×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La massacre de Butxa i els crims de guerra a Ucraïna

Les imatges de persones emmanillades i assassinades, juntament amb el que podrien ser fosses comunes de civils a Butxa han commocionat el món. Ucraïna acusa a Putin de crims de guerra. Des del Kremlin neguen tota responsabilitat i sostenen que es tracta d'un “muntatge” de Zelenski.

EsquerraDiari.cat

dimecres 6 d’abril de 2022
Facebook Twitter

Cossos disseminats al carrer, alguns amb les mans lligades. Altres caiguts al costat d’una bicicleta, com si estiguessin tractant d’escapar. Cossos amuntegats en una fossa comuna al costat d’una Església. Amb la retirada de les tropes russes de la localitat de Butxa, als afores de Kíev, han aparegut algunes de les imatges més crues de la guerra a Ucraïna fins al moment.

Des del govern de Zelenski, acusen a Rússia de cometre crims de guerra i fins i tot de cometre un “genocidi”. Aquesta denúncia ha estat portada per Zelenski davant el Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Per part seva, Rússia nega tota responsabilitat en els assassinats, i afirma que es tracta d’un “muntatge” per part del govern ucraïnès. Mentre que imatges satel·litàries mostren cadàvers al costat de la carretera en aquesta localitat des de fa diversos dies, les informacions i les faules se superposen.

És molt difícil tenir certesa sobre el que va ocórrer en aquesta localitat ucraïnesa, així com el que ocorre des de fa 40 dies en la resta del territori en guerra. Enmig de campanyes propagandístiques de totes les parts involucrades, la veritat és difícil d’aconseguir.

Putin té en el seu historial massacres massives com les que va dur a terme en la guerra de Txetxènia, per la qual cosa no es pot descartar que el seu exèrcit hagi executat una matança d’aquest tipus. El record de la destrucció que van deixar les seves tropes a Grozni, després de la segona guerra a Txetxènia, no poden oblidar-se.

Més enllà de les brutals accions per part de l’exèrcit rus, tampoc poden descartar-se operacions propagandístiques de tota mena de part del govern ucraïnès, que busca instrumentalitzar les dures imatges de civils assassinats a favor de mesures més dures contra Rússia per part de l’OTAN.

El que és indubtable, a aquesta altura, és que la reaccionària invasió russa està deixant ja un saldo de milers de morts i ferits, milions de desplaçats i refugiats. I també el fet que els Estats imperialistes estan instrumentalitzant el rebuig a la invasió per a enfortir els seus propis aparells militars darrere d’un discurs de “defensa de la democràcia”.

Després de conèixer-se les imatges de Butxa, diversos països de la UE han ratificat nous enviaments d’armes a Ucraïna, així com noves mesures de sancions contra Rússia. Entre elles, es parla fins i tot un boicot al carbó rus. Alhora, diversos Estats de la UE han decidit aquest dimarts expulsar a diplomàtics russos, com a represàlia per la massacre de Butxa.

Ahir per la tarda Zelenski es va dirigir per videoconferència davant el Congrés dels Diputats espanyols per a demanar més ajuda militar, una zona d’exclusió aèria i més sancions a Rússia. Així ho fa davant diferents parlaments de països membres de l’OTAN.

Per part seva, els caps d’Estat dels principals països imperialistes de l’OTAN s’estripen les vestidures i acusen a Putin de “crims contra la humanitat”. Amb un enorme cinisme, es presenten com els grans defensors de la “democràcia” contra la “barbàrie putinista”. Com si no fossin els mateixos que van portar endavant massacres massives contra la població civil durant les ocupacions de l’Iraq i l’Afganistan. Com si no fossin els mateixos que sostenen aliances estratègiques i venen armes a l’Estat d’Israel, que ve executant massacres sense igual contra el poble palestí.

La massacre de Butxa reafirma la necessitat de plantejar una posició independent enfront de la invasió reaccionària de Putin, exigint la retirada de les tropes russes, així com denunciant la ingerència imperialista i el rearmament de l’OTAN.


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge