×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La violència policial racista bat rècords al Brasil durant la pandèmia

Durant els mesos d'abril i maig, el nombre d'assassinats policials en els estats de Sao Paulo, Rio de Janeiro i Ceará va batre rècords. La imatge d'una dona negra colpejada i torturada per policies a Sao Paulo va generar indignació.

dimecres 15 de juliol de 2020
Facebook Twitter

En les últimes setmanes, alguns casos s’han tornat emblemàtics de la violència policial als estats de Sao Paulo, Rio de Janeiro i Ceará. L’assassinat de João Pedro, un adolescent negre de 14 anys, a les mans de la Policia Militar a les faveles de Rio de Janeiro, l’assassinat de Mizael, de 13 anys, per la policia mentre dormia a Fortalesa i una dona que va quedar immobilitzada amb un policia que li trepitjava el coll fins que es va desmaiar a Sao Paulo. Què tenien en comú? Els tres eren negres i vivien en barris populars d’aquestes ciutats.

La violència racista per part de la policia brasilera va augmentar durant abril i maig, mesos en què aquests estats estaven sota mesures d’aïllament social. Això contradiu l’argument del Secretari de Seguretat Pública de Sao Paulo, que diu que els assassinats comesos per la policia tenen a veure amb conflictes deguts a delictes com el robatori. No obstant això, pel confinament, aquest tipus de delicte va caure a l’Estat de Sao Paulo durant el mateix període en què es van incrementar els assassinats i la violència policial racista.

A l’abril d’enguany va haver-hi 102 assassinats per part de la Policia de Sao Paulo, el segon mes més violent del segle, només superat per maig del 2006, en el qual es van registrar 137 assassinats. Això inclou sols crims comesos per oficials de policia en servei. La Policia Militar que també compta els assassinats comesos per agents fora de servei, comptabilitzen 116 assassinats a l’abril i 71 al maig, és a dir un total de 187 morts en el període. L’any passat, va haver-hi 143 homicidis per part de la policia en els mateixos dos mesos, és a dir, un augment al voltant del 30% d’enguany.

A Ceará, segons dades del Fòrum Popular de Seguretat Pública de Ceará (FPSP-CE), va haver-hi 53 assassinats per part de la Policia a l’abril i maig del 2020, contra 26 en el mateix període de l’any passat, un augment de més del 100%. A Rio de Janeiro, va haver-hi 65 morts al 2020, enfront de 49 al 2019, un augment del 32,6%, segons dades de l’Observatori de Seguretat de Rio de Janeiro.

És una demostració més del caràcter racista de la Policia, que entra a les faveles i veïnats perifèrics per a reprimir a la joventut negra, en particular, negant el dret de circulació lliure, el dret a l’oci i el dret més elemental a la vida. En aquest moment de pandèmia, els governadors li diuen cínicament a la població que es quedi a casa, a pesar que saben que la majoria de les persones necessiten sortir de les seves llars per a poder aconseguir un manteniment, a més de viure en propietats petites i, a vegades, superpoblades, i sense possibilitat de fer aïllament social o complir la quarantena. Encara així, la Policia continua assassinant en massa i bat tots els seus rècords.

La denúncia a aquesta situació va ser part de l’acte internacional contra el racisme i la violència policial que es va fer el dissabte 11, impulsat per la xarxa internacional L’Esquerra Diari, de la qual forma part Esquerda Diari del Brasil, i les organitzacions que formen part de la Fracció Trotskista. En aquest acte en el qual es va reivindicar la lluita dels milers que surten als carrers als Estats Units exigint l’abolició de la Policia: una institució que no pot reformar-se, ja que només compleix un paper: controlar, perseguir i reprimir als treballadors, la població pobra i negra, i protegir la propietat privada dels capitalistes.

Et pot interessarGran acte internacionalista: un crit de milers contra el racisme i la violència policial

Dos dels oradors d’aquest acte van ser Marcello Pablito i Leticia Parks, del Moviment Revolucionari de Treballadors del Brasil. Allí van denunciar: “Les majors protestes de masses a la història dels Estats Units contra el racisme imperialista van impactar i van influenciar al Brasil, on va haver-hi importants manifestacions contra el reaccionari Govern de Bolsonaro, [el vicepresident] Mourão i els militars. També per la situació tràgica de la pandèmia que ja està fent del nostre país el campió de morts i infectats, la immensa majoria negres. Milers sortim als carrers fins i tot amb les inflades de futbol a les manifestacions antifeixistes i antiracistes. Cridem junts per João Pedro i tants altres assassinats per la policia. Cridem que Les vides negres importen!”

Leticia Parks - Esquerda Diari Brasil i militant del MRT

Marcello Pablito - Dirigent del Sindicat de la Universitat de Sao Paulo i militant del MRT


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE