×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La major vaga en dècades al Regne Unit: més de mig milió de treballadors protesten contra el govern

Escoles tancades, trens parats, personal absent a les oficines. Una “mega vaga” va reclamar millors salaris i contra el govern conservador del Regne Unit.

Diego Sacchi

dijous 2 de febrer de 2023
Facebook Twitter

Les escoles van romandre tancades, els trens i altres transports públics no es van moure, el personal absent a les oficines estatals i de diversos serveis públics. Aquestes són les imatges que resumeixen l’impacte del que alguns diuen una “mega vaga” al Regne Unit.

Es calcula que més de mig milió de treballadors es van unir a l’aturada per protagonitzar la major protesta laboral registrada al Regne Unit en l’última dècada, cal remuntar-se a 2011 per trobar un vaga similar, quan més d’un milió de treballadors del sector públic van protagonitzar una vaga d’un dia degut a un conflicte sobre les pensions.

Aquest dimecres es va fer una crida conjunta que va coordinar diverses vagues convocades per diferents sindicats agrupats en la federació sindical, TUC. El reclam és per augment salarial enfront d’una preocupant alça del cost de vida d’un 14% i contra els atacs del Partit Conservador al dret de vaga, especialment reclamen una derogació del projecte de llei laboral per restringir encara més el dret a la vaga al país. Aquest últim reclam és el que li dona un caràcter més polític a la vaga.

Entre els sectors que van anar a la vaga estan els ferroviaris, maquinistes de trens pertanyent als sindicats ASLEF i RMT (Rail, Maritime and Transport Workers), mestres nucleats en el National Education Union (Sindicat Nacional de l’Educació, NEU), 70.000 treballadors docents, bibliotecaris i de recerca de 150 universitats se sumaran a una manifestació del sindicat University and College Union (UCU).

Encara que cada sector també té les seves reivindicacions, s’uneixen en les reclamacions d’augments salarials per a guanyar-li a la inflació que porta mesos per sobre del 10% (10,5% al desembre), la qual cosa porta al fet que moltes famílies treballadores depenguin dels bancs de menjar per poder alimentar-se.

Aquesta situació és la que ha portat a diversos mesos de vagues de diversos sectors, incloent-hi les infermeres que al desembre van realitzar la seva primera vaga nacional en els més de 100 anys d’història del seu sindicat.

Les successives vagues es donen al Regne Unit des de fa mesos, encara que això afecta en molts casos la vida de milions que utilitzen el transport públic o altres serveis, el suport a les protestes continua sent majoritari. El 59% de britànics va donar suport a la vaga d’infermeres i el 43% recolza als professors, segons un sondeig de Public First publicat per Politico.

Organitzacions de pares d’alumnes van afirmar aquest dimecres en un comunicat que estaven "donant suport a" el moviment, assenyalant "les conseqüències d’anys de finançament insuficient" a les escoles.

La resposta del govern del conservador Rishi Sunak continua sent la de mostrar-se dur en les negociacions, insistint que no hi ha diners per concedir els augments salarials exigits. Per exemple, en el sector sanitari es va negar a augmentar la seva oferta d’entre el 4,5% i el 5%, mentre que la inflació s’ha disparat fins al 14%. Al sector ferroviari li ha ofert un 9% en dos anys, proposta que ha estat rebutjada pels treballadors.

Malgrat la política de les direccions sindicals que es nega a fer una crida a una acció conjunta de tots els sectors en lluita i per temps indeterminat fins que es compleixi amb les seves demandes, les i els treballadors continuen votant dia a dia noves accions i en cadascuna d’elles la solidaritat es fa sentir. La mega vaga d’aquest dimecres va ser l’expressió de la força que tenen els treballadors, i que és possible triomfar i aconseguir les seves demandes.


Facebook Twitter

Diego Sacchi

Nacido en Buenos Aires en 1977, militante del Partido de Trabajadores Socialistas desde 1994. Periodista, editor en la sección Internacional de La Izquierda Diario y columnista de temas internacionales en el programa de radio El Círculo Rojo.

Segueix-lo a Twitter

@sac_diego

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah