×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La posada en escena del G20: que comenci el xou

Avui comença formalment el Cim del G20 a Argentina, el cim d’“els més odiats”. Els líders imperialistes i de les principals potències mundials es reuneixen en un G20 que segurament tingui escasses resolucions en concret. La guerra comercial entre Estats Units i Xina i el canvi climàtic, en el focus d'atenció.

divendres 30 de novembre de 2018
Facebook Twitter

Els líders del món es reuniran a Buenos Aires enmig d’una cruïlla global marcada per les tensions comercials entre Estats Units i potències com Xina i la Unió Europea i per xocs diplomàtics com el qual enfronta a Rússia amb Ucraïna.

En les últimes hores va ser arribant a la capital argentina el gruix dels caps d’Estat que integren el G20 -les 20 economies més desenvolupes i emergents-, així com de països convidats (Espanya, com convidat permanent al costat de Xile i els Països Baixos, convidats per Argentina) i els representants d’organismes com a Nacions Unides i el Fondo Monetari Internacional (FMI).

Mentre els mitjans de comunicació transmetien en viu l’arribada de cadascun dels líders mundials a Buenos Aires, ja començaven les primeres reunions de mandataris. El debut de Maurici Macri va ser amb el Primer Ministre de la República de Singapur, Lee Hsien Loong, seguit pel president francès Emmanuel Macron, que enfronta enormes protestes al seu país contra l’augment dels combustibles. A més, va haver-hi una reunió entre els presidents del Consell Europeu i la Comissió Europea, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker i Macri abans del Cim.

Tant Argentina com a la Unió Europea "han treballat juntes per recolzar el multilateralisme i un ordre mundial basat en regles", van declarar els líders sense apartar-se un mil·límetre de la correcció diplomàtica, encara que allunyant-se dels nacionalismes encapçalats per Donald Trump. També van destacar la "proximitat de posicions" en fòrums internacionals, "especialment a les Nacions Unides", i van agregar que "comparteixen punts de vista similars quant a la prominència del sistema multilateral, el comerç obert i un ordre internacional basat en normes".

La UE i el Mercosur: ara depèn de Bolsonaro

Pel que fa al comerç mundial, els dirigents es van referir a l’acord comercial entre la UE i el Mercosur, "en el qual ambdues parts segueixen molt compromeses", encara que Emmanuel Macron ja va començar a qüestionar en declarar que ara dependrà de com actuï Bolsonaro.

Al seu torn, i en paral·lel a la reunió, el Banc Europeu d’Inversions va signar amb el govern argentí tres crèdits per finançar projectes d’infraestructura sostenible al país, per un valor aproximat de 225 milions d’euros, als quals s’unirà una subvenció de la UE d’11 milions d’euros.

La “farsa inventada pels xinesos”

Des de la UE també van subratllar el consens "sobre la importància d’abordar el canvi climàtic”, punt sobre el qual difícilment s’arribi a bon port davant el poder de veto de Trump, per qui no es tracta més que de “farsa inventada pels xinesos”.
Sobre aquest tema, també va donar declaracions el secretari general de l’ONU, António Guterres, qui va reclamar que els líders del G20 adoptin compromisos més ambiciosos per lluitar contra el canvi climàtic, un fenomen que, va advertir, s’encamina cap a "una situació extremadament difícil".

"Aquest cim del G20 és molt important perquè antecedeix al COP24 (reunió sobre canvi climàtic de l’ONU a celebrar-se al desembre en Katowice, Polònia)", va dir Guterres en una conferència de premsa a Buenos Aires, on participarà del cim del G20. El secretari general de Nacions Unides va advertir que el canvi climàtic "corre més ràpid del que esperàvem" i es preveu que es converteixi en "una situació extremadament difícil".

"Estem fent consultes a tot el món, fins i tot en preparació de la COP24. Estem demanant a tots un sentit constructiu de compromís per evitar una divisió, que seria dramàtica", va sostenir, òbviament al·ludint al negacionisme de Trump sobre el tema.

D’altra banda, Tusk, Junker i Macri, encara que sembli acudit, van declarar promoure la democràcia i els drets humans, drets violats sistemàticament per tots i cadascun dels mandataris que es reuneixen en el G20, sent el cas més paradigmàtic el del capdavanter d’Aràbia Saudita, Mohamed Bin Salman, autor intel·lectual de l’assassinat del periodista dissident Jamal Khashoggi, i responsable del genocidi a Iemen. Però no menysprear en aquest “camp” la tasca que porten avanci Rússia, Estats Units, França, Alemanya, Regne Unit, i segueixen les signatures, en la guerra a Síria, la massacre en Palestina, els conflictes i les fams a Àfrica i Mig Orient, per no parlar dels estralls econòmics que provoca el FMI i les seves polítiques d’ajust en països com Grècia i l’amfitriona del Cim.

Més enllà dels somriures per a la foto, els regals i el protocol, que van costar a l’Estat argentí 3 mil milions de pesos, el G20, que formalment comença avui, ja va donar els seves primeres relliscades quan es va conèixer en la tarda del dijous que Trump, des de l’avió, va suspendre a través de twitter la seva trobada bilateral amb Vladimir Putin per la crisi amb Ucraïna a causa de les detencions de bucs ucraïnesos per part de Moscou en el mar Negre.

Descartada la reunió amb Putin, la trobada que centrarà el protagonisme en l’agenda de Trump serà el sopar que mantindrà el dissabte amb XiJinping, en la qual podrien acostar postures per frenar la seva guerra comercial. "Estem molt prop de fer alguna cosa amb Xina, però no sé si vull fer-ho", va assegurar Trump abans d’abandonar la Casa Blanca.
"Crec que Xina vol arribar a un acord, i estic obert, però francament, m’agrada l’acord que tenim ara", va agregar. Al juliol havia acusat a Xina de mantenir un excessiu superàvit comercial amb EUA i va imposar aranzels a les exportacions xineses per valor de 250.000 milions de dòlars.

Segons el diari The Wall Street Journal, l’acord que negocien EUA i Xina consistiria que Washington s’abstingui d’imposar nous aranzels mentre el Govern xinès es planteja grans canvis en la seva política econòmica, com la fi de les restriccions a la compra de productes agrícoles i energètics nord-americans.
Però Trump sembla escèptic sobre els beneficis d’un pacte, i li preocupa que cedir davant Pequín ho faci semblar feble, d’acord amb el Journal.

L’agenda de Trump a Buenos Aires inclourà a més una reunió bilateral el divendres amb el president argentí, Maurici Macri, i s’espera que el mandatari també participi en la signatura del renovat acord comercial entre EUA, Mèxic i Canadà, conegut com a T-MEC. Trump es reunirà també amb la canceller alemanya, Angela Merkel; els primers ministres de Japó, Shinzo Abe, i de l’Índia, Narendra Modi; i mantindrà converses informals amb els presidents sud-coreà, Moon Jae-in, i turc, Recep Tayyip Erdogan.

Nascut en 1999 com una reunió tècnica de ministres de Finances i presidents de Bancs Centrals, en 2008, en plena crisi financera global, el G20 es va convertir en el major fòrum polític i econòmic del món, els membres del qual representen el 85 % del producte brut global, dos terços de la població i el 75 % del comerç internacional. No obstant això, cada vegada s’assembla més a una pela buida que a un cim amb avanços concrets. Però el teló ja s’ha aixecat i la ingerència imperialista ja està al nu. Que comenci la farsa que el govern argentí ja es va encarregar de militaritzar l’escenari.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

Judici per la readmissió d'Alex León, acudeix a la concentració i responguem contra la repressió sindical!

Judici per la readmissió d’Alex León, acudeix a la concentració i responguem contra la repressió sindical!

El retorn de l'emèrit: suport a la Corona amb l'aval del govern “progressista”

El retorn de l’emèrit: suport a la Corona amb l’aval del govern “progressista”