×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

"Les EPIS van arribar set mesos després"

Després d'una vaga d'una setmana de zeladors a l'Hospital Bellvitge, fem una entrevista a Alberto de la Plataforma "Reconocimiento al Celador Ya"

Guillermo Ferrari

dijous 12 de novembre de 2020
Facebook Twitter

Explica’ns als lectors d’Esquerra Diari la lluita que esteu fent els zeladors de l’Hospital de Bellvitge.

Alberto: CGT Bellvitge ha convocat per tercer cop una vaga. La primera vegada va ser el mes de juliol i després en el setembre. En totes dues ocasions les aturades es van anul·lar en assemblea. Tot el que fem es decideix en assemblea. S’havia arribat a un pacte amb la direcció de l’hospital: ens van demanar un temps per a poder prendre les mesures, fer la compra de material, per a posar més personal, veure la relació de zeladors que hi ha a l’hospital i fer la convocatòria del nou cap o cap. Però va arribar el mes de novembre i no vam veure cap resultat. Vam tornar a fer assemblea mitjançant CGT Bellvitge i es va decidir per unanimitat tornar a realitzar la vaga. I aquesta vegada s’ha executat.

I, quines són les vostres reivindicacions?
Alberto: A manera de resum el que reivindiquem és que comprin material de treball: cadires i lliteres. Les cadires tenen més de vint anys, són de metall i ens fem molt mal en portar als pacients perquè les rodes no giren bé i les noves no tenen manteniment i fins i tot els falta el pal del sèrum. No es pot acomodar bé al pacient i per descomptat que ells també es queixen que els fan mal. Una persona major que es tira una hora en aquestes cadires no ho suporta. Les lliteres són molt velles. Van comprant a compte gotes i al final sempre hi ha molt de material vell que ens provoca contractures i lesions.
Un altre aspecte que reivindiquem és que l’Hospital ens faci avaluacions de risc per lloc de treball individualitzat i per torns. Perquè el servei del matí no funciona de la mateixa a la tarda, per exemple. I per descomptat, la càrrega de treball de cada persona pot ser diferent d’acord amb el servei i torn de treball. Fa cinc anys només van fer una avaluació general.
En setembre va renunciar el Cap del servei i la plaça es va ocupar interinament. Reivindiquem que aquesta plaça surti a convocatòria per oposició interna i triar al nou cap.
La formació és un altre punt. Encara no disposem de formació reglada. A escala interna dels hospitals es pot potenciar la formació continuada. Que als zeladors de cada servei se li faci un curs amb les especificitats del sector on es troba treballant (urgència, UCI, psiquiatria, etc).

Heu tingut problemes per a manifestar-vos la setmana passada, explica’ns si us plau.

Alberto: El PROCICAT va treure la normativa que les manifestacions han de ser a almenys uns 500 metres de qualsevol centre de salut. Així que vam haver de buscar un lloc que estigués a 500 metres de l’hospital i també d’un ambulatori de Bellvitge. Així que ens vam haver d’anar a un ras camí del Riu Llobregat. Si incompleixes és una falta greu.

I, què us ha dit la directiva de l’Hospital?

Alberto: Avui dia no tinc novetat, però em consta que hi havia junta de personal a la qual anaven els delegats de CGT i potser podrien haver comunicat alguna cosa. En els pròxims dies tindrem novetats. El que sí que sé és que la setmana passada quan vam pujar molts zeladors a la gerència a la primera planta vam fer un acte reivindicatiu i finalment ens va atendre la gerent Montserrat Figuerola Batista. Senzillament ens va informar que el material de treball està comprat a les empreses però que la covid fa que els processos de provisió del material siguin molt lents. I, que el càrrec de cap de zeladors està pendent de convocar, que les avaluacions de riscos laborals seran el 24, 25 i 25 d’aquest mes. Encara que no sé si en tres dies es poden avaluar els riscos de tots els llocs de l’hospital.

Et pot interessar: Zelador de l’Hospital Bellvitge: “Està augmentant l’activitat i el personal sanitari és insuficient”

Quina és la situació dels zeladors en tot l’Estat?

Alberto: A través de la Plataforma tinc contacte amb zeladors de tota Espanya. Això va una mica per hospitals. Alguns compren material més sovint, uns altres ho tenen més vells com nosaltres. En relació amb la prevenció de riscos, el problema és més general perquè tots vam tenir problemes amb la provisió d’EPIs.

Abans els hospitals no us donaven les EPIs, quina és la situació actual?

Alberto: El Ministeri de Sanitat havia emès un document en el qual els zeladors estàvem catalogats com a personal amb baix risc d’exposició davant la Covid-19, que com saps vam criticar iradament. Però el 7 d’octubre ho va canviar i ja no sortim com a personal de baix risc i la totalitat d’hospitals de tot el país ens proveeix de les EPIs. Suposo que els centres s’han aprovisionat de les mateixes i per tant ja no tenim aquest problema. A Catalunya es va començar a distribuir les EPI quan CatSalut va elaborar protocols per funcions i no per categories.

Set mesos després d’haver començat l’epidèmia/pandèmia!

Alberto: Sí, set mesos després amb centenars de contagis de zeladors i zeladores, 6 morts. I el fet que la plataforma es constituís i pressionéssim en els mitjans, en la ràdio, en la tele contra el ministeri de sanitat ha ajudat moltíssim. De rebot, en constituir la Plataforma Reconeixement per al Zelador Ja, ens consta que ha fet que els sindicats majoritaris han fet algun tipus de pressió. M’imagino que CCOO, UGT i CSIF s’han vist superats per l’acció dels treballadors. Ara estan fent declaracions assegurant que volen que els zeladors siguem catalogats com a personal sanitari i que el Ministeri d’educació estudiï la creació d’una formació professional de grau mitjà propi del nostre treball. De fet, La Plataforma Reconeixement Per al Zelador Ja ha emès una carta a Clara Sanz, secretària general de formació professional, sol·licitant la creació d’un grau mitjà de zelador. Esperem resposta oficial.

Et pot interessar: El Govern manté restriccions però no reforça una sanitat pública completament desmantellada


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"