×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La plantilla de Nissan guanya una primera batalla

L'inici de la vaga dels 100 treballadors de la planta de Montcada, la totalitat de la plantilla, ha suposat des d'aquest dimecres l'obligació per part de Nissan de paralitzar la producció de Zona Franca i en breu la de Sant Andreu per la falta de subministraments.

Joe Molina

dijous 7 de maig de 2020
Facebook Twitter

Foto: @ccoonissan

La tornada al treball després de l’aturada obligada pel confinament generat per la crisi de la Covid-19 obeïa únicament a que la signatura japonesa pogués complir amb la comanda de 1.300 pick-up compromeses amb Mercedes, a més de 400 que es vendran amb la marca Nissan a l’Orient Mig. Després, la plantilla tornaria a estar a l’atur fins a nou avís.

Davant tal decisió per part de Nissan i l’absència d’un pla de futur exigit pels sindicats, les i els treballadors van decidir convocar una vaga indefinida a partir del 4 de maig, data prevista per a l’inici de les activitats.

Et pot interessar: Vaga indefinida a Nissan contra l’amenaça de tancament

L’estratègia de sindicats i treballadors ha consistit en parar al 100% la planta de Montcada on fabriquen les carrosseries i l’efecte domino ha fet la resta. Davant l’absència de material la planta de Zona Franca s’ha vist afectada i Nissan no ha tingut mes remei que enviar als treballadors a casa, mantenint els salaris. Quelcom que ha permès obrir una Caixa de Resistència per a garantir que el desgast de la vaga s’assumeixi entre tots.

En un comunicat fet púbic pel comitè en ple, format per CCOO, UGT, USOC i CGT
valoren positivament aquesta primera mobilització i afegeixen:

"Hem guanyat la primera batalla i hem llançat un missatge clar a la multinacional de que un tancament de Nissan a Espanya suposaria un conflicte molt dur per la decisió i la dignitat que la plantilla ha demostrat per a defensar una història de moltíssims anys d’una empresa històrica que ha generat milers de llocs de treball al llarg de tota la seva història.

La unitat i el compromís amb el nostre treball ens permetrà guanyar el futur per a tots/es nosaltres. Reconèixer l’esforç que els/les companys/es de Montcada estan fent amb la vaga i els piquets. Un exemple per a tots i totes les demés. A partir de la setmana que ve, que la situació de la Covid ho permetrà, organitzarem torns per a reforçar els piquets per a compartir esforços entre tots/es.

Finalment, la setmana que ve ens podem trobar amb la decisió de l’empresa de tornar-nos a regular. Estem valorant jurídicament si aquesta decisió pot vulnerar el dret de vaga i suposar un frau a la seguretat social i a les prestacions de desocupació, pretenent que siguin les arques públiques les que sufraguin els costos que l’empresa tingui amb la vaga”.

Tot i aquest primera batalla assolida per part de la plantilla, l’empresa segueix oposant-se a desvetllar els plans productius a curt termini i està intentant, com no podia ser d’altra forma, que la lluita dels treballadors i la vaga indefinida fracassi, evitant que es pugui envoltar de solidaritat la vaga, tal i com ha succeït al negar-li l’entrada al piquet a l’alcadessa de Montcada i Reixac, Laura Campos.

Des d’Esquerra Diari secundem fermament la decisió de la plantilla de Nissan d’enfrontar-se al gegant japonès mitjançant una vaga indefinida davant la molt probable decisió per part de la multinacional de acomiadar milers de treballadors i treballadores directes i indirectes.


Facebook Twitter

Joe Molina

Trabajador despedido de Panrico, Barcelona | @joemolina57

Fracassa Feijóo, però la dreta seguirà a l'ofensiva. Com enfrontar-la de manera independent del govern i el processisme?

Fracassa Feijóo, però la dreta seguirà a l’ofensiva. Com enfrontar-la de manera independent del govern i el processisme?

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

23S: quatre anys de l'operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

23S: quatre anys de l’operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"