Catalunya

DEBAT PARLAMENT

La violència policial al centre del debat i crisi del Govern català

Aquest dimecres el debat a la sessió del Parlament s'ha centrat en el paper de la policia i la brutal repressió durant les manifestacions. Torra proposa una comissió d'investigació enfront les denúncies que evidencien la violència policial. L'esquerra independentista i moviments socials exigeixen la dimissió de Buch i la dissolució de la BRIMO.

dimecres 23 d’octubre de 2019| edició del dia

El debat ha girat entorn de les declaracions del conseller d’Interior Miquel Buch, qui ha defensat la gestió de la policia catalana. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha proposat una comissió d’investigació aquest dimecres al Parlament per a investigar “tots els fets” ocorreguts durant les manifestacions. Una proposta que ara com ara tant Junts per Catalunya com a ERC han decidit postergar per després del 10-N.

La veu crítica ha estat la de l’esquerra independentista, la CUP, quan el seu diputat Vidal Aragonés, ha exigit a Torra el cessament immediat de Buch com a màxim responsable de l’actuació policial la setmana passada a Catalunya. I ha denunciat les conseqüències de la brutal repressió amb un saldo de “més de 600 ferits, 194 detinguts, atropellaments, bales de goma i revestides de plàstic, cps de porra al cap, gasos lacrimògens i càrregues a gent asseguda”.

Davant això, Torra ha respost que “té raó en l’exposició de casos”, sense esmentar la gestió de Buch, com era d’esperar. “És per això que he pres la decisió de crear una comissió d’investigació per a estudiar amb total transparència totes les actuacions amb la presència d’entitats de drets humans, de seguretat i el Síndic de Greuges”.

Per part seva, el diputat de la CUP Vidal Aragonés ha insistit a criticar que el president no qüestioni al conseller d’Interior Buch afirmant que, “cada dia que passa sense que vostè ordeni el cessament de Buch vostè està donant suport a les irregularitats dels Mossos” i ha exigit el cessament immediat de Buch, la dissolució de la BRIMO i “un canvi radical del model de seguretat pública”.

També des de la CUP, Maria Servint, ha sentenciat que "la gent ha constatat que el Govern no només no ha estat a l’altura, sinó que ha ajudat a reprimir les mobilitzacions populars”.

Torra, ha exposat la seva comanda al conseller Buch que es realitzin “immediatament” les investigacions internes “necessàries” sobre les actuacions dels Mossos: “Estaré especialment atent al resultat d’aquestes investigacions i a la depuració de responsabilitats”, ha anunciat. Sota aquest debat també s’expressa la crisi del Govern català, les divisions del bloc sobiranista i la solitud del propi President Torra enfront d’una pressió del govern de Pedro Sánchez que li exigeix una vegada i una altra que denunciï de manera contundent la “violència” de les massives manifestacions, d’una banda. Per l’altre, a un gran desprestigi i denúncies a les xarxes i mitjans de comunicació que mostren les imatges de la brutal repressió, amb pals, boles de goma, bales de foam, gasos lacrimògens, centenars i centenars de ferits a tot el territori, identificacions i registres aleatoris.

La CUP a Barcelona en Comú a l’Ajuntament: “O s’està amb els oprimits, o s’està amb els opressors”

El mateix dimecres al matí la CUP Capgirem Barcelona ha celebrat una roda de premsa en la qual també han criticat de manera contundent l’actuació dels Mossos d’esquadra i la seva coordinació amb la Policia Nacional. De la mateixa manera que han exigit “la destitució del conseller Buch i la dissolució de la BRIMO i la retirada dels cossos i forces de seguretat de l’Estat”.

Alhora, tant l’exdiputada Eulalia Reguant com la exregidora Maria Rovira, han qüestionat la gestió i equidistància de Barcelona en Comú a l’Ajuntament per no denunciar de manera contundent la repressió de part de les forces repressives. “L’Ajuntament també està tenint un paper protagonista en la repressió. Es parla que la Guàrdia Urbana ha quedat al marge de les tasques d’ordre públic. El que no es diu és que en els últims dies la policia municipal també ha efectuat detencions de manifestants que simplement corrien i també hi ha agents que han agredit amb les porres reglamentàries”, ha denunciat Maria Rovira.

“Barcelona en comú està en una disjuntiva. Una disjuntiva que avui es concreta en estar amb els que disparen bales de goma i buiden ulls o estar amb els que defensen els drets i les llibertats als carrers d’aquesta ciutat”.

Tant el Govern, com tots els partits sobiranistes han demostrat estar al capdavant de la repressió contra la joventut i contra totes les manifestacions. ERC ha denunciat “la violència” dels manifestants i Rufián va ser esbroncat al crit de “botifler” durant la manifestació contra la repressió del passat dissabte.

La crida a la destitució de Buch i la dissolució de la BRIMO és un crit masiu a les manifestacions de part d’àmplies franges de la joventut i sectors populars, sindicats alternatius i moviments socials. Sectors que viuen sofrint la repressió i violència policial des de sempre, per fer vagues, protestar, manifestar-se o simplement per ser migrant com passa amb els venedors ambulants.

Per això, és urgent desenvolupar assemblees contra la repressió en tots els centres d’estudi, de treball i barris, que triïn representants i es coordinin a nivell local, comarcal i de tota Catalunya. I continuar així amb la mobilització, independent d’ERC i JxCat, que com hem vist aquests dies estan dirigint la repressió dels Mossos contra els manifestants, per l’amnistia i els drets democràtics del poble català.
temes relacionats

Repressió Catalunya   /    CUP   /    Catalunya   /    Repressió   /    Autodeterminació de Catalunya   /    Catalunya

Comentaris

Comentar