×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La presó de Archidona: un infern il·legal per als immigrants

El passat 13 de desembre, centenars d'immigrants indocumentats van protagonitzar un aixecament al centre penitenciari Màlaga II, a Archidona, amb motiu de la sobtada deportació de quaranta immigrants algerians.

diumenge 17 de desembre de 2017
Facebook Twitter

Enfront de la protesta dels immigrants, un grup d’antiavalots no va trigar a intervenir per frenar la revolta. Segons fonts oficials no hi ha ferits i no s’ha emprat material repressiu. No obstant això, la Plataforma Ciutadana contra el CIE de Archidona i altres col·lectius socials va assegurar que “des de fora del penal s’escolten crits dins i es veia una columna de fum”; i van afirmar que els agents van emprar porres i pistoles elèctriques. Davant aquesta situació, la mesura presa per les autoritats ha estat incomunicar el lloc, impedint l’entrada de metges i requisant els telèfons mòbils dels interns i impedint que els presos tinguin contacte amb els seus familiars.

Aquest fet no és aïllat. Des del 20 de novembre, el centre penitenciari Màlaga II s’ha convertit en un infern. Malgrat que la Llei d’Estrangeria i el Reglament dels Centres d’Internament d’Emigrants prohibeixen que pugui constituir-se una institució d’aquest tipus en un complex penitenciari, el Ministeri de l’Interior ha reclòs en el seu interior a més de mig miler d’emigrants que van arribar a l’estiu, en pastera, a les costes de Múrcia i Almeria.

Les condicions d’habitabilitat del centre són veritablement escandaloses, i així ho ha ratificat el Defensor del Poble. No existeix ordre que habiliti la presó com CIE. El centre te mancances d’aigua i menjar, i segons l’informe mèdic, els immigrants van ser transportats amb brides i no es respecten les condicions higièniques. Des del desdejuni fins al sopar, els reclosos tenen limitat el seu espai al pati de la presó, sense accés a zones més còmodes i a cambres de bany. Els encarregats de supervisar als reclosos són agents antiavalots i no funcionaris especialitzats habilitats per a aquestes finalitats. A més, se sap de la possible existència de dos menors no notificats, la permanència dels quals en el CIE constituiria una veritable negligència legal i jurídica. Un altre menor, ja identificat, ha estat posat en mans de la Junta d’Andalusia després dels altercats. Els fets parlen per si sols.

Respecte a les deportacions, la Plataforma Ciutadana contra el CIE de Archidona afirma que el consolat, juntament amb advocats i policia, va forçar als immigrants a signar la seva expulsió sense traductor que interpretés els documents. “Crec que volen es volen treure del mig a aquests migrants perquè la polèmica desaparegui una mica, però també opino que la idea última és que s’habiliti un mòdul CIE dins de la presó. No crec que es tracti d’un CIE improvisat, sinó que l’objectiu del Ministeri d’Interior és afermar aquesta situació”, va afirmar Dani Matxuca, portaveu de la Plataforma.

La Plataforma Ciutadana contra el CIE, recolzada per diversos col·lectius i organitzacions polítiques com HISSAR, entre altres, segueixen lluitant per que el Ministeri de l’Interior i la Unió Europea tanqui definitivament aquest tipus de centres de reclusió i donin una solució digna als milers d’immigrants que són enviats de nou als seus països d’origen.

Les deportacions l’única cosa que aconsegueixen és incentivar el fet que els migrants tornin a intentar creuar el Mediterrani, arriscant de nou la seva vida. Aquest diumenge, 17 de desembre, a les 12 hores, ha estat convocada una marxa des de la plaça de Archidona fins a la presó Màlaga II per protestar pel tracte inhumà que reben aquests immigrants sota la supervisió del Ministeri i la Junta d’Andalusia.


Facebook Twitter
Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d'indult del TSJC

Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d’indult del TSJC

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid