×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La vacuna AstraZeneca es va finançar en un 97% amb fons públics: Alliberament de les patents ja!

Un estudi desenvolupat per membres de diverses institucions mèdiques i científiques del Regne Unit i els Països baixos conclou que la major part del finançament d'aquesta vacuna ha estat mitjançant fons públics.

EsquerraDiari.cat

dissabte 17 d’abril de 2021
Facebook Twitter

L’estudi “Qui va finançar la recerca darrere de la vacuna per al COVID-19 d’Oxford-AstraZeneca?" conclou que: “el finançament públic va representar entre el 97,1% i el 99,0% del finançament destinat a la I+D de ChAdOx i de la vacuna Oxford-AstraZeneca. A més, trobem una greu falta de transparència en els mecanismes d’informació sobre el finançament de la recerca”.

Els resultats de la recerca estan encara etapa de revisió (pre-print)però van ser avançats aquest dijous en el periòdic britànic The Guardian.

“La vacuna Oxford-AstraZeneca COVID-19 es basa en gairebé dues dècades de recerca i desenvolupament (I+D) de la tecnologia de la vacuna vectorizada per adenovirus de ximpanzé (ChAdOx) en la Universitat d’Oxford” afirma l’estudi. Utilitzant diversos mètodes d’anàlisis, l’estudi ha demostrat que tant aquestes recerques prèvies, com les desenvolupades en els últims mesos, han estat finançades gairebé íntegrament per fons del govern britànic, fons europeus i d’altres Estats. Menys del 3% ha estat aportat per la indústria farmacèutica.

Mentre Boris Johnson havia assenyalat en privat que la rapidesa de la vacuna es va deure "pel capitalisme, per la cobdícia", i la indústria farmacèutica va promoure el mateix missatge en defensa de les patents i drets de propietat, els investigadors que van realitzar l’estudi no coincideixen. “El nostre estudi mostra que és tot el contrari: la inversió pública i la col·laboració internacional ens van donar les vacunes Covid-19”, va dir l’equip d’investigadors del grup Universities Allied for Essential Medicines UK mitjançant un comunicat.

El mateix ocorre amb altres vacunes per a la Covid. En el cas de la vacuna Moderna, ja es coneix que la major part del seu finançament va ser a càrrec del govern dels Estats Units.

Mentre el món travessa ja un any de pandèmia i països com l’Índia o el Brasil es troben en situacions de total col·lapse, la crisi de les vacunes es continua desenvolupant. Demores en el lliurament de vacunes en molts països d’Europa, mentre molts dels països més pobres del món encara no han començat la vacunació. I les grans empreses farmacèutiques fent el negoci del segle amb la producció de vacunes i el control monopolitzador de les patents, impedint que aquestes es puguin produir de manera massiva.

Et pot interessar: Contra la dictadura de la indústria farmacèutica: per la supressió de les patents i nacionalització de tots els laboratoris

La circulació del virus promou l’aparició de noves variants, però la competència entre laboratoris i l’anomenat “nacionalisme de les vacunes” són enormes obstacles per a aconseguir la vacunació a escala planetària.

Cada vegada és major la urgència d’alliberar les patents, però aquesta iniciativa, exigida per països com Sud-àfrica o l’Índia ha estat bloquejada una vegada i una altra per indústria farmacèutica i la majoria dels governs capitalistes. Amb quin argument? Que si s’alliberen les patents es “desincentiva la inversió privada” de les empreses per a desenvolupar la recerca.

La hipocresia queda ara completament al descobert. El 97% del finançament de AstraZeneca prové de fons públics, no de la inversió privada. Per què llavors no s’allibera aquesta patent perquè es pugui produir en països d’Amèrica Llatina o Àfrica, avui atabalats per una crisi pandèmica i la destrucció dels seus serveis sanitaris?

Alliberar les patents de manera global i intervenir de manera urgent els laboratoris i instal·lacions on es puguin produir vacunes, així com els instruments necessaris per a la seva aplicació, és una qüestió de vida a mort per a milions de persones en tot el planeta. Els seus guanys o les nostres vides.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"