×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La ruptura de Ciutadans i el PP obre una crisi política amb final incert

No és clar fins i tot si a Madrid que prosperin les mocions de censura o si hi haurà noves eleccions. El que és segur és que està oberta una important crisi política que reconfigura el mapa de pactes polítics en l'Estat espanyol.

EsquerraDiari.cat

dijous 11 de març de 2021
Facebook Twitter

Segons fonts parlamentàries del Partit Socialista i recollides per eldiario.es, la Mesa de l’Assemblea de Madrid hauria acceptat a tràmit les mocions de censura presentes pel mateix Partit Socialista i Més País, la formació d’Iñigo Errejón. Aquestes mocions haurien tirat endavant amb el vot a favor de Ciutadans i el PSOE (Més País no té representació en la Mesa de l’Assemblea).

Aquesta decisió ha estat tramitada per la Mesa a pesar que els membres del Partit Popular es negaven a participar, per entendre que la presidenta Ayuso havia dissolt la cambra aquest mateix matí.

Encara així la reunió s’ha celebrat i ha acabat presumptament amb la decisió que avancen des de les files socialistes. Recordem que la Mesa de l’Assemblea de Madrid està conformada per dos membres de Ciutadans, dos del PP, dos del PSOE i un de Vox.

Mentre la moció de censura estava sent tramitada, Ayuso signava el cessament de tots els consellers de Ciutadans, inclòs Ignacio Aguado, el que fins al moment era el seu vicepresident.

En cas de certificar-se la tramitació per part de la Mesa, la dissolució del parlament no es faria efectiva i per tant no es convocarien eleccions.

En el marc de tots aquests moviments d’última hora, l’Assemblea intenta seguir la seva activitat normal, si bé en la comissió de Pressupostos i Hisenda fixada per a les 16 h, els membres del Partit Popular han declinat la seva participació.

La veritat és que el que s’obre ara és una batalla jurídica entre Ciutadans i Partit Popular per a validar quina acció és la primera i per tant invalidaria l’altra.

Moció de Censura a Castella i Lleó

Durant primera hora de la tarda s’ha conegut que el PSOE ha registrat una moció de censura a Castella i Lleó i d’aquesta manera també permetrà evitar eleccions.

L’efecte dòmino iniciat a Múrcia, que ara té el seu epicentre a la cambra de Madrid, també ha arribat a Castella i Lleó i no se sap què passarà en relació amb Anadalusia.

Els socialistes han registrat aquesta moció de censura, això sí, sense el suport de Ciutadans, de moment.

Podemos ja ha anticipat que donarà suport a la moció de censura al PSOE en aquesta CCAA.

D’aquesta manera segueix l’efecte dòmino que agita el tauler polític en diferents executius autonòmics, però que sens dubte té també la seva lectura en termes del Govern central.

Hi ha un terratrèmol polític dins de l’espai de la dreta que afecta a tota la situació política i amb un final incert. Després de l’aprovació de pressupostos i les eleccions anticipades de Galícia, Euskadi i Catalunya s’esperava un any o dos de sense competència electoral i certa "tranquil·litat" institucional.


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”