures adoptades pel ministre d’Esquerra Unida amb la finalitat de regularitzar i minimitzar l’impacte social de les cases d’apostes han estat tèbies, no menys mínimes han estat les mesures de l’altra ministra d’IU, Yolanda Díaz.

Res de derogar la reforma laboral i res de modificar els seus aspectes més lesius. En referència a l’últim anunci sobre la prohibició d’acomiadar per baixa mèdica, la veritat és que si tens una malaltia crònica o de llarga durada, i et veus obligat a faltar de manera recurrent per visites mèdiques, operacions o malaltia, continuaràs estant pendent d’un fil en l’empresa.

Res sobre eliminar la subcontractació, cap mesura contra les ETT’s o fer marxa enrere sobre la reducció d’indemnització que va haver-hi, passant del pagament de quaranta-cinc dies treballats amb un topall de 42 mensualitats a trenta-tres dies per any i amb un topall de 24 mensualitats. Això tampoc està recollit en l’acord amb el PSOE. I com aquests tres exemples, moltíssims més.

Aquestes són les mesures estructurals que precaritzen i empobreixen a la joventut de la classe treballadora de l’Estat espanyol i que el govern social liberal del PSOE i Unides Podem no atallaran i que són, en última instància, d’on beuen realment les cases d’apostes.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE