×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La nova FP de “rider” i el pla estratègic per a precaritzar (més) a la joventut

La joventut ja és un dels sectors més precaris i l'abandó escolar prematur és elevadíssim. La solució del govern? Una FP per a “riders” i més estudis a la mesura del mercat

Pablo Castilla

dissabte 4 de juliol de 2020
Facebook Twitter

En el marc de la reforma d’educació que planteja el govern d’Unidas Podemos i el PSOE, el Consell de Ministres d’aquest dimarts va aprovar una sèrie de Reials decrets, donant a conèixer una nova qualificació professional: Servei de lliurament i recollida a domicili.

Tal com es recull en la pàgina del Ministeri, aquesta formació “desenvolupa la competència de distribuir i recollir productes a domicili, atès el destinatari i oferint un servei de qualitat complint la normativa aplicable de protecció de dades, riscos laborals, normes internes de les organitzacions, a més de les establertes pels productes a distribuir.” Així, s’oficialitza acadèmicament un dels treballs més durs i precaris de l’actualitat: el rider.

Irònicament, la nova qualificació inclou el compliment de la normativa de “riscos laborals” quan les denúncies per part dels treballadors sobre les condicions de treball destaquen la inseguretat d’aquest. En aquest sentit, la plataforma RidersXDerechos no ha trigat a mostrar el seu malestar. Des d’Esquerra Diari hem pogut parlar amb un membre de la plataforma RidersXDerechos i això era el que ens deia.

“Com formaràs en prevenció de riscos laborals sabent que aquestes empreses, reconegut pel propi Estat en la inspecció de treball, no estan complint? És absurd fer una formació o titulació sense abans garantir els drets que s’estan vulnerant en el nostre sector. Per tant, entenem que s’està fent a l’inrevés.”

I diuen més. En el seu compte de Twitter denuncien la realitat a la qual s’enfronten, cosa totalment absent en la presentació de la nova qualificació.

Enmig de la lluita d’aquest col·lectiu, el govern més de “esquerres” de la història de la democràcia ha decidit crear una titulació de treball precari abans que resoldre l’explotació i vulneració de drets que denuncien els qui treballen actualment en el sector.

Pla Estratègic i FFP: Formació Professional per a Precaris

Aquest nou títol va en la línia del pla del Ministeri d’Educació i FP que pretén portar endavant un “procés de modernització del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals per a donar resposta a través de la Formació Professional a les necessitats formatives del mercat laboral”. Aquest no és un projecte específic per a la FP, sinó que va d’acord amb la idea del ministre Castells d’adaptar els estudis universitaris a les demandes de les empreses, una visió continuadora de l’esperit propi dels anteriors governs del PP.

La titulació forma part del Pla Estratègic d’FP aprovat l’any passat i pertany al nivell 1, un graó dedicat a les persones que no han acabat l’ESO, però que desitgen seguir amb la seva formació.

“S’intenta vendre aquesta formació com si els riders fóssim analfabets i no tinguéssim cap formació, quan no és veritat. Hi ha riders amb enginyeries, amb arquitectura, amb tota mena de formació. No som analfabets, som treballadors precaris.”– afegia el jove.

D’aquesta manera, el govern de coalició aborda el problema de l’alt nivell d’abandó escolar primari a l’Estat Espanyol, la taxa més elevada de la UE l’any 2018. En lloc de resoldre els dèficits i retallades en educació i atacar frontalment les desigualtats socioeconòmiques que condicionen l’abandó escolar, s’opta per crear un títol que garanteixi que tota aquella joventut que deixa els seus estudis prematurament sigui un exèrcit perfectament format per a ser els precaris que empreses com Glovo, Uber Eats o Deliveroo necessiten.

Finalment, quan li preguntem què els dirien als joves que es plantegin accedir a aquesta formació, el membre de la plataforma deixava aquest missatge: “Els diria que lluitin i s’organitzin per a millorar les condicions del sector i després plantegin entrar en aquesta mena de formacions.”

El camí del PSOE i UP és el de mantenir el treball precari estructural en la joventut i adaptar l’educació a aquest esquema. L’opció dels i les joves que aspirem a un futur sense explotació laboral ha de començar per l’organització i la lluita en els centres de treball, al costat dels nostres companys i companyes, per a fer front als atacs de les empreses sempre protegides pels governs de torn.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

25M: Les estudiants a la vaga amb el professorat: acabem amb les retallades i desobeïm la sentència contra el català!

25M: Les estudiants a la vaga amb el professorat: acabem amb les retallades i desobeïm la sentència contra el català!

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya