×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La justícia patriarcal manté en llibertat provisional als membres de "La Manada"

L'Audiència de Navarra manté la llibertat provisional per als membres de "La Manada" acusats de delicte d'abús sexual. Any nou, mateixes sentències reaccionàries de la justícia patriarcal.

EsquerraDiari.cat

dijous 3 de gener de 2019
Facebook Twitter

L’Audiència Provincial de Navarra feia publica aquest matí la seva decisió de mantenir en llibertat provisional als membres de "La Manada" acusats de delicte d’abús sexual continuat.

Així, en una decisió que ha dividit als magistrats del tribunal, la Secció Segona de l’Audiència de Navarra ha desestimat la pena de presó provisional per als cinc integrants de "La Manada" que demanava l’acusació particular, a més de la Fiscalia i les acusacions populars de l’Ajuntament de Pamplona i el Govern Foral de Navarra.

Una decisió dels magistrats que no sorprèn per a res, vist els precedents sobre aquest cas. El passat 5 de desembre el Tribunal Superior de Navarra mantenia la confirmació de nou anys de presó per a "La Manada" per delicte d’abús sexual, minimitzant la pena per als cinc membres, entre ells un militar i un guàrdia civil.

Et pot interessar: La Justícia patriarcal es manté al costat de la Manada

La decisió de mantenir la llibertat per als membres de "La Manada", malgrat comptar amb el vot en contra del president de la Secció, conclou amb un al·legat final expressant que la Sala "concorre un argument addicional, el principi favor libertatis (a favor de la llibertat), -que porta a l’elecció i aplicació, de la norma menys restrictiva de la llibertat- per a concloure que no se’ns han aportat raons suficients per a modificar la situació personal dels encausats".

Aquesta nova resolució (i ja van unes quantes respecte al cas de "La Manada"), sens dubte, és una expressió del patriarcat, avalat i reforçat per les institucions de l’Estat capitalista i patriarcal com la justícia. I és que el cas de "La Manada" no és un cas aïllat, és una expressió més d’un sistema judicial patriarcal, que culpabilitza a les víctimes i naturalitza les agressions sexuals, la violència masclista i els feminicidis.

La mateixa justícia patriarcal i reaccionària que, aplicant la doble vara de mesurar, manté a la presó als joves de Alsasua per una baralla de bar amb dos guàrdies civils; o la mateixa que persegueix i condemna a rapers per les lletres de les seves cançons, als que qüestionen la corona o expressen opinions que molesten les jerarquies religioses i la mateixa que busca callar a periodistes que denuncien la impunitat policial o manté a la presó als polítics catalans.

Amb aquesta nova decisió judicial en favor de "La Manada" queda clar que és necessari desarmar les bases d’aquesta justícia patriarcal. Això implica lluitar per mesures bàsiques com l’elecció de tots els jutges per sufragi universal i la generalització dels judicis per jurats populars.

Tot això, alhora que és necessari exigir que en tots els casos d’agressions sexuals participin comissions independents de dones, amb especialistes en violència de gènere. A més de portar-se a terme campanyes d’educació sexual i la formació de comissions de gènere en llocs de treball, instituts i universitats, per a transformar radicalment els plans d’estudi incorporant la formació contra tota mena d’opressions.

Et pot interessar: Una sentència que exposa la merda de la justícia patriarcal

Les reaccions en contra de la decisió dels magistrats de mantenir en llibertat provisional als membres de "La Manada" no s’ha fet esperar ni un instant i són milers les mostres de denúncia per part d’organitzacions, col·lectius i plataformes de dones de tot l’Estat contra aquesta nova expressió reaccionària i patriarcal del poder judicial.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”