×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La legislatura s’acaba quan s’aprovin els pressupostos

El President de la Generalitat ha anunciat “que la legislatura no té més recorregut polític” i ha expressat que quan s'aprovin els pressupostos dirà la data de les eleccions anticipades a Catalunya.

EsquerraDiari.cat

dimecres 29 de gener de 2020
Facebook Twitter

Quim Torra ha constatat la falta d’ “unitat estratègica” pels enfrontaments amb el seu “soci polític”, Esquerra Republicana. Encara que en el curt discurs no ha explicat que anés a fer cap remodelació al Govern. Tampoc hi ha hagut referències directes al ple del Parlament passat. Encara que sí que hi hagut retrets en el sentit que no s’ha defensat al President davant l’ofensiva de la Junta Electoral Central.

El més important és la convocatòria electoral, convocatòria que ja s’intuïa setmanes enrere i molt més després de l’enfrontament d’aquest dilluns. De totes maneres, no hi ha data clara. El President ha plantejat que “és necessari que els pressupostos del 2020 facin el seu camí” perquè “aquest país necessita uns pressupostos”. I, “Una vegada s’hagi aprovat els pressupostos al Parlament anunciaré la data de les eleccions.”

El discurs del President ha estat molt formal, encara que amb poques novetats efectives o immediates. Ja se sabia que s’anava a iniciar el tràmit parlamentari dels pressupostos i també que hi hauria eleccions perquè la fractura entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana és més que palpable. En tot cas, la "novetat" és aclarir que els pressupostos han de votar-se abans de cavar la legislatura anticipadament. I, també la confirmació de la reunió que tindrà el pròxim 6 de febrer amb el President Pedro Sánchez.

Ara el que falta és veure quant triguen a votar-se els pressupostos. Segons experts, els pressupostos podrien votar-se com a ràpid a principis de març. I la convocatòria electoral, no abans d’abril. Això és important tenir-ho en compte perquè també corren els temps per al Tribunal Suprem que en qüestió de mesos podrà convertir la sentència en “ferma”, la qual cosa fa que el President sigui inhabilitat immediatament per 18 mesos.

També caldrà veure què fa Esquerra Republicana davant les acusacions del President. Torra ha descarregat adjectius durs com a “deslleialtat”, “falta de confiança mútua”, “falta d’unitat”, etc. Caldrà veure com continuen junts aquests socis que tant es barallen. És clar que la conjuntura política catalana, entre altres coses, està signada pel combat electoral per l’hegemonia i la Generalitat.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah