Pandèmia

PÀGINA OBERTA

La veritat de les donacions d’Amancio Ortega

Publiquem l'article d'Alerta Canal: El tercer home més ric del planeta cada any maquilla la seva imatge fent petits donatius que a sobre li desgraven fiscalment.

dilluns 6 d’abril de 2020| edici� del dia

Amancio Ortega ha donat 63 milions d’euros en material sanitari al Sistema Nacional de Salut espanyol. Això es transforma en un total de 1450 respiradors per l’UCI, tres milions de mascaretes, un milió de kits de detecció de la Covid-19 (esperem que no defectuosos) i 450 llits hospitalaris, entre altres coses.

La tercera persona més rica del planeta i el més ric de l’estat espanyol, amb una fortuna calculada de 63.200 milions d’euros segons Forbes, maquilla així la seva imatge davant l’opinió pública espanyola i així pot continuar eludint imposts i recuperar part d’aquestes donacions gràcies al benefici fiscal.

Quan la caritat desgrava fiscalment

Segons la política fiscal espanyola, totes les donacions fetes a través de fundacions privades tenen un benefici fiscal del 35%. Què suposa això? Que una tercera part dels 63 milions d’euros (més de 20 milions) seran retornats a la fundació. Això vol dir que part d’aquestes donacions les estem pagant entre tots amb els nostres imposts.

Amancio Ortega decideix quins hospitals rebran l’equipament
És la fundació d’Amancio Ortega qui pacta quins hospitals rebran el donatiu en equipament i els equips que es compraran. No seria més senzill donar els diners al Ministeri de Sanitat i que siguin els polítics elegits pel poble qui decideixi com invertir aquests recursos?

És més: no seria més senzill apujar els imposts a les grans fortunes per poder finançar la sanitat pública? Segur que a la gent com Amancio Ortega, tant altruista i preocupada, no les importaria pagar una mica més de l’obscena quantitat de diners que tenen.

L’enginyeria fiscal o com eludir els impostos de manera legal

Inditex té uns beneficis nets anuals de 3.500 milions d’euros, dels quals 1.600 se’ls embutxaca Amancio Ortega com a accionista majoritari de l’empresa. A banda d’Inditex, el multimilionari, té quatre societats més (Pontegadea Inversiones, Partler 2006, Lipasa Cartera i Grisle) i un parc immobiliari amb edificis tan emblemàtics com les torres Cepsa i Picasso, el Madrid-París de la gran via madrilenya, l’antiga seu de Banesto a Barcelona i part de la seu d’Amazon als EUA.

El cobrament de dividends tributen només al 23% a partir dels primers 50.000 euros. Això vol dir que dels 1.600 milions que Amancio Ortega obté d’Inditex només en paga 370 en imposts. És difícil calcular exactament quants impostos paga el multimilionari però només amb aquesta primera xifra ja es fa palès que el sistema tributari és injust.

A banda, l’empresari s’aprofita dels buits legals del sistema tributari per eludir el pagament de tants impostos com pot. Segons el grup de “Els Verds / Aliança Lliure Europea“, l’imperi d’Amancio Ortega el 2018 va eludir el pagament de 585 milions d’euros a diferents països europeus, 218 a Espanya, fent servir tècniques d’elusió fiscal. Bàsicament fan operacions entre societats d’un mateix grup.

L’operació de maquillatge anual a Amancio Ortega

Cada any els mitjans de comunicació es sumen a l’operació de maquillatge presentant Amancio Ortega com un gran filantrop, agraint el gest de suposat altruisme del multimilionari intentant que l’espectador oblidi la precarietat laboral que genera a l’estat espanyol i l’esclavisme dels tallers de costura que té al Nord d’Àfrica i a països del tercer món.

També s’obliden de comentar que la quantitat donada suposa un esforç ben petit per la carregada butxaca d’un home que té tants diners que no se’ls podria gastar ni vivint eternament. No tenim res a agrair a Amancio Ortega, més aviat hem d’exigir al govern que apugi la pressió fiscal als qui més tenen i la rebaixi als més pobres. Que si tant s’estimen aquest país segur que no els importa.

Font: L’Alerta Canal
https://www.lalertacanal.cat/editorial-la-veritat-de-les-donacions-damancio-ortega/
temes relacionats

Pandèmia   /    Amancio Ortega   /    Economia   /    Política Estat espanyol   /    Societat

Comentaris

Comentar