×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Leonor, com el seu avi, marxa a l’estranger a viure com una reina a costa nostra

Aquest és el titular que causaria un acomiadament imminent a la RTVE. Estudiarà a Gal·les per 70 mil euros anuals. El cost s'abonarà amb els diners públics assignats en els Pressupostos del PSOE i UP a la Casa Reial.

Sergio Linares

dijous 11 de febrer de 2021
Facebook Twitter

“Que mengin pastissos”, aquesta va ser la famosa sentència que s’atribueix a María Antonieta quan una massa de famolenques dones de Paris es van presentar a Versalles poc abans de la presa de la Bastilla. Més enllà de la veracitat històrica o no de la frase, l’anècdota il·lustrava la indiferència i la distància sideral de la monarquia amb la plebells i els seus patiments.

Gairebé dos segles i mig més tard, altres Borbons, descendents d’aquells que van perdre el tron i el cap en la major revolució burgesa de la història, tornen a fer honor a aquesta característica idiosincrática de tan distingida i reaccionària institució.

Enmig de la pitjor crisi econòmica i social en dècades, amb una desocupació que escala fins al 16%, més d’11 milions de pobres, cues de la fam, centenars d’autònoms i petits productors arruïnats... la Casa Reial anunciava ahir que la princesa Leonor, aquesta nena de 15 anys que ja està destinada a ser la pròxima Cap d’Estat – tot molt democràtic, sens dubte – estudiarà el Batxillerat en un col·legi privat d’elit a Gal·les. El capritx costarà 70 mil euros, que seran pagats amb l’assignació reservada a la Monarquia en els Pressupostos Generals de l’Estat del PSOE i Unides Podem.

L’hereva de l’hereu de l’hereu de Franco, rebrà una educació “lliure i cosmopotila entre els murs d’un castell medieval”. Així anunciava El País la notícia de la seva immediata matriculació a l’Atlantic College. Res a veure amb la realitat dels milions d’estudiants que ho fan en una escola pública infrafinançada, on no s’han pogut ni aplicar les recomanacions epidemiològiques de reducció de ràtios per falta d’espais i docents, ni els qui han de suspendre la seva formació per no poder assumir el cost de les matrícules de la FP o la universitat.

La notícia i el renou d’indignació que ha generat s’ha emportat per davant a dos missatgers. Dos periodistes de TVE que van retolar la notícia amb el text “se’n va d’Espanya, com el seu avi”, van ser fulminantment acomiadats per la seva directora, la “prestigiosa” periodista Rosa María Mateo. Aquesta ploma de Sa Majestat va demanar disculpes i va lamentar profundament el “greu error”, per a després clavar genoll en pedra i com a bona súbdita ben pagada recalcar que aquest incident “no pot entelar el compromís indestructible d’RTVE amb la defensa dels valors constitucionals i de les institucions de l’Estat. I sobre totes elles, la Corona”.

Sí, “sobre totes elles” està la que mai ha estat ni serà votada, la que no té cap mena de control ni tan sols formal -fins a les comissions de recerca li estan vetades- i gaudeix d’un privilegi medieval com el de la immunitat del Rei davant qualsevol mena de delicte.

El govern “més progressista de la història” guarda silenci davant aquesta nova borbonada. Unides Podem, com és costum, aprofita per a treure el seu republicanisme sui generis. Han aixecat la veu contra el caciquisme en RTVE, però poc poden dir de la vida de reis de les seves majestats. Es finança amb els seus Pressupostos 2021, que, per si no fos prou, no van reduir si vulgui la partida, sinó que es va incrementar fins als 8,4 milions d’euros, un 6,5% més. Una pujada molt per sobre de l’aplicada als salaris dels treballadors i treballadores públics -inclòs el personal sanitari que s’està deixant la salut i la vida- o la dels i les pensionistes.

Leonor marxa a l’estranger. És cert que no ho fa per a escapar de la pressió mediàtica per les seves corrupteles com el seu avi. Però com Juan Carlos a Abu Dhabi, viurà a cos de reina a costa d’uns súbdits que continuen veient com dia a dia les condicions de vida i de treball es degraden sense fre. Com en aquell estiu francès que va canviar el món, els qui ens manen a menjar els pastissos que ens neguen, han d’acabar en el Museu d’Història.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

25M: Les estudiants a la vaga amb el professorat: acabem amb les retallades i desobeïm la sentència contra el català!

25M: Les estudiants a la vaga amb el professorat: acabem amb les retallades i desobeïm la sentència contra el català!

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya