×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La lava del volcà de La Palma avança a 700 metres per hora

La lava provocada per l'erupció del volcà de l'illa té una altura mitjana de sis metres, ha emès fins al moment entre 6.000 i 9.000 tones diàries de diòxid de sofre i avança a 700 metres per hora, arrasant al seu pas cases, cultius i infraestructures.

dilluns 20 de setembre de 2021
Facebook Twitter

Fins al moment, l’erupció del volcà del municipi El Paso no ha provocat víctimes personals però està deixant una situació "desoladora" en la zona, segons ha explicat el president del Cabildo, Mariano Hernández Zapata, perquè la lava "es menja literalment habitatges, infraestructures i cultius que va trobant en el seu camí cap a la costa de la vall de Aridane".

Quan falta poc perquè es compleixin 24 hores de l’erupció, que va tenir lloc a les 15.12 hores d’ahir diumenge, el volcà de la Palma ha emès ja a l’atmosfera entre 6.000 i 9.000 tones diàries de diòxid de sofre (SO2), segons la primera estimació de l’Institut Volcanològic de Canàries (Involcan).

Mentrestant, més de 5.000 persones romanen evacuades fora de les seves llars per a garantir la seva seguretat davant aquest desastre natural que ha portat a la Unitat Militar d’Emergències (UME) de l’Exèrcit a desplegar a La Palma 67 membres i 30 vehicles.

Aquest contingent militar s’incrementarà al llarg del matí fins a aconseguir els 180 efectius i 57 vehicles, mentre que per a primera hora de la tarda està prevista l’arribada de tres hidroavions més, segons ha informat la ministra espanyola de Defensa, Margarita Robles, en una entrevista.

La ministra ha declarat també que s’està analitzant la possibilitat d’enviar algun tipus de material i personal especialitzats en gasos per si fos necessari i l’Armada està preparada per si calgués "fer algun tipus d’acostament per mar".

De "veritable catàstrofe" ha qualificat aquest desastre natural el president de Creu Roja a Canàries, Antonio Rico, qui ha advertit de la possibilitat que es generi "una deterioració de la convivència" a l’illa La Palma, pels nombrosos veïns que veurà interrompuda la seva activitat normal per un temps impossible de predir i que deixaran " enrere" bona part de la seva història i de la seva vida.

La Creu Roja ha desplaçat a La Palma a vint efectius que s’han sumat a altres 15 que ja treballaven a l’illa per a donar suport a les persones allotjades en l’alberg habilitat en unes antigues instal·lacions militars situades a Santa Cruz de la Palma, així com als turistes i efectius de seguretat i emergències desplegats en la zona.

Infraestructura soterrada i pluja àcida

Els rius de lava que recorren la vessant oest de l’illa de La Palma en direcció a la costa sepultaran comunicacions terrestres, elèctriques i telefòniques i crearan una pluja àcida quan, en les pròximes hores, arribin a la mar.

Així ho ha explicat a Efe el catedràtic de Geologia de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria José Mangas, qui ha detallat que aquesta erupció de tipus estrombolià, caracteritzada per petites explosions de materials en estat pastós, que succeeixen en pocs minuts o hores, acompanyades per vessaments de lava, arrosseguen diversos metres cúbics de lava per segon.

L’efecte d’aquest fenomen és la creació de diverses llengües de lava de diversos metres d’ample que van sepultant al seu pas carreteres, viaductes, línies elèctriques i telefònics i fonent les canonades de pvc de les conduccions d’aigua potable, ja que la lava avança a uns 1.100 graus de temperatura.

"És com una piconadora, per a tornar a habilitar les carreteres es necessitaran explosions, no es podrà amb excavadores", ha dit.

El geòleg de la ULPGC, que en aquesta crisi volcànica col·labora per a facilitar a la població la comprensió del fenomen al qual està assistint, també ha al·ludit a la destrucció d’habitatges, plantacions, hotels, cases rurals i instal·lacions agrícoles que causarà aquest volcà, un espectacle de la naturalesa que també ocasionarà "pèrdues importants" per a l’illa de La Palma.

"Estem començant, pot durar diversos dies o setmanes. L’última erupció, del Teneguía en 1971 en la mateixa illa -en la qual van morir dues persones-, es va prolongar durant 24 dies", ha recordat.

Quan els rius de lava que recorren des d’aquest diumenge novament l’illa de La Palma arribin a la mar, quelcom que cosa es preveu que ocorri en les pròximes hores en forma d’una enorme cascada que caurà per un penya-segat d’uns cent metres d’altitud, entre altres possibilitats, es produirà un xoc tèrmic molt notable, a tenor dels 1.100 graus que pot tenir el material volcànic que entri en contacte amb una aigua que està a 23 graus.

Això generarà uns enormes núvols de vapor àcid, ja que l’aigua de mar conté 35 grams de sals per quilo. I la sal està formada per clor (NaCl, clorur sòdic).

"Hi haurà explosions. És com si barregéssim oli bullent amb aigua. Es pot generar una pluja àcida que causi a la població irritacions de gola i de nas", ha exposat.

El catedràtic de la ULPGC ha assegurat que, si l’erupció es prolonga en el temps, el sud de l’illa de La Palma pot veure’s afectat per una capa important de cendres i per gasos tòxics que danyaran els cultius, ja que aquesta és la direcció que està prenent el material que desprèn.


Facebook Twitter
IV Escola d'Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

IV Escola d’Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Cimera de l'OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Cimera de l’OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l'agenda de l'imperialisme espanyol per la cimera de l'OTAN

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l’agenda de l’imperialisme espanyol per la cimera de l’OTAN

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

Tres motius per manifestar-se contra l'OTAN amb una política independent

Tres motius per manifestar-se contra l’OTAN amb una política independent